På besök hos Ottosson färgmakeri

En av Byggfabrikens allra första leverantörer är Ottossons Färgmakeri. De förser oss med linoljefärg och linsåpa och en hel del andra hjälpmedel för måleri och ytbehandling. Kring 1996 besökte Dan och Joakim från blivande Byggfabriken Gunnar Ottosson ute i Genarp. Med sig hade de en handfull nedskrapade färgflagor. De sökte efter någon som kunde blanda till samma kulör linoljefärg som satt på originalpanelerna i det som skulle komma att bli Byggfabrikens första stora projekt tog dem hit. En restaurering av Degeberga småskola från 1925, mitt i Häckeberga naturvårdsområde i södra Skåne. Färgen blandades och huset återställdes så långt det var möjligt till ursprungligt skick.

Vår gemensamma historia tar sin början här. När Ottossons Färgmakeri rymdes i Gunnar Ottossons garage och innan det ens fanns något Byggfabriken. 

Mycket know how, hantverkskunnande och erfarenhet ryms inom företagets väggar med en djup kunskap om linolja och pigment som inte står att läsa i böcker och recept utan nås genom att göra misstag och lära sig från dessa. Och att anpassa tillverkningen efter den erfarenheten.  


– Råvaror från naturen kräver en annan förståelse och anpassningsförmåga, en intuition för att få fram samma exakta och konstanta slutprodukt som dagens kund förväntar sig att få. Utmaningen ligger i att leverera samma sak år efter år trots att man till största delen använder naturliga jordpigment som kräver anpassning och kunskap. Den sortens kunnande kan ingen stjäla, säger Gunnar.

Att tillverka färgen är en mekanisk process där de rivna pigmenten som först rörts ihop med linoljan pressas genom ett valsverk som maler ihop och finfördelar pigmenten jämnt i oljan. Det finns tre valsverk, ett som gör vita kulörer och två för övriga kulörer. Den mekaniska processen till trots krävs även här erfarenhet och kunnande för att få proportionerna rätt anpassade efter typ av pigment och önskad konsistens. Hur många omgångar som färgen behöver valsas beror på pigmentens beskaffenhet.

Efter att den brända umbran är klar mellanlagras den för att både bryta fler kulörer och som egen kulör.

I ett stort kärl, inköpt av ett företag som tillverkar kokkärl för storkök, står linsåpan och kokar. Det tar en vecka för en omgång linsåpa att bli klar. För att göra såpa kokas vatten och olja ihop. För att slå sönder molekylerna så att vattnet och oljan blandas behövs lut. Eftersom såpan bara består av dessa tre delar blir råvaran extra viktig.  

-Det finns inget sätt att komma runt det om råvaran är dålig. En ren råvara utan äggviteämnen är a och o och ger den utmärkta slutprodukt vi är vana vid, berättar Gunnar.  

Hos Boställets lin i Kävlinge växer det mesta av linet som Ottosson kokar linolja av och använder i tillverkningen av alla linoljeprodukter.  

Solenergi, jordvärme och vindkraft är det som håller hela verksamheten igång. Men Ottosson vill gärna göra mer än så. En gång per år blandas en grundfärg på alla restfärger som tillsammans blir en mellangrå kulör, som varierar något från år till år, som en årgångsfärg. Den späds med linolja, silas och säljs till ett väldigt förmånligt pris som grundfärg för utomhusmålning. Ett utmärkt sätt att ta tillvara färgrester istället för att slänga dem!  

I Ottossons fabrik finns en specialavdelning där fyra nyanser används för att tillverka alla specialkulörer utanför Ottossons standardsortiment. I arkivet av prover och recept hittas allt från privatpersoners specialkulörer till receptet för det kungliga slottets fönster. Vi hittar Byggfabrikens låda, omsorgsfullt uppmärkt, innehållande våra specialkulörer. Vid varje ny batch specialkulör stäms färgen av, både mot receptet och med ögat mot nollprovet. Alla nollprover sparas om de kommer att tillverkas igen. 

Förut sparades alla specialrecept men numera kan privatkunder istället få med sig en kapsel med sin specialkulör som de själva kan spara till ett annat beställningstillfälle. 

Den specialkulör som blandades till efter färgprovet Dan och Joakim hade med sig för 20 år sedan fick namnet Degebergagrön och finns bland Byggfabrikens fasta kulörserie. 

Resten är historia. 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.