Otto Schulz och möbel- och inredningsfirman BOET

Den legendariska firman BOET, som grundades i Göteborg 1920 av tyskfödde Otto Schulz och Adolf Nordenberg, var mycket modern för sin tid, ty BOET var inte bara ett möbel- och inredningsföretag. BOET var nämligen också tidskriften BOET – månadsskrift för hemkultur, hantverk och konstindustri, en mönstervåning som tjänade som inspiration för kunderna och boskolan Bo-studio.  För att ytterligare vidga sortimentet försågs även andra tillverkares produkter med BOET-loggan och på så sätt kunde man tillhandahålla ett rent imponerande utbud. Idag skulle detta vara det kompletta livsstilsföretaget.

Kompanjonen Nordenberg hoppade dock av i mitten på 20-talet och därefter var det Schulz som drev verksamheten fram till 1950 då han avyttrade inredningsaffären som var det som återstod av företagsgruppen. Tidskriften BOET lades ner redan 1938.  Men åter till 20-30-talen, när BOET var en stjärna på den Göteborgska inredningshimlen.

Otto Schulz var i grunden rätt konservativ och de möbler han ritade var ofta inspirerade av ledande möbelarkitekter, Bland andra Bror Hjort, men anpassade efter en något folkligare kundkrets. Kvaliteten är det dock inget fel på, och idag kan man utan problem hitta originella pjäser till sitt hem för överkomliga priset hos auktionsverken. Schulz skinnklädda skåp, varav vissa har dekoration med pärlspik, s.k. Bopoint, är inte alltför ovanliga.

Har man tur hittar man också bord i Bosaik och möbler med Botarisa. Schulz var en uppfinningsrik herre som tog patent på sina bästa idéer. Buffén/sideboardet ovan (från mitten av 30-talet) är riktigt vackert och hör också det till de mer lyckade av Schulz möbler.

I sortimentet fanns också modulära möbler som kunde byggas samman och anpassas efter råd och lägenhet. En bokhylla kunde kombineras med en klaff eller ett skåp och fåtöljer kunde sättas samman till soffor. ”Bo-möbler med grup­pe­rings­möj­lig­heter” som Schulz kallade dem. Praktiskt och riktigt modernt. Funktionalismen var annars inte något som denne man brann för och Bruno Mathsons möbler ogillade han.

De svartvita bilderna kommer från tidskriften BOET som är utmärkt om man vill fördjupa sig i Otto Schulz formgivning. Tyvärr måste jag säga att mycket är av den art som jag skulle kalla katalogstilmöbler. Stilen är ofta inte alls klassisk utan snarare en blandning av moderna och äldre stilarter. Bilen ovan visar även den modulmöbler, men är ovanligt lyckade. Dessa kombinerbara enheter fanns även i mindre modernt snitt för den konservativa publiken.

Personligen är jag mycket nyfiken på den mönstervåning som fanns i BOETS affär. Den bestod av herrum, salong, matsal, sängkammare, badrum, barnkammare, jungfrukammare och kök. Att inreda ett helt hem med BOET:s sortiment var inget problem, ty de sålde allt som hörde till ett modernt boende. På bilden ovan ses mönstervåningens köksinteriör med en lång diskbänk i rostfritt och en separat slaskho. Elegant!

I mitt hus på Gärdet var ursprungligen alla våningar försedda med specerifack från BOET. De liknar mycket dito från REDA men har BOET-loggan i botten på samtliga delar, dvs skeppor, burkar och flaskor. Från mitten av 30-talet tillverkades de av Orrefors och håller därför hög kvalitet. Då mitt hus ligger i Stockholm, hade Schultz uppenbarligen distribution även till andra delar av landet. Snygga är de i vilket fall som helst, men tyvärr tror jag att det är få som är bevarade.

Redalådor i undre sektionen

Här i ett måttbyggt funkiskök av Byggfabriken i Malmö är det gamla boet-original som har byggts in i det nya funkisköket. I Byggfabrikens sortiment hittar du nytillverkade glasskeppor av samma modell som dem man kunde köpa från BOET, komplett med Boetloggan i botten. Beställer du ett måttbyggt funkiskök går det såklart att få glaslådorna inbyggda i funkisköket, precis som på det praktiska 30- och 40-talet!

 

2 kommentarer till “Otto Schulz och möbel- och inredningsfirman BOET

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.