Mönsterfest på golvet

Vi har en helt ny grupp cementklinkers i sortimentet! Det blir en mönsterfest av stora mått. Med sin slitstyrka lämpar de sig bra för offentliga miljöer och tål ordentligt med stryk. Våra nya plattor har en lite mer europeisk stil, några med större mönsterrikedom än vad vi traditionellt ser i skandinavisk stilhistoria. Därför har vi valt att kalla dem för Cementklinker Europeisk på hemsidan.

Med fötterna fast förankrade i stilhistorien från sent 1800-tal syns golv av cementklinker på många ställen runtom på mer eller mindre berömda platser i Europa ner mot Medelhavet. De stora tyska byggmästarna var särskilt förtjusta i att lägga dem i entréer och salonger. Många av dessa originalgolv består ganska oförändrade in i våra dagar. Cementklinkern har en mångårig tradition även i Sverige och syns ofta i trapphus, golv i publika rum som stationsbyggnader och saluhallar.

För att se våra nya cementklinkermönster klicka här>>

cementklinker

Mönsterplattorna går att kombinera med t.ex. enfärgade plattor för att utöver den klassiska och praktiska frisen mot väggen som hjälper dig att få till räta vinklar i mönsterbilden, också kunna skapa mönster i mönstret eller dela av eller accentuera delar i ett rum. Känns ett mönster för färgstarkt för att täcka hela golvet kan du alltid välja att begränsa mönstret till en mindre yta och lägga enfärgade plattor på resten. Många av plattorna går dessutom att vända ett kvarts eller halvt varv för att skapa flera varianter av ett mönster.

verktyg
Bild: Granada Tiles via Pinterest

Traditionen med att producera cementklinker går långt tillbaka och är än idag delvis manuell. Du kan känna igen tillverkaren genom stämpeln på baksidan av plattan – en kännetecken och en logotyp i ett. Cementklinkerplattor utsätts för högt tryck för att sedan torka; de bränns alltså inte i ugn. De är därför porösa innan läggning men väldigt tåliga när de väl ligger på plats. Om du tittar på en cementplatta från sidan så ser du att den består av ett tjockare lager cement, gjort av kalksten och ett tunnare lager av marmorkross. Detta har färgats in, blandats med vatten och sedan hällts i en form. Formen sitter i sin tur fast i en ram runt en bottenplatta. Färgen pytsas ner, med hjälp av en liten slev i rätt storlek för ändamålet, i de delar av mönstret som ska ha just den färgen. Sedan tas mallen bort medan marmorpastan ännu är våt, cementen pudras på ovanpå och hela paketet läggs i press för att sedan läggas på tork under några veckor.

För att plattorna ska bli så bra som möjligt ska de torka långsamt och i lagom luftfuktighet. Långsamt och med eftertanke, precis vår melodi!

Mönster Trieste och ett äldre mönster hittat i Palma, Mallorca

Eftersom varje platta tillverkas individuellt är varje platta unik och kan skifta lite i tjocklek och kulör/färgton. Detta jämnas ut under plattsättningen, dels i underlaget och genom att lägga ut alla plattorna innan för ett jämnt färgresultat. Den lilla skiftningen i nyans för varje platta ger ett behagligt skimmer och är det som ger ett cementgolv dess karaktär. För ingen cementplatta är den andra lik.

bern

Mönstret Bern passar med sitt mosaikliknande uttryck bra både inomhus och i miljöer som växthus eller orangeri.

Läs mer om historiken kring cementklinkers här>>

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

En kommentar till “Mönsterfest på golvet

 • 13 juli 2020 kl 01:38
  Direktlänk

  Hej,
  Vill gärna klicka in och titta på Gaudí klikerserna, men länken ni har lagt ut verkar inte funka.
  Har provat med dator och mobil.
  Hur kan jag se på de plattorna ?
  Vänligen hjälp.

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.