Malmgården – Eric Sigfrid Persson 1934

Malmgården - funkishus i Malmö av Eric Sigfrid Persson 1934
Innan malmöbyggmästaren Eric Sigfrid Persson byggde det välkända Riberhus vid ribersborgsstranden i Malmö provade han sina storslagna funkisideér i bostadshuset ”Malmgården” vid värnhemstorget i Malmö. Här kan ni se broschyren som lockade boende till den nya tidens hem!

Text från bostadsrättsföreningen Malmgårdens hemsida:

”Ett unikt hus”

”Malmgården är ett hus med en ovanlig historia. Byggmästare Eric Sigfrid Persson hade anammat Funktionalismens idéer som de presenterades på Stockholmsutställningen 1930. Det skulle vara luft och ljus i bostäderna, stora grönytor och även en social gemenskap.

Arkitekt Eiler Græbe ritade fasaderna och Birger Linderoth planerna. Det kan inte ha varit lätt att vara arkitekt under Persson, han var inte bara idégivare till projektet utan blandade sig i alla detaljer och kom med massor av idéer och ändringar. Dessutom var idéerna ofta så nyskapande att Byggnadsnämnden vägrade godkänna flera av dem. Därför finns till exempel inga gemensamma fest- och gymnastiksalar på våra vindar. De byggdes, men fick plockas bort!

Malmgården var Perssons första riktigt stora bygge. Han hade börjat med småhus i Tomelilla och fortsatt i Malmö med flera hus kring bland annat Davidshalls torg. Nu skulle han gå vidare i den stora stilen. Malmgården blev ett jättebygge. Sexhundra murare och snickare arbetade i två år för att färdigställa Nordens största bostadskomplex.

Varje lägenhet fick badrum, kylskåp, väggfast kassaskåp och massor av ljus. Däremot var alla former av stuckatur i tak och på fasader bannlysta. ”Funkisen” krävde rena ytor, ljusa färger, platta tak och fönster utan spröjsar. Dessutom borde fasaderna vara putsade, men det gick byggnadsnämnden inte med på. Det fick bli gult tegel istället.

På gården byggdes Malmös första underjordiska garage för femtio bilar. Ovanpå detta blev det en tennisbana och fem badmintonbanor med höga staket så att bollarna inte skulle krossa några fönsterrutor.

Även trapphusen blev ljusa med stora fönster. Dörrarna är i kraftig ek och väggarna var målade i grönt och tegelrött. Några av taken i trapporna målades i silver och några i guld. Att alla innerdörrar var svartmålade med röda karmar kan tyckas konstigt, men sådan var tidens stil.

Badrummen med sin gröna kakel känner vi ju alla till, men det var länge sedan de självspolande toaletterna byttes ut – när locket fälldes upp fylldes tanken baktill och när man lade ner locket spolade toaletten. Genialt!

Köket hade gasspis, då som nu, men också gasdrivet kylskåp. De var placerade under vaskbänken och en liten låga var alltid tänd längst in under kylen. Gasen betalades med polletter som man stoppade i en stor apparat som också satt i ett eget skåp under vasken. En stor lägenhet som en trea eller fyra klarade sig med en enda propp i elskåpet. Det enda som drog ström var ju några lampor och eventuellt en radioapparat.

Huset fick en mängd konstnärlig utsmyckning då det byggdes. Tyvärr har nästan allt försvunnit, dels genom stöld, dels genom tidens tand och dels genom olika förändringar av gården. De två plaskdammarna är borta liksom många mindre urnor i gjutjärn. Flera mindre statyetter i trapporna och alla tryckknapparna i brons har också stulits. Kvar har vi de vackra bänkarna och en del friser i några av trapporna samt torson av Arvid Karlsson och den stora ”Bergslagsurnan” av Erik Grate. Båda dessa konstverk behöver dock renoveras innan även de dukar under för tidens tand.

Vi är många som bott här i årtionden och lärt oss att uppskatta byggnaden som den är. Vi hoppas att även du känner att byggnaden har en unik historia som är värd att bevara och i viss mån återskapa. När du planerar att renovera din lägenhet så försök ta hänsyn till de gamla detaljer som fortfarande finns kvar och som ger huset dess speciella karaktär.

Av Christian Kindblad

Resten av broschyren följer här. Notera Eric Sigfrid Perssons snygga logga på sista sidan!

Malmgården - Eric Sigfrid Persson
Malmgården - Eric Sigfrid Persson
Malmgården - Eric Sigfrid PerssonMalmgården - Eric Sigfrid PerssonMalmgården - Eric Sigfrid PerssonMalmgården - Eric Sigfrid PerssonMalmgården - Eric Sigfrid PerssonMalmgården - Eric Sigfrid PerssonMalmgården - Eric Sigfrid PerssonMalmgården - Eric Sigfrid Persson 1934Malmgården - Eric Sigfrid Persson 1934Malmgården - Eric Sigfrid Persson 1934Malmgården - Eric Sigfrid Persson 1934Malmgården - Eric Sigfrid Persson 1934Malmgården - Eric Sigfrid Persson 1934
Malmgården - Eric Sigfrid Persson 1934
Logo - Eric Sigfrid Persson

SparaSpara

SparaSpara

3 kommentarer till “Malmgården – Eric Sigfrid Persson 1934

  • 16 maj 2018 kl 11:39
    Direktlänk

    Byggnaden restaureras 2018 och originalfärgsättningen har återskapats liksom kopparbalkongernas originalprofiler. Ett besök på kungsgaan/drottninggatan ger idag en god känsla av hur det var att se huset 1935. Än mer så när takskulpturen i form av tre tre meter höga flammor i guld återuppförs sommaren 2018.

  • 24 oktober 2017 kl 02:58
    Direktlänk

    Har anförvanter boende i kvarteret intill och har ofta undrat om det lite ”massiva” bygget i gult tegel. Det måste ha sett fantastiskt ut för de första inflyttarna, efter vad man ser i artikeltexten, rörande detaljer, planering och inte minst tanken på ett bra liv. Vilken kontrast till dom ofta uselt planerade och själlösa lådor som växer upp överallt idag. Jag hade tidigare en bekant som arbetat som ung arkitekt för Persson och enligt honom och texten ovan, så var visionären tydligen inte helt lätt att arbeta för.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.