Remington Portable – 1930-talets Iphone?

Remington Portable skrivmaskinDet är alltid upplyftande en kall och mulen dag, att göra ett nedslag i Byggfabrikens samling priskuranter, gamla kataloger och reklambroschyrer från svunna tider.
Kanske var Remingon Portable – Den universella reseskrivmaskinen, en dröm för 1930-talets gadget-frälsta, precis som Iphonen eller varför inte Ipaden är idag! Både bildtexten och bilderna i den här reklamfoldern från år 1930 får mig att längta mer efter en gammal maskin där man med ett smatter slår ner varje tangent, än en apparat med det moderna tysta fingertoppsscrollandet. Men det är klart, telefonerandet fick man ha vid sidan om, i en rejäl telefonpjäs av bakelit. Nog var dåtidens skrivmaskiner oumbärliga för den som hade något att framföra till någon, om så bara en arg insändare.

Remington Protable skrivmaskinRemington Protable skrivmaskinEn Remington portable är tillverkad vid världens äldsta skrivmaskinsfabrik. För mer än ett halft århundrade sedan konstruerade nämligen Remington den första skrivmaskinen, och all den erfarenhet, som under de efterföljande åren vunnits, har sammanfattats och utnyttjats i ”Lilla Remington”, privatmannens skrivmaskin. Den är så starkt byggd, att den uthärdar snart sagt vilka påfrestningar som helst.
Den har standard tagentbord, marginalutlösare på tagentbordet, och ”last but not least” – en tabulator, varigenom vagnen automatiskt föres till den önskade punkten å skrivlinjen vid nytt stycke, adresskrivning etc., förutom alla andra förbättrningar som göra den till den kompletta privatskrivamaskinen. Dess volym är så obetydlig, att den med lätthet placeras på en bokhylla eller i en skivbordslåda, då den ej är i bruk.

Remington Protable skrivmaskinRemington Protable skrivmaskin

En Remington portable är den reseskrivmaskin, som ingår i den moderna människans reseekipering. Remington Portable har på grund av standard-utrustning, snabbhet och och styrka placerat sig som nummer ett i försäljning och popularitet. Den är den fulländade reseskrivmaskinen. Dess klara och prydliga skrift förlänar egenart och karaktär åt privatkorrospondensen.
Ni bär den säkert och bekvämt. När Ni vill skriva, tages huven av på ett ögonblick. Valsen frigöres. Edra fingrar vidröra tagenterna och i samma ögonblick äro Edra tankar nedskrivna.

Vidare…
En Remington Portable reducerar tiden, som Ni utan denna medhjälpare nedlägger på skrivarbete, till mindre än hälften, och därtill erhålles utan extra arbete en eller flera kopior.

Maskinen är permanent fastgjord vid sin bottenplatta. Denna omständighet, i förening med dess obetydliga vikt, gör det lika bekvämt att skriva med maskinen placerad i knäet som på skrivbordet.
Dess prydliga yttre harmonierar med alla stilarter. Den hör hemma på renässansbordet, och den finner sig lika väl till rätta i den funktionalistiska miljön, alltid färdig att användas, elegant, komplett, pålitlig,

Den harmonierar alltså med alla stilarter. Det ni!

 

3 kommentarer till “Remington Portable – 1930-talets Iphone?

 • 3 november 2011 kl 10:47
  Direktlänk

  Vad kul att hitta den här! Jag har precis kommit över en Remington portable från en loppis, och nu står den prydligt inne på kontoret och används flitigt! 😀

  Svara
  • 1 november 2011 kl 11:20
   Direktlänk

   En mycket fin lösning, usb-trolleriet! Vi borde sköta alla våra kontorsgöromål med sådana. Vi har en del gamla vackra maskiner som står och samlar damm!

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.