”Precis som det var, fast helt” – Sjömannens hus

På en gata i Malmö ligger en tjugotalsvilla där det en gång i tiden bodde en sjökapten. Han var känd i kvarteret som en lite udda karaktär. När Byggfabriken först besöker huset har det stått tomt ett år och helt utan underhåll i över trettio år. Träd, buskar och annan växtlighet hade börjat vinna tillbaka stora delar av tomten, på balkongen växte tills alldeles nyss en tre meter hög björk med rötterna djupt in i fasaden.

Byggfabrikens uppgift är att leverera material och bistå som konsult och rådgivare i renoveringen som ska ta tillbaka huset till dess ursprungliga kvalité.

När vi kommer och hälsar på sitter Harriet, den nya ägaren till huset tillsammans med sin son i trädgården och har precis haft besök av en arborist som ska hjälpa till att föryngra det hundraåriga päronträdet i bakre delen av trädgården. För har det stått här, troligtvis innan huset byggdes så ska det vara kvar. Ett tongivande exempel på hennes inställning till hela projektet med att rädda huset. Harriet köpte huset i våras och kommer att leda renoveringsprojektet tillsammans med sin son Anders. När huset har återvunnit sin forna glans kommer Anders att köpa huset och bo i det med sin familj. Så det är på många sätt ett gemensamt projekt som bedrivs på den gamla tomten.

Huset stod färdigt 1923 och köptes av sjökaptens föräldrar 1934. De bodde där fram till sin död på 80-talet. Sjökaptenen bodde kvar i huset ensam till sin död vid 75 års ålder och under dessa 35 tilläts huset att förfalla.

Många fina originaldetaljer finns att hitta i denna skattkista!
Historierna kring sjökaptenen är många i grannskapet och Harriet har radan fått höra ett flertal. Bland de närmaste grannarna som kände honom sägs han ha varit en speciell, men vänlig människa. Han hade dock en del problem med traktens ungdomar som dels höll till i huset och vandaliserade under de långa perioder kaptenen var ute på sjön. Ett extra spänningsmoment var att smyga på honom när han inte kunde låta bli att stå och lurpassa i buskarna med en påk. Då huset inte var utrustat med telefon hade han en walkie talkie som gick att anropa grannen mittemot, som fick ringa till polisen några gånger när det var som värst.

Mycket lite av den ursprungliga planlösningen kommer att ändras under renoveringen. Det enda som i princip kommer att ändras är en dörr som kommer att sättas in på baksidan mot trädgården så att man kan gå direkt ut i trädgården från matrummet. En ljus trappa med vackra men slitna detaljer leder upp till andra våningen från hallen. Där syns resterna av en tapet som suttit på halva väggen i höjd med trappräcket.

De milda, gröna tonerna följs åt i alla tre rummen som vi passerar igenom på ovanvåningen.

Många hus i den här storleken fungerade som tvåfamiljshus, därför finns en övre hall ovanför trappan och kök på både undervåning och övervåning. Köket på undervåningen bär tydliga spår av att ha gått igenom en modernisering under 70-talet och originalköket är borttaget. På andra våningen finns dock ett komplett originalkök kvar. Det är intressant att se hur små den tidens kök var jämfört med de behov vi ser oss ha idag.

Att huset stod helt utan underhåll i trettio år och inte är mer förstört tyder på en fantastisk kvalitet i materialen. Det mesta som är förstört går att laga och det kommer i möjligaste mån att prioriteras framför att ersätta med nytt. Orkanen Gudrun, som förstörde mycket under sin framfart i januari 2005, orsakade ett stort hål i taket. Hålet lagades inte utan stod öppet med hinkar utställda på golvet för att samla upp regnvattnet, fram tills den här sommaren. Det har gjort att en vägg har satt sig och golvet blivit lite ostabilt och inte är säkert att gå på framför balkongdörren till höger. Det är en av de första sakerna som kommer att åtgärdas på insidan av huset. Balkongen här på andra sidan dörren är den som haft sällskap av en björk de senaste dryga 20 åren.

Nere i källaren hittar vi badrummet och tvättstugan.

Fasaden har putsats om med kalkbruk. Nertill hade jorden börjat tränga in genom källarfönstren och gjort att de murknat så där ska grävas bort jord för att mer av sockeln ska komma fram och få ny puts. Grunden ska även dräneras för att bli av med fukt i källaren och ett nytt tak läggas. Men de gamla takpannorna ska såklart återanvändas. Just nu snickrar vi på de fönster och dörrar som behöver bytas ut i huset. Planen är att huset ska vara tätt lagom till jul. Sedan fortsätter arbetet inomhus.

”Precis som det var, fast helt” är devisen som gäller i detta husprojekt, fullt av kärlek och omsorg.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.