Omsorg om detaljerna på restaurang Bastard

I Malmö, i de trivsamma kvarteren på Gamla Väster, ligger restaurangen som de flesta känner till namnet och många har besökt, både för sin generösa och vällagade mat med ett stort hjärta och den varma och autentiska miljön. Byggfabriken fick förtroendet att renovera restaurangens tre toaletter tillsammans med ett anslutande rum och ett kapprum.

De höga Thonetstolarna runt bardisken skapar en dynamik i rummet. De mörka detaljerna i massivt trä, de udda stolarna, bord i varierande storlekar och persiska mattor i varma toner gör att hela miljön känns hemtrevlig och som att det sett ut såhär sedan huset byggdes år 1900. Men sina första nästan 40 år tjänade huset som Systembolag, eller Malmö Spritförsäljning AB som det då kallades. Bolaget hade både kontor och utminuteringsställe ända fram till början av 1970-talet. Efter några år som fotoateljé var det dags för lokalen att bli restaurang, om än inte i samma namn och skepnad som i dag. Bastard har funnits på adressen sedan 2009.

Bild: Byggfabriken

I restaurangdelen ligger cementklinker i original, svarta och vita plattor lagda på klassiskt vis av stående plattor med meandermönstrad bård med en vit ram som möter väggen. (nya cementklinker finns i flera mönster och kulörer i Byggfabrikens sortiment) Lokalen är rustikt inredd med en blandning av kakel och träpanel på väggarna. Baren, som tar upp en stor del av rummet och är platsen där all mat lagas, är klädd med samma panel av furu som i delen ut mot gatan och har behandlats med Le Tonkinois pigmenterad med linoljefärg av kulören, bränd umbra.

Bild: Byggfabriken

Två stora orginalfönster på varsin sida om ytterdörren släpper in mycket ljus och den höga takhöjden gör att lokalen känns luftig även en lördagskväll när lokalen är fylld till brädden av gäster.

Bild: Byggfabriken

Längst in i lokalen hittar den som behöver toaletterna som alldeles nyss har blivit klara. Dörrar och dörrfoder är från Byggfabriken och har målats svarta med draghandtag och toalettvred i förnicklad mässing. På dörrarna sitter emaljskyltar för dam, herr och båda. I taket i alla rummen sitter en klotlampa: 300 med kort pendel. Taket och väggarna i det första rummet är målade med väggfärg från Auro i kulören Sandskogsgrön. På golvet ligger klinker i ett mönster bestående av rombformade plattor. Från väggen och ut: en bård av skurna svarta square, plattan Diamond i vit. Sedan kommer smal rectangle i svart. Själva mönstret utgörs av svarta, holkham dune och vita plattor av den rombformade plattan Diamond som tillsammans bildar en optisk synvilla. Mönstret är vanligt i original från tidigt 1900-tal, i synnerhet i Art Deco-miljöer och arkitektur. Väggen, upp till 150 cm höjd i väntrummet har en sockel, field tile satt i tegelförband som avslutas med frisen Victoria, allt i kulören Victorian Green.

Bild: Byggfabriken

Golvet på damtoaletten i mitten har kvadratiska plattor i kulören Revival grey. Väggen möter golvet med svarta, half tiles stående på högkant. Kaklet Vicarage Green sitter i tegelförband. Frisen Albert i svart avslutar 150 cm upp på väggen. Vägg och tak är målat med väggfärg från Auro, kulör Koala. På plats sitter toalett med svart träsits. En enkel lampa med svart vinklad porslinssockel lyser upp på väggen ovanför handfatet på ben.

Bild: Byggfabriken

På golvet på toaletten i mitten ligger klinker i kulören Holkham dune. Svarta stående half tiles sitter som sockel där väggen möter golvet. Jade breeze field tiles sitter i tegelförband. Halvvägs upp på väggen avslutar frisen Albert i svart. Väggkulörhandfat och toastol är samma som på damtoaletten. Fem förnicklade toalettpappershållare ser till att pappret inte tar slut i första taget, lägg märke till den smart placerade toalettpappershållaren för ståkissarna.

Bild:Byggfabriken

Inne på herrarnas har golvet grå, kvadratiska klinkerplattor, stående svarta halftiles som sockel, Pavillion Green field tile satta i tegelförband till 150 höjd. Albert fris i svart sitter som avslut. Väggen och taket är båda målade med Auro väggfärg i kulören Sandskogsgrön. Toalett  med svart lock och sits i trä. En krok i förnicklad mässing sitter i lagom höjd för att gästerna ska slippa ställa handväskan på golvet. Allt kakel i alla rum sitter med ljusgrå fog.

Bild: Byggfabriken

På väg ut ur restaurangen kan en passa på att slå ett öga på fotografiet uppe till höger från 1950-talet när lokalen tjänade som systembolag.

I hallen innan toaletterna kommer det också att göras vid med målade väggar i grönt och en specialtillverkad lampa. Mer om detta nästa gång vi besöker Bastard!

 

 

 

 

 

SparaSpara

5 kommentarer till “Omsorg om detaljerna på restaurang Bastard

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.