Mad Men – vi kallar det Modern Retro

Tv-serien Mad Men gör succé, inte bara på hemmaplan i USA utan också i tv-soffor världen över, däribland Sverige. Förutom de mångfacetterade karaktärerna, som ibland förvånar lika mycket som de känns igen, är miljöerna underbara studier i amerikanskt 50- och 60-tal.

I USA kallar man det Midcentury Modern, och de bra vintagemöbelbutikerna svämmar över med charmiga no-name designermöbler som är karaktäristiska för tiden. För möbler av mer namnkunniga designers såsom Charles & Ray Eames, Florence Knoll, Eileen Gray, och många skandinaviska designers som Arne Jacobsen och Eero Saarinen, får man leta länge och betala mångsiffriga belopp.

Alla känner säkert igen den typiska 50-talsstilen; teakmöbler med lätt atomisk look, stilistiskt blommiga eller geometriska tyger, mjukt böljande men odekorerade träformer, amerikanare (bilar) i pastell och krom.

I Sverige gjorde ”mittsekel”-stilen sitt intåg med utställningen H55 i Helsingborg, där Nordens och Europas formgivare och arkitekter presenterade framtidens form; glad, användarvänlig och estetisk enligt tidens optimistiska anda. Bland de svenska bidragen märktes Astrid Sampe med sin textil, bl.a representerad i form av kökshandduken kökstrivsel i vårt sortiment , Yngve Ekström med möbler för Swedese och Stig Lindberg med numera legendariskt 50-talsporslin.

Aftonbladet skriver lite om Mad Men-stilen, men ännu mer hittar man på amerikanska sajter dedikerade till ämnet t.ex den inspirerande Midcentury Modernist.

Midcentury modern är inte direkt funkis då funktionalismens idé är tidigare och mycket mer industrialistisk. Av brist på passande svenska benämningar kallar vi det Modern Retro – för retro är det ju vid det här laget – och vi har en del produkter i vårt sortiment som är i Modern Retro-stil. T.ex. dörrhandtagen med grepp i teak och låd- och luckhandtaget med plastbricka och kromat grepp.

Vi har detaljerna – möblerna som passar stilen får du leta upp själv!

Dörrhandtag med teakgreppLuckhandtag femtiotal med platsbricka

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.