Nytt i sortimentet – Portlampa Sorgenfri

Det är med stolthet vi kan presentera den här, sedan länge, efterlängtade nyhet i vårt sortiment. Mycket jobb har lagts på att hitta rätt material och tillvägagångssätt för att ta fram en lampa med både en form och funktion som stämmer överens med originalets kvalitet och utseende, både som ny och över tid. Den dök först upp på våra fasader under slutet av 1920-talet i takt med att elektriskt ljus blev en möjlighet för en större massa. Den var oerhört modern med lampa och husnummer i ett och erbjöd en smidig lösning för att visa vägen till rätt port.

Den sitter i sin originalform ovanför porten på många flerbostadshus i Malmö, och i varianter runtomkring i Sverige från 1920-tal och framåt 1940. Portlampa Sorgenfri hämtar sitt namn från en stadsdel i Malmö just vid namn Sorgenfri som bland annat inrymde Barnrikeshusen dit familjer med stora barnaskaror var hänvisade. Nödbostäder byggdes 1923, när bostadsbristen var som värst efter första världskriget, unikt nog för Malmö och Skåne så byggdes de i trä, målades röda med vita knutar. De gick av malmöborna under det ironiska öknamnet Hollywood. De dåligt byggda trähusen saknade alla moderna bekvämligheter eftersom de var tänkta som en kortvarig lösning, men de kom att finnas kvar längre än så, de revs i början av 60-talet. Här utspelas under trettio och fyrtiotalen mycket av Malmös arbetarhistoria.

Mer om hur det var att bo på Sorgenfri kan du läsa i författaren Mary Anderssons klassiska skildringar av sin uppväxt i barnrikeshusen på Östra Sorgefri.

I området Västra Sorgenfri hittas även de idag omåttligt populära kvarteren med arbetarlängor i två våningar och små gemensamma trädgårdar, i folkmun kallade Kulturhusen.

De var i planeringen tänkta som Egnahemshus och hade sin förebild i engeska hus vid den tiden och kom att präglas av en lite engelsk karaktär. Husen byggdes på 1920-talet, det första stod klart 1917 och det sista var inflyttningsklart 1935.
Lägenheterna som till största delen var ettor, har slagits ihop och byggts om för att passa dagens behov av yta och bekvämligheter men den lummiga karaktären i området består. Det är härifrån vi hämtat förlagan till vår portlampa.

Lampan är tillverkad av koppar med opalglas i sidorna och botten som gör att den lyser upp både husnumret och porten undertill. Den tillverkas på beställning med det nummer och eventuella bokstäver som önskas.

 

En kommentar till “Nytt i sortimentet – Portlampa Sorgenfri

  • 17 november 2017 kl 06:16
    Direktlänk

    fantastisk snygg 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.