Mineral har öppnat i hjärtat av Malmö

En ny vinbar har sett dagens ljus i Malmö. Baren ligger på hörnan i ett hus från 1920-tal i ett av Malmös mysigaste gamla arbetarkvarter, St: Knut med arkitektur från sekelskifte till 20-tal. De i folkmun kallade Kulturhusen från 30-talet ligger ett stenkast bort och är ett litet område med arbetarlängor med två våningar som genom ett under klarade sig från rivningsvågen i Malmö under 60 -och 70-talen.

Amanda, Caroline och Lua har tillsammans skapat vinbaren Mineral. Amanda och Caroline driver sedan tidigare två andra projekt ihop. Kafé Rotundan i Halmstad, en gammal träbyggnad från 1865 i en park mitt i stan med ett brett kulturutbud i form av musik, teater, standup, quiss, filmvisning och föreläsningar. Allt med ett hållbarhetsfokus.

I Malmö driver de sedan två år Butik Fabrik som är en inredningsbutik med vintage, second hand, re-design och egendesignade ting.

Vi tittade in när de var i full gång med att måla, sätta kakel, planera möblering, beställa vin och provlaga mat. Allt i ett högt tempo för att hinna öppna dörrarna strax innan jul.

fore_mineral_byggfabriken
Bild: Byggfabriken

Bardelen har målats med Auros väggfärg i kulören 32.3 och kaklats med London Stone i Half Tile-storlek satt i tegelförband.

Så mycket så möjligt av gamla material och profiler och karaktär från originalbygget tas fram som dolts under plastgolv och tillbyggnader.

fore-mineral_byggfabriken
Bild:Byggfabriken

Mycket av grovjobbet utfördes för några år sedan då lokalen gjordes om från en sedan länge stängd liten kvartersbutik till vinbar. Denna gång gick de steget längre och har öppnat upp så att mer ljus kan komma in i lokalen. Lägg extra märke till hur väggarmaturerna är kopplade med kulokabel, kabelklamrar och kopplingsdosor i svart porslin. Snyggt!

mineral_byggfabriken
Bild: Byggfabriken

Ett enormt träd skapar en varm rumskänsla och sköna ljusspel mot den betonggrå väggfärgen.

Den 16 december öppnade baren som ska servera mat och mat och dryck i form av smaker från det veganska köket och dryck med betoning på vin. Under dagtid erbjuds lunch på vardagar och på helger brunch.

mineral_byggfabriken
Bild: Byggfabriken

Alla bord har ett knippe färska blommor som än mer spär på den gemytliga känslan. All växtlighet, högt i tak och råa material skapar tillsammans nästan en känsla av att vara utomhus i ett varmare land.

mineral_byggfabriken
Bild: Byggfabriken

I trappan upp till baren har trappstegen fått nya tröskellister i mässing. Denna kryssmönstrade modell säljs bara i våra butiker. Via hemsidan finns en meandermönstrad variant som säljs i två färdiga längder på 100 och 160 cm. Även den bakre väggen har nu  fått samma mustiga rosa färg och harmonierar fint mot de ljusgröna skrivtavlorna.

mineral_byggfabriken
Bild: Byggfabriken
toalett_mineral_byggfabriken
Bild: Byggfabriken

Väggdekoren på toaletten är tänkt att bli en upplevelse i ständig förändring med inbjudna konstnärer som målar om regelbundet efter några månader. Denna första gång är väggarna målade för att ge en känsla av djungel av konstnären Johan Jernhed med gröna blad, klippor och vattendjur. Mittemot ingången tycks en grotta öppna sig där en bit mineral ses glimma i mörkret.

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.