Medborgarhuset i Eslöv – en välbevarad kulturskatt.

Om funkissuget blir alltför starkt och du befinner dig i Skåne bör du bege dig till Medborgarhuset i Eslöv. Medborgarhuset är ett av landets mest uppskattade moderna byggnader och denna funkispärla är väl värd ett besök. För vägbeskrivning, klicka här>>medborgarhuset_visiteslov

A-salens entréparti. Foto av Tord Johansson.

Bland 158 tävlingsbidrag tog den nyutexaminerade arkitekten Hans Asplund hem priset 1948. Om namnet känns bekant så kan det vara för att fadern Gunnar Asplund redan hade gjort sig ett namn inom arkitekturen med t.ex Stockholms Stadsbibliotek.
Fadern var en stor förebild för Hans Asplund vars arbeten han hämtade mycket inspiration ifrån, i media talades även om hans influenser från amerikansk modernism eftersom han var nyss hemkommen från en vistelse där, men detta ville han inte kännas vid förrän långt senare. Hans Asplund kallade sitt tävlingsbidrag för ”Diagonal balans”.medborgarhuset4-e1376062487848

I september 1957 invigdes medborgarhuset.
Eslövsborna från början var inte helt sålda på de nya, egendomliga formerna som staplats på varandra, men även stolta röster höjdes som utnämnde byggnaden till ”de svenska landsbyggdsstädernas främsta allmänna byggnad” och med tiden har det bara växt i popularitet. År 2001 röstades det fram till ett av Sveriges mest populära hus.
medborgarhuset_eslov

En kylig exteriör möter en varm interiör. De vackert svängda bänkarna är platsbyggda och smälter in alldeles i väggarna precis som den specialritade armaturen. Både fåtöljer och bord är original.

Ett antal renoveringar och ombyggnationer ägde rum på 70 -och 80-talet, vissa innebar moderniserade och förbättrade flöden och användningsområden som att man satte in en hiss och byggde ut vissa verksamhetsrum, men en del kom man att ångra som att man bytte ut alla ekfönster till aluminium och täckte för ljusinsläpp som takfönster. En påkostad restaurering genomfördes interiört 2002-03, då mycket återställdes och/eller renoverades (t.ex. textilier och läderklädslar renoverades, specialritade armaturer fick nya opalglas enligt originalstilen och träpaneler reparerades). Exteriört restaurerades byggnaden 2006-07 då t.ex. alla fönster byttes tillbaka till ekfönster. Takfönstren är tyvärr fortfarande övertäckta men är planerade att återställas vid nästa etapp.medborgarhuset_andreas

Trappan med sin insvängda ”midja” på mitten var mycket omtalad vid tiden för byggandet av medborgarhuset.

Ovanligt mycket av interiören i Eslövs medborgarhus är autentisk och välbevarad. Mycket av detta är tack vare en mycket nitisk vaktmästare vid namn Knut Wallin som även bodde i vaktmästarbostaden. Han tog sitt uppdrag på stort allvar och tillät inga verksamheter som kunde vara till skada för byggnaden. De verksamheter som ansågs ligga i linje med byggnadens ändamål var noggrant nedtecknade och höll sig inom kategorierna ”föredrag, dramatiska och litterära föreställningar, uppvisning i gymnastik, konstnärlig dans, filmvisning samt liknande tillställningar som icke äventyrar sunt och fostrande nöjesliv”. Tack vare att Wallin höll så hårt på dessa riktlinjer har medborgarhuset en unik plats bland liknande byggnader från samma period.

medborgarhuset_erikwik

De svampformade pelarna bär tillsammans upp hela foajén med dubbel takhöjd. Bilden är lånad av Erik Wik.

Asplunds Medborgarhus i Eslöv smiter precis innanför målsnöret innan portarna slogs igen om funkisens konstnärligt präglade och personligt färgade arkitektur. Medborgarhuset blev till i en brytpunkt när det gäller synen på arkitektur och arkitektens roll. Utvecklingen gick från att betrakta arkitektur som ett allkonstverk till att se det som en modern, rationell och industriell process. Om Hans Asplund sades att han var i otakt med sin egen samtid eftersom han även senare gärna höll fast vid sin estetik från tiden för ritandet av medborgarhuset. Han fick ta emot en hel del kritik för detta under sin yrkesverksamma tid och kritiserade i sin tur den nya tidens ideal och kom att ge namn åt den, ett namn som sedan har blivit en vedertagen internationell beteckning för samtiden med sin råa byggnadskonstruktion – Nybrutalismen.

 

3 kommentarer till “Medborgarhuset i Eslöv – en välbevarad kulturskatt.

 • 11 augusti 2016 kl 11:18
  Direktlänk

  Upplevelserik arkitektur av mycket hög klass som Eslövsborna bör vara stolta över.
  Den bör återställas så långt det går.

 • Pingback: Verhüterlie

 • 12 februari 2015 kl 03:17
  Direktlänk

  Väldigt fint och så roligt att det finns sådana här kulturskatter bevarade!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.