Ombyggnad då det begav sig

Man tänker kanske inte alltid på det, men innan 1935 var badrum och ordentliga kök långt ifrån en regel i de flesta bostäder, och bor du i en äldre fastighet är chansen stor att rumsindelningen en gång i tiden har sett helt annorlunda ut.


Det kan vara roligt att spekulera i hur det en gång sett ut i lägenheten man nu själv bebor. I sekelskifteslägenheter låg t.ex. rummen ofta i fil, med dubbeldörrar emellan. Dessa har ofta byggts bort för att skapa fler eller mer privata rum. Kök och badrum har förändrats eller helt byggts till.

År 1955 gavs boken ”Ombyggnad, utredning om hyreshus, egna hem och bruksbostäder 1880-1935” av Olof Thunström och Ingrid Johansson ut. Det är en fin liten bok som handlar om just det, hur man bygger om äldre bostäder (från 1880-1935) till moderna bostäder med bättre rumsindelning och med kök och badrum, utan att förstöra de grundläggande kvaliteterna. För just på 40- och 50-talen var det ju som mest aktuellt att bygga bort det opraktiska och få in moderna folkhemskvaliteter i hemmen.

Boken har med pedagogiska exempel och förslag på hur olika bostäder kan omdisponeras på bästa sätt. Typiska hus i Malmö, Göteborg, Stockholm, Gävle, Helsingborg och en rad andra svenska städer gås igenom och förslag till ombyggnader illustreras med bilder och ritningar. Bland annat exempel från låghusområdet St Knut i Malmö.

Boken ges inte längre ut, och kan vara svår att få tag på, men den som är nyfiken kanske kan dammsuga antikvariaten och hitta ett ex.

Och är du nyfiken på hur ditt hem var planerat från början brukar det finnas originalritningar på stadsbyggnadskontoret.

3 kommentarer till “Ombyggnad då det begav sig

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.