Att måla golv har en lång tradition bakom sig. Från 1700-talet och fram till tidigt 1900-tal målade man ofta enklare brädgolv för att få det att se ut som ett dyrare material, som ett finare träslag eller för att imitera sten- eller klinkergolv. Under 1700-talet var det framförallt i finare miljöer som i herrgårdar och våra större städer som man hade råd att måla golven. Framåt 1800-talet blev det vanligare hos gemene man.
Att måla golv har en lång tradition bakom sig. Från 1700-talet och fram till tidigt 1900-tal målade man ofta enklare brädgolv för att få det att se ut som ett dyrare material, som ett finare träslag eller för att imitera sten- eller klinkergolv. Under 1700-talet var det framförallt i finare miljöer som i herrgårdar och våra större städer som man hade råd att måla golven. Framåt 1800-talet blev det vanligare hos gemene man.
I linje med övrig stilhistoria har också golven gått från att ha mörka, mustiga röda och bruna toner till ljusare, grå kulörer med mindre, och stramare dekor eller mönster.

Linoljefärg har en fantastiskt bra vidhäftningsförmåga och slitstyrka som gör den synnerligen lämplig för att måla golv. Den ger ett stryktåligt och täckande resultat samtidigt som träet ändå kan andas, på det sättet får golvet lång livslängd. Det gör också att den kan målas i många skikt utan att den gamla färgen måste skrapas bort. Den åldras mjukt och får patina genom slitage. Istället för att flagas slits den ner och blottar så småningom underlaget. Detta kan du utnyttja på ett fint sätt genom att t.ex. måla den första eller andra strykningen i avvikande kulör som då kommer att visa sig med tiden på de områden där man går mest.
För att läsa mer om hur du går tillväga för att måla med linoljefärg, klicka här>>

Se till att du har gott om tid när du ska måla ett golv. Både för att ha tid med vilopauser för nacken och knäna, och för att hålla torktiderna mellan varje strykning. Även för golv stryker du linoljefärg i tre strykningar för bästa resultat.

Ett annat sätt att måla golv är att använda sig av pigmenterad fernissa. Effekten blir inte täckande som målat och golvet får en fantastisk lyster och slitstyrka. Detta golvet finns att titta närmare på i vår butik i Vasastan. Det är målat med Le Tonkinoisfernissa med några procent linoljefärg av kulören bränd umbra i botten. Efter det skissades rutorna upp och målades med en tunn pensel med mer bränd umbra i de bruna. Sist ströks hela golvet med ofärgad fernissa i två lager. Det ser nästan ut som intarsia!


Till skillnad från andra golvbehandlingar, som pigmenterad såpa och olja där det inte går att förutse resultatet med exakthet, fungerar färg mer precist. Allt beror istället på hur tunt du stryker färgen och hur stadig du är på handen men tänk på att utan några små missar här och där förloras karaktären!
Allt du behöver förbereda innan är att se till att golvet är riktigt rent och fritt från smuts och fett. Beroende på vilket resultat du vill ha kan du gå över golvet med fint sandpapper för att få ner ojämnheter innan du börjar. Sedan är det bara att, skissa, klippa till mallar och maskera. Beroende på mönsterbild kan det vara lämpligt att antingen maskera med tejp eller skissa upp hela mönstret på golvet och måla på frihand. Vanligtvis innebär det mer jobb att hålla på och tejpa, med en tunn och bra pensel har du mer kontroll.

Om du inte vill dölja hela trägolvet kan du göra som här och spara ut delar i mönstret som behålls omålade som en del av mönstret. Eller varför inte måla hela golvet i en och samma kulör som får hela rummet att blomma upp. Allt i rummet blir dubbelt så fint mot den här mustiga gröna bottenfärgen!
Ett lite slitet målat golv kan fortfarande vara andlöst vackert. Just detta golvet finns inne i personalrummet i vår butik i Vasastan och är målat med linoljefärg i fem olika kulörer.
Hej Karin!
Det bör inte vara några problem för linoljefärgen att fästa på det oljade golvet. Provmåla dock alltid på en provbit eller undanskymd bit innan du går på och målar hela ytan så att du ser hur färgen beter sig tillsammans med oljan.
Hej, jag har ett nytt plankgolv som är behandlat med osmos- hårdvaxolja. Nu vill vi dock måla det med linoljefärg istället, fungerar det på hårdvaxolja? Det va ca 2 år sedan golvet behandlandes med hårdvaxoljan.
Hej Magnus!
För just linoljefärg tror jag faktiskt att det är onödigt jobb för dig att göra det nästa gång.
Tänkte måla ett enkelt brädgolv med linoljefärg. Det var tidigare lackat, så jag har ruggat upp ytan med en vanlig slipmaskin. Men nu funderar jag på om det egentligen var nödvändigt. Linoljefärg har ju bra vidhäftning på det mesta. Om jag ska måla fler golv i framtiden, tror du att det är nödvändigt att rugga upp lacken först?
Hej Lena!
Det borde inte vara några problem. Linoljefärgen fäster bra på linoleumen. Lycka till!
Hej! Kan man måla ett linoleumgolv med linoljefärg?
Hej Pernilla!
Vad kul att du ska prova att pigmentera fernissa! Vi har inte tillsatt några lösningasmedel vid fernissandet. Fernissan är ganska lättflytande som den är så den brukar inte behöva spädas. Lycka till!
Hej! Jag undrar över det fernissade rutiga golvet som ni målat med Le Tonkinoisfernissa och bränd umbra. Har ett fernissat brädgolv där några brädor är utbytta mot obehandlade. Jag tänkte försöka att blanda en snarlik kulör och måla de obehandlade brädorna. Krävs det något lösningsmedel eller har ni endast använt ovanstående fernissa och färg?
Hej Elin!
Golvet är målat med linoljefärg i kulörerna Ljusgrå, Silvergrå och Umbragrå. Det är Ljusgrå i botten och sedan är det Silvergrå och de stora rutorna är Umbragrå.
Hej
Jag skulle vilja veta vilka ncs koder man användt på det målade trägolvet från elle?