Sjömannens hus – ett år senare

Mycket har hänt i renoveringen av Sjömannens hus. På tomten står nu ett magnifikt 20-talshus med massor av karaktär.Allt är inte helt klart inomhus men taket är helt, skorstenen uppmurad på nytt och fasaden är putsad i en mjukt varmgrå ton. De trasiga fönsterna har bytts ut mot nya från Byggfabriken, i samma stil och material som originalen som målats med linoljefärg i kulören Antikgrön. Vi ringer på den nya ringklockan bredvid den nya ytterdörren, målad i samma kulör som fönsterna. Det var nästan exakt ett år sedan sist när vi kliver in i Sjömannens hus. Vi kommer in i den numera lite större hallen där det precis håller på att läggas ett klinkergolv i rött och vitt i stående rutor.

Golven är slipade och lagade med nya brädor där det behövts. Nya golvlister har tillverkats efter de gamla förlagorna. Det visade sig helt enkelt för tidskrävande att få rent de gamla, slipa ner dem och sedan pussla in dem igen. När vi kommer håller de som bäst på att skrapa bort den gamla färgen från de bevarade dörrfodren innan alla snickerier ska målas med linoljefärg. Missade du vårt första besök kan du läsa om det här>>.

Den gröna vackra kakelugnen står kvar och har kommit ännu mer till sin rätt. Komplett på sin plats med terrazzoplatta i golvet och allt!

Rummet som kommer att bli kök är målat med Auro Marmorvit. Dubbeldörrarna som leder in i köket från hallen är också nytillverkade i samma stil som originaldörrarna. Köket är provisoriskt med bänkar på bockar. Det har varit många beslut under renoveringen och för att inte stressa fram något som inte kommer att kännas bra i längden kommer de att vänta med köket tills de känt in hur de vill ha det. De kommer därför att ta köket allra sist när allt annat är klart. Ett klokt beslut att ta tid på sig för bra och långsiktiga beslut!

Hallen mot trädgården var helt förbommad när vi var här sist. Den var alldeles för skadad av den där björken, om ni minns, som ätit sig in i fasaden, så väggen har delvis fått muras om. Nu finns även där en ny ytterdörr från Byggfabriken, målad med Antikgrön linoljefärg. Golvet hoppas de kunna behålla i den lilla hallen, men bitar av plattorna har fallit bort, så eventuellt blir det svårt att laga.

De två andra rummen på första plan är målade med väggfärg från Auro i kulören Gråpäron. På bottenvåningen blir alltså kök, matsal och vardagsrum.

Källartrappan var för skadad för att bevara och nytillverkades efter den gamla förlagan och är alldeles nyligen satt på plats. I källaren har det som ska bli badrum och tvättstuga kaklats och är snart klart.

Toaletten i hallen fick behålla sitt tvättställ som gick att rengöra och bevara. Resten av toaletten har kompletterats med ny toalett och beslag från Byggfabriken. Rundade half-tile i utåtgående hörn gör att hörnen mot dörröppningen får ett riktigt fint avslut. Både i hallen och på toaletten ligger victorian floor tiles. På toaletten möter vita hexagoner upp väggarnas vita subwayplattor som satts i en vertikal rad mot golvet och i hallen ligger ett stående rutigt golv i rött och vitt.

Vi fortsätter upp till andra våningen där den övre hallen har behållits. Här är även alla originaldörrar intakta och bevarade. Det tidigare övre köket har blivit ett barnrum målat i Duvblått från Auro. Tanken är att bygga någon slags garderobslösning som en blinkning till det lilla kök som en gång stod här.

Istället för de två genomgångsrummen har rummen delats av med en liten halliknande gång med den gamla garderoben i mitten för att kunna stänga rummen. Gamla dörrar och och foder är återanvända och en skjutdörr har flyttats. Ett minne av den gamla planlösningen har bevarats och lämnats kvar. Det är den gjutna plattan i golvet där övervåningens kamin en gång stått, ansluten till murstocken som löper genom centrum av huset. Plattan har gjutits om och en sotlucka har satts in i murstocken.

Balkongen är nu hel och går att både öppna och gå ut på. Nya dubbeldörrar från Byggfabriken sattes in medan gjutjärnsräcket gick att behålla. Rummets väggar är målade med Grön Rosenholm från Auro.  Strömbrytare i bakelit är genomgående i hela huset.

Projektet har ibland testat tålamodet men gett många lärdomar. Som vanligt i projekt likt dessa händer allt på samma gång, gärna kryddat med lite överraskningar. Familjen fick tillökning i form av dottern Juni som kom till världen mitt i projektet och har spenderat mycket av sina första månader i huset tillsammans med sin mamma som vanligtvis jobbar som projektledare. Att ha med sitt eget hem och sina egna pengar att göra som projektledare kräver ett annat förhållningssätt. Även fast man såklart förhåller sig mer personligt till sitt eget projekt är det ändå bra att ha en erfarenhet av vilka strider man bör välja, var det är värt att kämpa och var det är bättre att släppa och gå vidare.

Familjen ser nu fram emot att landa i huset, de har bott länge i huset men ändå inte. Planen är att flytta in hela familjen så fort hallgolvet är lagt och toaletterna är klara.

Eftersom inget i huset hade rivits ut utan bara lappats över har det funnits massor att se och upptäcka. Allt fanns kvar att ta fram trots att det såg förstört ut. Hade man rivit och byggt ett nytt prefabricerat hus hade det kanske gått både snabbare och blivit billigare men nu var det ju aldrig det som var målet! Det hundraåriga trädet står fortfarande kvar på tomten, tänk om det kunde tala och berätta vad det sett.

En kommentar till “Sjömannens hus – ett år senare

  • 14 december 2018 kl 08:16
    Direktlänk

    Fantastiskt att se förvandlingen från ödehus till vad det är nu, har gått förbi så många gånger och undrat vad det ska bli av det 🙂

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.