Mjuk ull och gråa toner hos Juleboda

För att inspirera er till ett mer färgglatt liv och hem med fördelen att samtidigt vara giftfritt ger vi oss ut på besök lite då och då. Vi har valt att kalla dem det lite tungvrickande ordet kulörinspirationsbesök. Kvällarna börjar bli mörkare och kallare, längtan in och ner i soffan för inomhusaktiviteter gör sig påmind. Och vad är inte gosigare än ett fårskinn i sagda soffa? Eller i den gamla slitna stolen, på golvet eller barnvagnen. En av sommarens sista dagar begav vi oss till Degeberga och till Stora Juleboda Gård, en KRAV-certifierad gård, för att prata om fårskinn.

Juleboda gård
Bild:Byggfabriken

Via en liten allé kommer vi fram till den gamla 1700-talsgården Stora Juleboda vid Skånes östra kust. Höger om oss syns frodiga, ekologiska äppelodlingar och lite längre ned längs vägen vi kom på, betar en flock med ca 50 Gotlandsfår med lika många lamm, en ras som stammar från gutefåret. Hela gården är KRAV-certifierad, vilket innebär att allt är kontrollerat enligt Krav:s regler. Inte ens ogräset på gårdsplanen besprutas med några miljöovänliga bekämpningsmedel.

Bild: Byggfabriken

Fåren, som är KRAV-godkända, strövar fritt i stora hagar året runt och äter bara foder som odlas helt ekologiskt på gården. Fodret har varken behandlats med besprutningsmedel eller konstgödsel. Bäst mår de, om temperaturen tillåter, av att vara ute året om, så länge de har vindskydd och ligghalm när det är blött och kallt.

bagge
Bild: Byggfabriken

De två Gotlandsbaggarna, Sten och Sixten är bröder och går för sig själva i en annan hage.

Med den större ytan att röra sig på blir lammningen lättare för tackorna och de sköter sig oftast själva på ett naturligt sätt, genom att de kan gå undan från flocken och föda i lugn och ro, lära känna sitt lamm som får börja dia innan de återvänder till flocken. På detta sätt undviks  konstigheter som att lammen förväxlas med fel tacka och som då kan leda till att lammet dör. Naturen sköter sig själv och fåren löser det mesta själva när de har plats att röra sig på och får leva och äta enligt sitt naturliga beteende. De håller dessutom landskapet öppet och hindrar sly och annan växtlighet från att ta över för mycket.

Bild: Byggfabriken
Bild: Byggfabriken

Bordercollien Mimmi mår som allra bäst när hon får jobba. Hon vallar flocken och styr med vana och varsamma rörelser fåren när de t.ex. behöver flyttas till nya betesmarker eller samlas ihop för märkning.

liljevit_silvergra
Bild:Byggfabriken

Silvergrå och Liljevit är två mjuka, svala toner som gör sig väldigt fint till fårskinnets stålgrå lockar.

Juleboda Gård låter bereda sina fårskinn i Tranås, som är de enda stället i Sverige som bereder skinnen inhemskt. Många skickar dem utomlands och kommer därmed undan de strängare miljöregler som gäller för beredning i Sverige. Om det inte finns direkta fläckar på skinnet är det bästa sättet att rengöra ett fårskinn att lägga ut det i kall, torr snö, ruska runt så att snön når in i ullen, låta ligga någon timme och sedan borsta av och hänga upp.

Bild: Byggfabriken
Bild: Byggfabriken

Eftersom fåren går ute året runt får skinnen en väldigt hög kvalitet och fin färg när solen bleker topparna till en vacker ljusbrun/gråbrun färgton. Mellangrå och Sandsten passar fint till denna lite längre fällen med både varma bruna toner och djupa grå.

Idag finns ingen certifiering för ekologiska fårskinn, vilket gör att alla och ingen kan kalla sina skinn för eko. För hållbarhet och tvättbarhet går det inte att bereda skinnen till 100% ekologiskt. Om du vill läsa mer om hur Stora Juleboda Gård tänker kring sina fårskinn finns mer information här>>

Det allra viktigaste är till syvende och sist hur fåren lever sina liv innan deras skinn tas tillvara. Att de lever ett värdigt och naturligt liv från födsel till slakt.

skinnsoffa
Bild: Byggfabriken

Spara

Spara

Spara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.