Nu och då – bilder med historia.

Då och nu
Hur det såg ut då – och hur det ser ut nu – i vår närmiljö har alltid fascinerat. Att få en känsla för historien, tankar som; i mitt hem har det levt andra innan mig, på mina gator har det utspelat sig scener som ingen längre minns, väcker både nyfikenhet och förundran. Och inte minst kan man se tillbaka för att se vilka estetiska och kulturella värden som gått förlorade eller tillkommit genom tiderna.

Historypin
På nätet finns det fler och fler möjligheter att upptäcka dåtiden i din närhet. I takt med att karttekniker och användardeltagande utvecklas, och museum och instutioner digitaliserar sina arkiv, blir möjligheterna att kombinera bild, tid och plats stora. Dagens Nyheter skriver om den engelska satsningen History Pin, ett samarbete med Google maps där man kan matcha gamla bilder runt om i världen till dagens ”street view” av samma plats, och välja att se det gamla fotografiet i vald grad av genomskinlighet (dra i reglaget under bilden) ovanpå det nya. På Historypin kan vem som helst, privatpersoner såväl som instutioner, lägga till sina gamla bilder och passa in dem i kartan. Vi provade att lägga ut ett vykort från 50-talets Malmö som låg och skräpade i skrivbordslådan.

Hejigen.seMin favorit är den svenska sajten www.hejigen.se, där man får en mer personlig historia till varje bild. Som den här bilden av ”Snajdaren på Götgatan” t.ex som verkligen tar dåtiden till nuet.

Högbergsgatan 30AHögbergsgatan 30AStockholmskällan, en samverkan mellan bland andra Stadsmuseet, Stadsarkivet, Stockholms Medeltidsmuseum, Stadsbiblioteket, Spårvägsmuseet, Stockholms företagsminnen och Kungliga Biblioteket, är en annan källa till såväl bildmaterial som dokument knutet till stockholmstrakten.

Tittar man ut genom fönstren i vår Stockholmsbutik på Högbergsgatan 29, och kikar övet till Högbergsgatan 30A, finns det inget som minner om den gamla byggnaden med gas- coh vattenledningsfirman som finns i Stockholmskällans arkiv. Så synd, men som tur är finns det flera välbevarade byggnader runt om, inte minst Byggfabrikens butik, i ett gulputsat 1700-talshus vars rum en gång hyste ett skomakeri med bostad. Jag hade gärna sett denna och andra bilder från gamla tider i en tjänst som Historypin, för att lätt och ledigt kunna jämföra!

Malmöbilder kan man hitta i Malmö Museers arkiv en sida som dock behöver avsevärd förbättring. I Göteborgstrakterna kan man söka i Gävleborgs Länsmuseums arkiv, eller i databasen Charlotta, ingen av databaserna är dock särkilt användarvänliga eller interaktiva.

Riksantikvariämbetet har också en webbsatsning där man kan ladda upp och märka ut bilder på en sverigekarta, Platsr.se heter den. Riksantikvariets sverigebilder hittas också på flickr.

En kommentar till “Nu och då – bilder med historia.

  • 13 februari 2012 kl 12:57
    Direktlänk

    Nu och då-bilder tycker jag är trevligt sätt att ta del av historien. Jag har gjort en egen sida med Göteborgsbilder och roligt när det går se hela sekvenser genom tiden:

    http://www.goteborgsbilder.se

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.