Originaldörrhandtag i Lund

På besök i ett frilanskollektiv i Lund idag hittade jag ett potpurri av originaldörrhandtag. I kontorsrummen i ett vackert tvåvåningshus har man bevarat de charmigt slitna detaljerna som var och en vittnar om sin egen epok. Jag gillar det faktum att allt inte måste vara homogent, att varje tid får lämna sina spår. Snyggt slitet, bevarat och underhållt, ingen renoveringsslägga här!

På översta bilden syns ett dörrhandtag med trägrepp. Förlaga till tjugotalshandtaget Rand. Populärt i många typiska tjugotalslägenheter. art. nr. 560-161.

Funkisdörrhandtag med rosett motsvarande art. nr. 550-222. Fin toalettskylt med upptaget/ledigt är motsvarande toalettregel art. nr. 544-212.


På köksdörren sitter förlagan till sekelskiftesdörrhandtaget Pärlrand, art. nr 560-106.

4 kommentarer till “Originaldörrhandtag i Lund

 • 7 januari 2014 kl 02:01
  Direktlänk

  Hej Mikael,
  Trycket Knebel är ett knepigt trycke, både att montera och demontera.
  Det sitter en sprint genom trähandtagen som går igenom roddarpinnen.
  För att få bort den tar du bort skuvarna i änden på trycket, sen knackar du ut sprinten från ”greppänden” på trycket, sprinten ska alltså komma ut vid kuländen.

  Svara
 • 6 januari 2014 kl 03:59
  Direktlänk

  Hej!
  Jag har dörrhandtag av typen Knebel i original i min lägenhet och tänkte höra om någon på Byggfabriken möjligen vet hur man tar av dem. Jag tänkte renovera dörrarna och då är det ju bäst att avlägsna trycken och nyckelskyltar. Men jag hittar inga stoppskruvar och tryckena sitter som berget även om jag lossat på alla skruvar till rosetterna samt de som sitter i ändarna av trycket.

  Svara
 • 28 juni 2011 kl 11:00
  Direktlänk

  Hej Benny!
  Dörrhandtagen finns i vår webbutik. Klicka på länken (artikelnummret) så kommer du dit!

  Svara
 • 28 juni 2011 kl 10:52
  Direktlänk

  Går det att få tag på handtag i trä. Pärland art.nr.560-106

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.