Ribershus 1 -En funkisklenod går i graven?

Det första huset från öster av den långa raden funkishus vid Ribersborgsstranden i Malmö, Ribershus, av Byggmästarpionjären Eric Sigfrid Persson, ska renoveras. Detta första hus i raden, inspirerat av Le Corbusier, består av lägenheter i 2,5 plan, sk. entresolplan, varav många har behållt stora delar av sin vackra originalinredning.

Nu ska huset totalrenoveras av sin ägare HSB, och vi kan bara hoppas att en del av husets karaktär får vara kvar.

Vi var där och fotograferade en lägenhet innan de senaste hyresgästerna flyttade ut för gott inför HSBs renovering.

Andra Eric Sigfrid Persson-signerade hus i Malmö är Malmgården på Värnhem, Friluftsstaden vid Erikslust och flera av husen runt Davidshallstorg.

(Läs mer om Ribershus på Rävjägaren.se)

Funkiskök i RibershusBadrumsgolv i Ribershus


Funkiskök i original och badrumsgolv i typisk funkisstil. Klinkerplattorna finns i vårt sortiment; 10×10 cm i färgerna Old London och Svart.

FunkistrappaFunkistrappa till översta våningen


Trappan och trappräckena är i en klass för sig. Först trappan upp till entresolplanet, sedan från entresolplanet till övervåningen.
Trappräckets snörningTrappräcke i Ribershus


Trappräcket med sina linor istället för galler var långt före sin tid och gör hela lägenheten ljus och luftig genom sin lätthet. På bilden till vänster skymtas entresolplanet.

Jag kan inte göra annat än att hoppas, hoppas, att originaldetaljerna behandlas varsamt, även om det är naivt.

16 kommentarer till “Ribershus 1 -En funkisklenod går i graven?

 • Pingback: Original i Ribershus - Byggfabriken – modern byggnadsvård: Bloggen

 • Pingback: Skålhandtaget Ribershus är här! - Byggfabriken – modern byggnadsvård: Bloggen

 • Pingback: Handtaget Ribershus är här! - Byggfabriken – modern byggnadsvård: Bloggen

 • 14 augusti 2015 kl 01:40
  Direktlänk

  Nu har vi börjat att flytta tillbaka. Det är bland det värsta jag sett. Två lägenheter skulle återställas till original. Vi bor i den ena och den är förstörd. Smaklöst dåligt utan känsla. Totalentreprenören gör ett uselt jobb och fastighetsägaren bryr sig inte.

 • 26 oktober 2012 kl 01:14
  Direktlänk

  Jag blir totalt såld på denna underbara och vackra 30-Funkis -stil på lägenheter—Hoppas att Folk som är förståsejpåare kan ta tillvara det mesta från denna tidsepok…

 • Pingback: Original i Ribershus - Byggfabriken – modern byggnadsvård: Bloggen

 • Pingback: Och så fick HSB risbastu av hovrätten – Rävjägarn

 • 1 april 2011 kl 08:58
  Direktlänk

  Karin: För ett sånt här trappräcke får du nog vända dig till en plåtslagare. Det är en enkel konstruktion; ihopsvetsat plattjärn med borrade hål för att trä igenom trådarna. Den svarta vinyllisten som klär översta plattjärnet går nog också att får tag i, här t.ex: http://www.primolister.se/Default.aspx?ID=5553
  Använd nylon- eller flagglina att snöra med.

 • 30 mars 2011 kl 01:47
  Direktlänk

  Är det någon som vet om man kan beställa och köpa sådana trappräcken idag? Jag är isf intresserad.

 • 8 mars 2011 kl 06:39
  Direktlänk

  Håller med, är det i för dåligt skick så får dom väl i alla fall göra nya likadana som innan. Är ju inga som helst problem med det idag.
  Förstår att man kanske måste göra nya badrum om golvbrunnar och tätskikt är dåliga. Men gör ingen standard stambytes renovering med grå klinker och vit kakel och rosa/blå bord.

  Det är bara en pengafråga, som de ändå på lång sikt tjänar in.

  //Björn

 • 2 mars 2011 kl 11:03
  Direktlänk

  Jag håller tummarna för att de får vara kvar!!!

 • 28 februari 2011 kl 12:54
  Direktlänk

  Har precis pratat med Malmö Museer och fastigheten fönsterbyttes år 2001. Den invändiga renoveringsgraden varierar och vissa kök och badrum är redan renoverade.

 • 25 februari 2011 kl 02:53
  Direktlänk

  Jag har precis pratat med Stadsbyggnadskontoret i Malmö och de har varken bygganmälan eller ansökan om bygglov. Utan bygganmälan får man inte sätta igång. Tyvärr kan jag inte skicka in en klagoskrivelse förrän de har startat ombygganden (och det blir ett svartbygge?). Är därför tacksam för rapport. Till veckan skall jag kontakta den handläggare som gjort någon slags kulturhistorisk rapport på huset. Det vore utmärkt om bygget skulle gå att förhala eller stoppa.

  /Gustav

 • Pingback: Ett helt unikt malmöhus skall renoveras – Rävjägarn

 • 24 februari 2011 kl 10:34
  Direktlänk

  Rent tragiskt om de skulle få för sig att riva allt & göra nån 2000 talets artitekt av det hela.

 • 24 februari 2011 kl 10:25
  Direktlänk

  Är det hyresrätter? HSB i Stockholm brukar tyvärr vara helt oförstående inför kulturvärden. Här huset skyddat på något sätt? Balkongerna är ursprungliga om dem borde man åtminstone kunna bevara genom att tala med Stadsbyggnadskontoret. Hur är det, är inte fönstren bytta,, eller är de ursprungliga?

  Alla lägenheter är inte entresollerade i 2,5, bara de mot vattnet. Däremot har vissa andra våningar ett vardagsrum med förhöjd takhöjd, dvs i den inre delen av rummet finns en trappa med ett par steg till själva huvuddelen av rummet.

  jag tycker att du skall kontakta HSB. Kökssnickerierna är så pass bra att det inte borde vara något problem att behålla dem. Detsamma gäller för garderobsinredningen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.