Original i Ribershus

Funkisport och fasad RibershusRibershus i Malmö har vi skrivit om flera gånger förut. Och det är inte konstigt. Ribershus är ett bostadsområde vid Ribersborsgstranden i Malmö som är ett av Sveriges vackraste funkisområden. Området byggdes av den välkände malmöbyggmästaren Eric Sigfrid Persson på 1930- och 40-talet, och en del hus har fortfarande många originaldetaljer kvar.

Men det är inte alls en självklarhet att husen bevaras i originalstil. Huset som de här två lägenheterna ligger i skulle för några år sedan totalrenoveras av bostadsrättsföreningen, och planen såg tyvärr inte så ljus ut innan Byggfabriken kom till undsättning och hjälpte till med en renoveringsplan i originalstil. Enligt den ursprungliga renoveringsplanen skulle, som på så många av grannhusen, originalfönsterna i teak bytas mot aluminium, balkongerna bytas till nya i plåt och fasaden tilläggsisoleras.

Istället blev det renovering av befintliga teakfönster, balkongerna som behövdes bytas gjordes om exakt enligt original, med kopparplåt i originalhöjd med förhöjda räcken. Till och med klinkern på balkongerna är samma som originalet, fast nya! Fasaden putsades med kalkputs och husnummerskyltar, belysning och trappdetaljer återställdes i tidstypisk stil.

Originalstilsrenoveringen blev bara marginellt dyrare än den skulle blivit med den ursprungliga planen, men husets värde, både estetiskt och ekonomiskt, har höjts avsevärt. Att husets ursprungliga detaljer har kommit fram har också gjort att man ser skönheten i orignalstilen, och många i huset har därför valt att gå lika varsamt tillväga vad gäller den egna lägenheten. Det är inte svårt att förstå att huset nu är det mest attraktiva i området.

En något märklig sak att notera i sammanhanget är att detta unika område, en riktig arkitekturhistorisk klenod, inte är kulturmärkt på något sätt, och därför kan renoveras lite hur som helst. Läs mer om det i ett tidigare inlägg om Ribershus eller i Rävjägarens fina blogg.

Funkiskök RibershusPlatsbyggt funkiskök

I den här lägenheten t.ex, är orignalköket bevarat med sina glaslådor och speciella originalhandtag. Byggfabriken har byggt till en spisdel och en ugnsdel i precis samma stil och kvalitet vilket gör köket till ett originalkök med alla moderna funktioner i toppskick!

Platsbyggda originalgarderoberI sovrummet har även de vackra originalgarderoberna med sina beslag bevarats.

Vardagsrum funkis RibershusVardagsrum funkis RibershusDörrhandtagen är funkisoriginal med den fina detaljen att rosett och nyckelskylt är i bakelit! Funkisdörrhandtagen hittar du i vårt sortiment.

Bilder från Bolaget. Se fler bilder från lägenheten som är till salu på Bolagets hemsida.

Funkislägenhet i RibershusFunkislägenhet i RibershusStrömbrytare bakelitYtterligare en lägenhet i samma hus med restaurerat originalkök. De detaljer som inte fanns kvar har varsamt återställts med t.ex bakelitströmbrytare och uttag från Byggfabrikens sortiment.

Bilder från A. Cronholm, där du hittar fler bilder på lägenheten.

2 kommentarer till “Original i Ribershus

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.