Platsr: Det svenska svaret på Danmarks 1001 Historier om Danmark?

Härom veckan skrev jag om den danska sajten 1001 Stories of Denmark, den danska kulturarvstyrelsens sajt för historiska platser i Danmark, med möjlighet att dela med sig av sin egen historia om platsen. Samtidigt uppmanade jag det svenska Riksantikvarieämbetet att göra något liknade. Men se! Raskt fick jag ett tips på twitter om webbplatsen platsr.se, en något liknande sajt, driven av svenska Riksantikvarieämbetet.

En liten recension av platsr är därför på sin plats:

Lovvärt initiativ, såklart; alla initiativ är bra utom de dåliga. Här har man tagit till sig det sena 00-talets heta trend med att skippa vokalen slutet av namnet. Kolla!: Flickr, Flattr och Platsr. Kul, men kanske inte känns så modernt om en månad eller två. Fast, äsch, det är bara detaljer.

Sajten Platsr beskriver själva sin verksamhet i sin blogg: ”När vi började bygga Platsr (2009) ville vi skapa en sajt, en community, där människor kan mötas på webben och berätta om sina egna platser tillsammans med andra. (…) De minnen och berättelser som just du bär på kring dessa platser vill vi och andra gärna ta del av, läsa om, diskutera kring, se bilder på. Den information som du bär på är något som bidrar till att hålla kulturmiljön levande och dynamisk.”

Detta innebär alltså att man vill att sajten i princip ska vara helt användargenererad. Så här alltså (återigen från bloggen): ”Vi har fått en del frågor från olika kulturarvsinstitutioner om hur Platsr kan användas och vi vill betona att Platsr är tänkt som en community med personligt fokus med personliga berättelser – och avsändare – knutna till en plats, och inte en sändarkanal för museer och andra institutioner. Om institutioner enbart vill leverera data från sina system finns K-samsök, datat är sedan sökbart via söktjänsten Kringla. Platsr har en annan ingång; här är skapandet, det personliga berättandet och diskussionerna kring olika platser och deras historia i fokus. Vi hoppas att Platsr blir en levande, organisk community, som utvecklas hela tiden med hjälp av användarnas berättelser, bilder, filmer och interaktion.”

Hm. Ambitiöst, men lite väl naivt, Riksantikvarieämbetet, att stänga ute museer som sitter inne med en massa information och bilder, och helt lita till privatpersoner. När ni nu har en så bra plattform för folk att berätta sina historier, varför gör ni det inte lite mer inspirerande, så att man faktiskt har lust att hänga på er sida? Risken är annars att det mest blir en handfull personer som delar med sig av minnen kring sin favoritrunsten, andra tänker ”boooring” och ger sig snabbt därifrån. En sökning på ’Arkitektur’ i Platsr t.ex. gav hela två (2) sökresultat i detta vårt avlånga land.

Så istället för att dela med sig på platsr.se har landets läns- och regionmuseer skapat sajten http://www.upptacksverigeshistoria.se/. Så mycket roligare:

Siten Upptäck Sveriges HistoriaHär har landets länsmuseer skapat en levande sajt om Sveriges platser och historia, dock utan lika mycket användarinput som på Platsr. En strålande sajt, kopplad till tv-serien med samma namn med Dick Harrysson och Martin Timell som programledare. Personligen skippar jag gärna Dick och Martin på TV och nöjer mig med webbplatsen. Tyvärr, för min del, är sajten mer inriktad på historia i sig, än på de byggnader och platser som fortfarande omger oss från 16-17-1800-tal genom sekelskiftet 1900 till funkis, modernism och nutid. Det är där platsr.se borde ha sin plats.

Så Platsr; Några tips som skulle göra platsr.se mer levande och dess besökare mer aktiva:

1. Upplevelse. Snygga till det va? Det är visserligen inget grafiskt fel på det nuvarande upplägget, men särskilt inspirerande är det inte. Kolla som sagt på 1001 Stories of Denmark och tänk vad som skulle kunna vara mer lockande för gemene man, som kanske vill hitta platser och byggnader att besöka på helgutflykten eller semestern. Är sajten inspirerande känns det också roligare att lägga till egna platser.

2. Bjud in institutionerna! Att tro att en sajt kan bli tillräckligt bra och levande bara genom användarna är i det här fallet är lite väl naivt. Om man inte blir inspirerad till att lägga upp sina favoritplatser genom ett redan inspirerande innehåll är risken stor att man snart går någon annanstans. Till Byggfabrikens blogg t.ex. 😉
Länsmuseerna har gjort ett bra jobb på ”Upptäck Sveriges Historia”. Tänk så bra det skulle bli om varje läns- och regionmuseum bidrog till platsr.se genom att ladda upp bilder och information om t.ex 20-30 st arkitektoniskt intressanta byggnader i regionen? Jag kan börja med att hjälpa Skåne på traven med några tips: Ribershus vid Ribersborgsstranden i Malmö, husen på Bülow Hübes väg i Limhamn, Östra Kyrkogården av Sigurd Lewerentz, Medborgarhuset i Eslöv av Hans Asplund och så Turning Torso och Malmöhus så klart. Åhh! det finns så mycket, mycket mer…

3. Upprepa 1) och 2). Sluta aldrig utveckla.

Med det sagt (Curb Your Enthusiasm referens): Jag blir glad varje gång jag ser ett ambitiöst projekt, och vill se fler bra sätt att använda det allsmäktiga internätet för att vi hus-, historie- byggnadsvårds- och arkitekturnördar ska kunna frodas och blomma. Online och offline.

En kommentar till “Platsr: Det svenska svaret på Danmarks 1001 Historier om Danmark?

 • 21 november 2011 kl 08:51
  Direktlänk

  Hej!

  Kul att du skriver om platsr! Platsr har ju varit work in progress, med hjälp av hembygdsrörelsen, släktforskarrörelsen skolan och just museerna har vi jobbat fram sajten. Nu har vi i dialog med ett antal museer/arkiv/bibliotek precis driftat det du efterlyser – nämligen möjlighet för institutionerna att skapa speciella konton (innan har de kunnat skapa ”vanliga” medlemskonton, vilket ett antal museer och bibliotek också har gjort. Det som är speciellt med organisationskontot är t ex att man kan rekommendera platser).

  Kom gärna med fler synpunkter – ju fler ögon desto skarpare produkt! Här har vi lilla önskelistan inför nästa år (lilla=ganska realistisk vad gäller utvecklingsmedel. Stora önskelistan är som sagt stor :)) http://www.platsr.se/jforum/posts/list/7401.page

  mvh Sophie som jobbar med platsr på Riksantikvarieämbetet

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.