Skördetid på Gunnebo Slott

En inbiten göteborgare kanske inte vill erkänna Mölndal som en del av Göteborg  men då riskerar man att missa att uppleva Göteborgspärlan Gunnebo Slott. Högst upp på en backe tronar detta lilla träslott, pampigt byggt som om det vore mycket större än det i själva verket är med sina 900 m². Vi stretar uppför backen en varm eftermiddag i augusti under en klarblå himmel som hjälper till att visa upp slottet och trädgårdarna i sin fulla prakt. Köksträdgården dignar av kryddväxter som skulle få de små plantorna hemma på balkongen att rodna, massor av grönsaker och mognande frukt, allt till en inramning av frodiga blomsterrabatter, formklippta träd och buskar och vildvuxen sommaräng.

entre

Gunnebo Slott byggdes i slutet av 1700-talet för att användas som sommarboende för familjen Hall. John Hall, far i familjen och köpman, handlade med tranolja (lampolja gjord på sill) och trä och var en förmögen man. Byggnaden var för sin tid en av Sveriges modernaste och dyrbaraste. Efter John Hall den äldres död, redan 1802, lyckades hans son, som inte ärvt faderns ekonomiska sinne, göra av med hela förmögenheten på mindre än fem år och slottet lämnades att förfalla.

pelargång baksida

Tack vare stadsarkitekten Carl Wilhelm Carlbergs över 200 bevarade ritningar, ett stort antal detaljerade samtida akvareller och utgrävningar håller man sedan 1996 på att återställa, och rekonstruera slottet och dess trädgårdar med alla tillhörande hus, samt ett orangeri till dess forna glans i 1700-talsstil. Slottet är ett allkonstverk, d.v.s att allt in till minsta inredningsdetalj är ritat av Carlberg från alla byggnader ner till minsta möbel och blomkruka.

träd

Trädgården består av tre delar; stilträdgården som omgärdar och framhäver slottet och skapar en pampig entré längs backen upp till slottet med välklippta träd och buskar och räta, symmetriska vinklar. Den engelska trädgården tar vid efter stilträdgårdens terasser på baksidan och breder ut sig som en naturromantisk böljande äng med stora ekar. Den tredje delen utgörs av den väl tilltagna köksträdgården som när den anlades, strävade att göra hushållet självförsörjande. Den har rekonstruerats  till en typisk 1700-talsodling med kryddor och grönsaker står omgivna av fruktträd och buskar och förser idag kaféets behov av grönsaker och kryddor. Vid vårt besök skördas det lavendel och i hela kaféet sprids doften när blommorna lämnar sina skjälkar för att förvaras i burkar inför höstens bak.

köksträdgård

Slottet har renoverats och restaurerats i omgångar sedan Mölndals kommun tog över det 1949 efter en vision att gradvis hitta tillbaka till utseendet kring 1800 och just nu jobbar man som bäst med att rekonstruera det gamla orangeriet. Även här tar man hjälp av de gamla originalritningarna och detaljrika, samtida akvarellerna och senare utgrävningar för att hitta fram till ett resultat så nära originalet det bara är möjligt.

orangeri

Inga kompromisser görs på resan, timmermännen använder yxa och stämjärn för att bygga upp stommen, inga motordrivna verktyg används för att foga samman de stora furustockarna, det blir bäst så. Det är inget litet blygsamt orangeri utan en stor byggnad på 200 m² med valv och mäktiga fönsterpartier med ett atrium i mitten och till och med en konstgjord grotta med stalagmiter och stalagtiter uppbyggda av gips, enligt 1700-talets högsta mode. Målet är att bygga upp orangeriet precis som det såg ut under Gunnebos korta storhetstid. När man inventerade växterna 1809 rymde orangeriet och växthuset tillsammans över 440 exotiska växter. Vid det laget hade orangeriet tyvärr redan börjat förfalla p.g.a misskötsel i samband med familjens konkurs och det revs kring 1830. Läs mer om orangeriprojektets framskridande i deras blogg. Extra kul är det praktikantprogram för blivande hantverkare med inriktning inom byggnadsvård som finns i samband med rekonstruktionen av orangeriet. Kunskapen och hantverket förs vidare till kommande generationer!

akvarellEn av de ca 20 akvarellerna av orangeriet.

För att hitta till Gunnebo Slott kan du klicka här.

 

En kommentar till “Skördetid på Gunnebo Slott

  • 26 september 2015 kl 12:52
    Direktlänk

    Fint skrivet om Gunnebo. Som född i Göteborg men uppväxt i Mölndal måste jag dock påpeka att Mölndal inte är en del av Göteborg, utan en egen kommun i Bohuslän (med betydlig lägre skatt ;). So not to worry!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.