På jakt efter jugendarkitektur i Wien

Om det är jugendarkitektur du är intresserad av så är Wien platsen du ska åka till. Jugendarkitekturen i allmänhet och Otto Wagner i synnerhet har hjälpt till att forma denna stad. Vi vill gärna tipsa er om några av russinen ur kakan. Otto Wagner anses av många vara den modernistiska arkitekturens fader. Han föddes i Wien (1841-1918) och iklädde sig flera roller under sitt yrkesliv, bl.a. lärare, stadsplanerare men mest av allt som designer av hela miljöer.

I mitten av sin karriär övergav han den gängse stilen för Wiens arkitektur och ville skapa nytt med nya material och sätt att tänka. Han lär ha utbrustit: ”Vi går inte runt i kläderna från Ludwig den XIV” och med det menat att arkitekturen måste anpassas efter hur människor lever, inte imitera gamla historiska stilar. Han var även en av grundarna till Wiensecessionen tillsammans med Gustav Klimt. Wagner utvecklade och förstärkte begreppet gesamtkunstwerk, allkonstverket, strävan efter att få alla konstarter att samverka. Detta utvecklades än mer på olika sätt under modernismen och särskilt av Bauhausrörelsen.

Bild: Byggfabriken

För att den kejserliga familjen, släkten Habsburg, inte skulle behöva beblanda sig med pöbeln på väg från och till sitt sommarresidens Schönbrunn men ändå kunna använda den allra senaste tekniken, järnvägen, lät de bygga en hovpaviljong längs rälsen vid Hiertzing. Deras privata stationsbyggnad ritades av Otto Wagner och stod klar 1899. Paviljongen var enligt allra senaste mode och inreddes i art nouveaustil in i minsta detalj. Byggnaden är nyligen restaurerad och trots sin nätta storlek är det svårt att se sig mätt på detaljerna. På väggarna sitter de broderade sammetstapeterna kvar i original.

Bild: Byggfabriken

 

Bild: Byggfabriken

Mitt inne i centrum av staden finns två nästan exakt likadana stationsbyggnader till som tillsammans bildar stationen Karlsplatz. Den ena byggnaden är idag ombyggt till café och det andra till ett museum tillägnat Otto Wagner och hans verk, både som byggnadsarkitekt och som ledare för hela projektet med att designa Wiens stadsbana.

Bild: Byggfabriken
Bild: wienmuseum.com

Bara ett stenkast från Karlzplatz ligger de båda flerbostadshusen Majolikahaus och Otto Wagner Haus. Bättre exempel på jugendarkitektur kan du knappt få. Fasadens mönster utgörs av glaserade kakelplattor och balkonger och fönster är rikt utsmyckade tillika takutsprången. Ju längre du står och tittar, desto fler detaljer upptäcker du.

Bild: Byggfabriken

Precis intill ligger Otto Wagner Haus som skiljer sig markant från sin färgrika granne genom att vara helt i vitt och guld. När det kommer till utsmyckningen har det inte snålats här heller och fasaden pryds av stuckatur, guldmedaljonger, förgyllda palmlöv och påfågelfjädrar.

Bild: Deacademic

Det sista huset du inte får missa på din första resa till Wien är Österreichische Postsparkasse, Wiens postsparbank. Husets fasader är klädda med kvadratiska marmorskivor. Dessa är murade på den bakomliggande tegelväggen och utsmyckade med stålbultar med toppar av aluminium, som formar ett slags ornamentalt mönster. Fasaden är i huvudsak mycket minimalistisk i nya materialen betong och glas, men i den övre delen nära taket finns mer utsmyckningar, till exempel skulpturer av änglar som håller lagerkransar i båda händerna. Planering och byggnation tog tio år och stod klart 1904.

Bild: wienmuseum.at

Byggnaden skiljer sig rejält från Wagners tidigare byggen och det är tydligt att han gått alltmer ifrån det formspråk som brukar kännetecknas med begrepp som Belle Epoque, Art Nouveau och Jugend. Även denna byggnad har blivit museum, så för en slant i dörren är det bara att trava in!

Bild: ottowagner.com

Den ljusa interiören lyses upp av ett glastak på entréplanet. Byggnadens harmoniska och symmetriska plan med sina raka linjer och geometriska utsmyckning tar ett stort kliv in i modernismen.

Om du vill grotta ner dig riktigt i Otto Wagner finns mer att läsa här: http://www.wienmuseum.at/de/standorte/otto-wagner-pavillon-karlsplatz.html

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.