Ralph Erskines idealsamhälle i Gyttorp pietetsfullt renoverat

Folkhemmet som ni kanske aldrig sett det förut!

Radhusen med de vågiga taken ligger i Gyttorp i Örebro län och ritades av arkitekt Ralph Erskine och uppfördes mellan 1947 och 1961. Att detta lilla samhälle, som byggts upp kring Nitroglycerin AB, satsade på modern och aningens vågad arkitektur berodde på att fabrikens dåvarande VD, Thorsten Edlund, läst om Erskine i tidskriften Hem i Sverige och blivit intresserad och bett honom rita några tjänstemannavillor. Edlund var mer än nöjd med resultatet och gav Erskine i uppdrag att  gå vidare med arbetarbostäderna och skapa ett modernt samhälle kring nitroglycerinfabriken.

De bostäder som Erskine ritade åt Nitroglycerins anställa, får ses som en modernare variant på de brukssamhällen som förr var vanliga. Dessa ultramoderna hyreskaserner uppfördes helt på företagets bekostnad och minner om den tid när de stora arbetsgivarna tog ett social ansvar, ett ansvar som senare övertogs av stat och kommun.

Som ni ser av bilderna är det inga vanliga radhus och hyreslängor som Erskines penna trollar fram. De olika byggnaderna har alla sina särdrag i form av detaljer, former och färgsättning.

I mitten av 70-talet såldes bostadsområdet till Riksbyggen som i sin tur sålde det vidare till ett bolag som påbörjade en upprustning av området, men som sedan gick i konkurs. Då gick Nora kommun in och köpte området och tack vare bidrag från Riksantikvarieämbetet kunde området rustas upp och i samma veva blev det byggnadsminnesförklarat.

Upprustningen var mycket varsam och så lång det var möjligt användes traditionella material. Bl.a. målades både in- och utvändiga originalsnickerier med linoljefärg (Byggfabriken har ett stort sortiment av denna färgtyp). Putsen lagades och balkongplattor och -räcken reparerades och återställdes. Vissa detaljer som rationaliserades bort när området byggdes upp, utfördes vid reparationen enligt originalritningarna.

Det är en mycket speciell känsla att promenera omkring i området. Det är precis som att besöka ett nybyggt mönstersamhälle, med den skillnaden att allt är unikt och tillverkat av utmärkta material. Bristen på monotoni och upprepning är dessutom slående och grönskan finns ständigt till hands.

Se bara denna fasad med entrédörr, köksfönster, badrumsfönster och betongglas i trapphuset. Så enkelt, men ändå så varmt och välkomnande.

Den omsorgsfulla renoveringen gav Nora kommun Europa Nostra-priset år 2003. Nora är sedan tidigare känt för sin pietetsfullt bevarade stadskärna, men det var för den delen inte självklart att kommunen skulle ta ansvar för Gyttorp som betraktats som ett fattig arbetarområde 3 km från det mer burgna Nora. Man får också tänka på att renoveringen startade så tidigt som 1998, då efterkrigstidens arkitektur inte stod särdeles högt i kurs och byggnadsvård i allmänhet var förbehållet ett fåtal.

5 kommentarer till “Ralph Erskines idealsamhälle i Gyttorp pietetsfullt renoverat

 • 4 december 2019 kl 11:43
  Direktlänk

  Vill du, eller någon du känner, uppföra ett eget hus efter ritningar av Ralf Erskine?
  En av Erskines första villor i Sverige kommer med stor sannolikhet att plockas ner, då tomten i Nacka där huset står kommer att användas för ett annat byggprojekt. Originalritningar till huset finns och huset är i sig i mycket gott ursprungskick. Huset på 70m2 är byggt i trä och kan användas för åretruntboende eller för annan verksamhet. Det har tre små sovrum samt ett rymligt vardagsrum med stora fönster och öppen spis. Kök och badrum är små och tidstypiska. Huset är byggt 1942 och har flera likheter med ”Lådan” på Lovön. Bedömare uppskattar flytt- och byggkostnaderna till mellan 2-3 miljoner. Därtill behövs förstås en tomt och bygglov. Detta måste ske innan maj 2020, annars rivs huset!
  Är du själv intresserad eller kan du ge tips om andra som kan vara seriöst intresserade, så kontakta gärna mig så fort som möjligt:
  Kristina Torkelsdotter (fd. ägare och kontaktperson 0704770207)
  tine.torkelsdotter@gmail.com

 • Pingback: Hus i Gyttorp signerade Ralph Erskine – Rävjägarn

 • 5 oktober 2011 kl 08:50
  Direktlänk

  Fantastiskt!

 • 6 september 2011 kl 05:15
  Direktlänk

  Mycket imponerande! Jag tror att det var en smula kontroversiellt, ty Nora är en stad med gamla anor och Gyttorp har alltid setts som ett arbetarområde och därför tyckte många i Nora att Gyttorp inte var något att spara på.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.