Linsåpa vs såpa – vad är grejen?

Linsåpa är en riktig mirakelprodukt, det brukar vi alltid framhålla. Men varför? Och varför envisas vi med att man bara ska använda linsåpa på sina golv t.ex, vid behandling och rengöring? Går det inte lika bra med vanlig grön- eller gulsåpa som man hittar i dagligvaruhandeln? Svaret är nej. Linsåpa och ”vanlig” grön- eller gulsåpa är långt ifrån samma sak, och har inte alls samma funktion. Gulsåpan du köper i matbutiken är en utblandad variant av en tallsåpa och har inte de egenskaper som behövs för att såpa eller underhålla ett golv, och för att ta sig an svårt smutsade ytor. Den gröna varianten är precis samma, men med tillsatt färgämne för att efterlikna gammaldags hampfröolja som förbjöds p.g.a sin egenskap att  orsaka rus.

En äkta tallsåpa däremot är baserad på ren och förtvålad tallolja, innehåller inga tillsatser, och kan även den med fördel användas för att såpa gran- och furugolv. Den kännetecknas av en gyllengul färg, hög fetthalt och en naturlig doft.

Fördelar med linsåpan är att den är baserad på linolja som är en sk. heltorkande olja, vilket i praktiken innebär att ännu mer olja blir kvar i såpan när den försåpats, en sk. överfettad såpa. Linsåpan är så bra, att David Hector, stadskemist i Malmö från 1899 tillika utgivare av tidskriften ”Tidskrift för uppfinningar och rön inom hantverk och industri” kallade den för ”kungen av såpor”.

linsåpfamiljFör såpade trägolv är linsåpan ett måste. Den feta såpan ger skydd åt virket och gör det smuts- och vattenavstötande. Jämför t.ex en gammal urlakad tvål; den blir torr och sprucken allteftersom fettet i tvålen tvättas ur.

Även för fläckar på kläder är linsåpan suverän: jag fick en gulgrön fläck indisk curry (gurkmeja) på ett par fina linnebyxor. Inget fläckborttagningsmedel hjälpte. Men… en klick linsåpa innan tvättmaskinen och fläcken var borta!

Linsåpa löser upp oljefärg, i synnerhet linoljefärg. Vill du ta bort färg på beslag eller annat droppar du på linsåpa och väntar tills färgen har skrynklat sig då du kan skrapa eller tvätta/gnugga av den. Däremot ska du inte använda linsåpa för att rengöra ytor som är målade med linoljefärg, då ytan löses upp. Linoljemålade snickerier t.ex rengör du bäst med ett milt diskmedel löst i vatten.

Så ja; för all städning, för golvbehandling, för fläckbortagning: Det är linsåpa du ska ha!

Du hittar linsåpa i 0,5l, 1l och 2,5  liters-förpackningar i vår webbutik!

Vår egen linsåpa kommer från Ottosson Färgmakeri i Genarp. Den tillverkas av lin odlat i västra Skåne med fokus på en så miljövänlig produktion som möjligt och med stor hänsyn till människa och vår gemensamma miljö. Av linet pressas olja som lagras 3-6 månader för att få sin ljusa, klara färg. Oljan i sin tur får sedan förtvålas till linsåpa.

 

Spara

Spara

Spara

Spara

82 kommentarer till “Linsåpa vs såpa – vad är grejen?

 • 29 april 2021 kl 10:18
  Direktlänk

  Hej! Vi har ett helt nytt tryckimpregnerat däck. Måste jag vänta ett år innan jag skurar med linoljesåpa eller kan jag testa nu? Det är såå fult med den gul/gröna nyans däcket har nu när det är helt nytt. Med vänlig hälsning, elisa

  Svara
 • 18 oktober 2020 kl 07:27
  Direktlänk

  Hajsan! Jag planerar att såpskura ett gammalt grangolv I vårt hus. Det är ett renoverings projekt och planen är att sätta pärlspont och höga socklar runt om i rummet, dessa ska målas med äkta linoljefärg. Jag läste att såpan löser upp linoljefärg, hur fungerar det när vi ska såpskura golven precis upp intill våra färgglada socklar?

  Svara
 • 1 september 2019 kl 02:16
  Direktlänk

  Hej!
  Har fått färgstänk på teglet. Kan jag använda linsåpa för att lösa upp färgen på teglet? Blir teglet missfärgat?

  Tack på förhand
  Majsan

  Svara
 • 2 juli 2019 kl 10:43
  Direktlänk

  Hej,
  Kan man såpskura ett nylagt furu golv (uterum, ej uppvärmt) med linsåpa?

  Mvh
  Emma

  Svara
 • 20 maj 2019 kl 04:02
  Direktlänk

  Funkar linoljesåpa till altangolv av tryckt furu?
  har ett nytt (1år) som inte har behandlats efter uppsättning.
  Hur går man till väga, hur blandar man?

  Svara
  • 3 juni 2019 kl 11:27
   Direktlänk

   Hej Tryggve!
   För rengöring av altangolv fungerar linoljesåpa mycket bra. Börja med ca 1 dl i en 10-litershink med vatten. Är det mycket alger på ytan kan du stegvis blanda en starkare lösning. Lycka till!

   Svara
 • 28 april 2019 kl 12:23
  Direktlänk

  VI ska tvätta med högtryck och borste med trärengöring, eller ska vi använda linoljesåpa för plugg in systemet på högtrycken om det fungerar,altangolvet är 1 år…

  Svara
  • 3 juni 2019 kl 11:43
   Direktlänk

   Hej Hans!
   Använd linoljesåpa och skrubba altangolvet med borsten. Börja med ungefär 1 dl i en 10-litershink med vatten. Är golvet hårt smutsat kan du stegvis ha i mer såpa.

   Svara
 • 8 mars 2019 kl 10:45
  Direktlänk

  Går det att använda denna produkt som handtvål? Var hemma hos bekanta som ersatt ”vanlig” tvål i badrum med linoljesåpa och de använde det även som schampo och duschtvål. Gillar tänket då det känns lite mer miljövänligt men är denna produkt ok att använda på det sättet?

  Svara
  • 18 mars 2019 kl 10:15
   Direktlänk

   Hej Malin!Det går absolut bra, det går även bra att tvätta dina kläder med linsåpa. För hud och hår skulle jag personligen spä ut såpan något eftersom den är ganska koncentrerad.

   Svara
 • 9 oktober 2018 kl 07:59
  Direktlänk

  Vi har en samlingslokal med 64 kvm furuspont av ordinär kvalitet. Det var från början behandlat med linsåpa men har sedan fått förfalla och blivit jättesmutsigt. Nu har vi skurat det grundligt med ett starkt rengöringsmedel och fått fram en ganska fin och ren och ljus yta. Torrt och fint. Vad gör vi nu? Ska vi grunda (rolla?) med ren linsåpa först och sen avsluta med nån sorts skurning? Eller ska vi köpa hårdvaxolja, det verkar ju vara en fantastisk ytbehandling. Och sedan svabba med lite vanlig såpa en gång i veckan. Vårt problem är det stora antalet besökare med ofta smutsiga kängor på föttren. Linsåpa verkar mer vara för lokaler som man beträder lite mer normalt och inte har vårt hårda slitage
  En fråga till: Ni talar om linolja i alla svar ovan. Menar ni rå eller kokt?

  Svara
 • 22 september 2018 kl 02:37
  Direktlänk

  Jag har ett golv som såpats genom åren.Ska man fortsätta behandla det med Linsåpa? Golvet är ett grangolv. Vet ej vilken såpa som använts tidigare
  Conny

  Svara
 • 2 juni 2018 kl 10:30
  Direktlänk

  Hej.
  Vi har köpt ett gammalt vackert träbord. Obehandlat, tror det blivit avlutad nån gång. Det harnågra fläckar, dels vattenringar och så små prickar, stänk av olja? Nu har jag såpskurat det med 2 dl linsåpa i en hink vatten. Det blev rent men fläckarna är kvar. Kan jag slipa , såpskura o sen olja eller vaxa ovanpå det såpskurade eller blir det flammigt då? Vill ha enskyddande yta eftersom jag är rädd för fett o vinfläckar….eller aka jag gnugga in linsåpa outspädd?

  Svara
  • 4 juni 2018 kl 10:32
   Direktlänk

   Hej Annika!
   Mitt tips är att slipa ytan så att fläckarna försvinner och sedan olja bordet för att ge det en bra och slitstark yta. Skulle du behöva ännu mer skydd kan det vara en god idé att även lägga på en strykning vax. Lycka till!

   Svara
 • 11 maj 2018 kl 03:52
  Direktlänk

  Hej, jag undrar om linoljesåpa passar för att impregnera och städa ett granitgolv i ett badrum men ljusgrå fogar? Finns det annnars andra passande produkter?
  Mvh
  Johannes

  Svara
 • 25 januari 2018 kl 10:01
  Direktlänk

  Vårt ekbord har blivit smutsigt av dagstidningen. Det är oljat från början och nu undrar jag om linoljesåpa kan vara rätt medel för rengöring sv bordsskivan? Hur ska den i så fall doseras?

  Svara
  • 13 februari 2018 kl 11:27
   Direktlänk

   Hej Lena!
   Om du blandar en alltför stark linsåpelösning riskerar du att lösa upp oljan. Så börja med en relativt svag lösning, ungefär en matsked i en liter vatten, och blir bordskivan inte ren, kan du i så fall öka andelen linsåpa successivt. Lycka till!

   Svara
 • 24 januari 2018 kl 01:46
  Direktlänk

  Hej,

  ibland rekommenderas fet såpa för trägolv, bastulavar mm. Men hur vet jag om såpan är fet, eller hur fet den är?

  Svara
 • 21 juli 2017 kl 11:12
  Direktlänk

  Hej,

  Jag undrar om man kan kan tvätta linoleum golv med linsåpa. Jag har Fårbos marmoleum click golv hemma som jag vill kunna tvätta skonsamt.

  //Anna

  Svara
  • 31 juli 2017 kl 01:47
   Direktlänk

   Hej Anna!

   Linoleumgolv ska generellt inte tvättas med linsåpa eftersom linsåpan löser upp linoljan som är en beståndsdel i linoleum. Dock är jag inte så bekant med just det specifika golv du beskriver och därför är mitt råd att du hör efter med leverantören av ditt golv för skötselråd.

   Svara
 • 1 oktober 2016 kl 07:57
  Direktlänk

  Hej!
  Jag var hos er idag och köpte en liter linolja men är osäker på hur jag ska använda den när jag skurar mina trägolv. Är det bara att blanda med vatten och skura med borste? Hur blött ska golvet bli, ungefär som när man moppar det eller mer fukigt? Behöver man torka med enbart vatten efteråt? Ser fram emot att använda linoljan när jag vet lite bättre hur den kan användas 🙂 Tacksam för svar! Hälsningar Anna

  Svara
  • 3 oktober 2016 kl 02:42
   Direktlänk

   Hej Anna!

   Jag gissar på att det är linsåpa du menar och inte linolja eftersom du vill använda den till städning 🙂 För vanlig så kallad veckostädning av golvet doserar du ca en dl i en hink kallt vatten. Är golven lätt smutsade räcker det vanligtvis med att moppa, du behöver inte moppa med vatten efteråt.

   Svara
   • 5 oktober 2016 kl 11:18
    Direktlänk

    Tack snälla för svar! Ja, jag menar linsåpa 🙂

    Svara
 • 21 september 2016 kl 08:39
  Direktlänk

  Jag skulle ta bort gammal färg på fönsterbleck och fönsterbeslag. Skrapade med färgskrapa och rakblad – jobbigt! Penslade på en blandning av tapetklister och kaustiksoda – effektivt men farligt med tanke på risk för frätskador på hud, ögon. Lät beslagen ligga i lacknafta några dagar – hände inte ett skit. Droppade på lite linoljesåpa – färgen skrumpnade ihop på några timmar och var bara att lätt skrapa med kniv. Magi! Ofarligt, väldoftande och effektivt. ???

  Svara
 • 30 augusti 2016 kl 11:03
  Direktlänk

  Hej!
  Jag undrar om man kan använda linsåpa för att rengöra ett nyligen slipat och lackat trägolv? Jag ville egentligen ha ett lutat vitoljat golv i min lilla kolonistuga men fick rekommendationer om att lacka det istället eftersom man kommer gå in med skor och dra in mycket smuts. Jag vill egentligen inte ha den gula nyansen men det fick bli lack och därmed också en gulare ton än jag önskar. Nu undrar jag om det finns något knep att ta till för att dämpa den gyllene tonen? Och om linsåpan kan ha den effekten? Tacksam för svar! Hälsningar Anna

  Svara
  • 1 september 2016 kl 04:32
   Direktlänk

   Hej Anna! Tyvärr finns det inte mycket att göra för att dämpa gulheten hos ett lackat golv. Eftersom lacken bildar en hinna ovanpå träet så kan du inte påverka färgen på träet utan att påverka själva lacken, inte med hjälp av de metoder som är tänkta att gå in i träet och samverka med det, exempel på dem olja, såpa och vax. Lasera och måla kan du göra ovanpå om du skulle vilja det.

   Svara
 • 15 augusti 2016 kl 01:56
  Direktlänk

  Kan man använda linoljesåpa på ett obehandlat ekbord? Om ja, hur ska man dosera?
  Vill ge bordet en liten skyddande yta 🙂

  Svara
  • 29 augusti 2016 kl 01:34
   Direktlänk

   Hej Joakim!

   Ja, det kan du göra. Om du vill behandla bordet på samma sätt som ett golv, gnuggar du in såpan outspädd på vått underlag. Du kan också använda en mildare lösning (1 dl i en hink vatten) för att gå långsammare fram och på så sätt låta processen gå långsammare.

   Svara
 • 7 juli 2016 kl 09:31
  Direktlänk

  Jag undrar om bakterierna dör när man tvättar kläder med linoljesåpa?

  Svara
  • 12 juli 2016 kl 06:30
   Direktlänk

   Hej Lina!

   När det kommer till att tvätta kläder så påverkar temperaturen på vattnet mycket för att få bort bakterier. Ju varmare vatten, desto bättre effekt. Såpan hjälper till att lösa fläckar och fett från fibrerna.

   Svara
 • 17 juni 2016 kl 06:11
  Direktlänk

  Hej.
  Hur ska man använda såpan?
  Dosering? Ska man först ta bara vatten o sen såpvatten o sen skölja o torrtorka? Låter omständigt. Kan man tvätta obehandlad utemöbel i teak? Jag försökte ta bort en fläck men det blev brunt. Vad gjorde jag fel? Tacksam svar.

  Svara
  • 20 juni 2016 kl 01:22
   Direktlänk

   Hej Susanne!

   Nej, det finns ingen anledning att ta vatten först utan du kan hälla i en skvätt linsåpa direkt i vattnet. Beroende på vad det är du ska rengöra och hur hårt smutsen sitter anpassar du dosen efter det genom att öka successivt och prova dig fram så att det inte blir för starkt. För vanlig veckostädning räcker en kapsyl i en 10-litershink. Ytor målade med linoljefärg tvättas inte med linsåpa utan med milt diskmedel.

   Svara
 • 10 mars 2016 kl 05:42
  Direktlänk

  Hej, har ni erfarenhet av linsåpa och läderrengöring, typ träns?

  Svara
  • 11 mars 2016 kl 03:11
   Direktlänk

   Hej Matilda!
   Nej, tyvärr inte. Jag skulle prova mig fram från svag såpalösning till starkare så att jag ser att det blir rent men att lädret inte blir för torrt av behandlingen.

   Svara
 • 23 januari 2016 kl 03:54
  Direktlänk

  Vad innehåller er linoljesåpa saknar innehållsdeklaration.

  Svara
  • 25 januari 2016 kl 01:21
   Direktlänk

   Hej Moa!
   Såpan innehåller bara 100% ren linsåpa, det vill säga förtvålad linolja och vatten.

   Svara
   • 6 december 2016 kl 10:05
    Direktlänk

    Är detta säkert? Då i princip alla andra tillverare har någon form av tillsats, naturlig som kemiskt..

    Svara
 • 18 januari 2016 kl 08:31
  Direktlänk

  Hej
  Undrar om man kan använda det som tvättmedel till dina kläder alltså, i tvättmaskinen?

  Svara
  • 18 januari 2016 kl 01:30
   Direktlänk

   Hej Nidia!
   Javisst kan du det! En liten skvätt räcker för en maskin. Linsåpedoften kommer ännu mer till sin rätt om du hänger tvätten utomhus!

   Svara
   • 7 september 2016 kl 01:51
    Direktlänk

    Samma mängd som tvättmedel eller mindre?

    Svara
 • 13 januari 2016 kl 11:13
  Direktlänk

  Hej…

  Vi har målat våra gamla trägolv med linoljefärg… nu undrar jag hur vi ska rengöra dessa på bästa sätt… Är linoljesåpa det bästa alternativet?

  Vänligen Philip Dantoft.

  Svara
  • 13 januari 2016 kl 01:04
   Direktlänk

   Hej Philip!
   Det går fint att rengöra med linoljesåpa. Tänk dock på att inte göra lösningen för stark, då riskerar du att lösa upp färgen. Ska du ta bort fläckar eller behöver gno lite extra är det bättre att använda milt diskmedel.

   Svara
 • 21 december 2015 kl 05:08
  Direktlänk

  gödningsvatten från krukor i ringar

  Svara
  • 23 december 2015 kl 11:20
   Direktlänk

   Hej Lena! Prova med linsåpa! Börja med en svagare lösning och prova dig fram till starkare om det inte ger resultat direkt. Lycka till!

   Svara
 • 21 december 2015 kl 03:10
  Direktlänk

  hallå
  snälla hjälp mig
  har fläckar intill terrassdörr från våta krukor
  vänligen
  lena e

  Svara
 • 25 oktober 2015 kl 01:23
  Direktlänk

  Hej!

  Jag har en fråga! Vi målade om väggarna hemma i lägenheten och använde badrummet för att ha hinken, penslar osv. Lite av väggfärgsvattnet har kommit på badrumsgolvet som har klinkers och den svarta/mörkgråa fogen har nu blivit färgad av den vita färgen. Jag har rengjort golvet med rengöringsmedel för badrum men det har inte hjälpt. Har försökt läsa mig till vad jag måste använda för att rengöra fogen. Vad ska jag göra?

  Svara
  • 26 oktober 2015 kl 02:10
   Direktlänk

   Hej Sara!
   Eftersom fogen är så porös kan det vara lite klurigt att få bort fläckar som färg som fogen sugit till sig. Men prova med linsåpa! Börja med en lite svagare lösning och prova succesivt att gå upp till en starkare lösning. Var varsam med klinkerplattorna bara så att inte de fläckas om du har en stark lösning.

   Svara
 • 6 oktober 2015 kl 10:18
  Direktlänk

  Kan såpan även användas för att skura med varannan vecka?

  Svara
 • 6 oktober 2015 kl 10:17
  Direktlänk

  Fungerar såpan även på målade (heltäckande ljusgrå) trägolv samt vitlutade trägolv?

  Svara
  • 7 oktober 2015 kl 01:38
   Direktlänk

   Hej Anna!Såpan går bra både att skura med varannan vecka och att städa vitlutade och målade golv. Tänk på att inte blanda för stark såpalösning, det räcker med en kork såpa i en hink med kallt vatten.

   Svara
 • 31 augusti 2015 kl 09:41
  Direktlänk

  Det jag också glömde att fråga är om det funkar att tvätta mitt klinkergolv i hallen med linoljan? Ingen risk för fläckar eller att det blir halt?
  Vidare undrar jag om att linolja är lätt antändnibgsbar? Kan det gälla en använd golvmopp?
  Tack!

  Svara
  • 1 september 2015 kl 03:59
   Direktlänk

   Hej igen Erika!
   Även för klinkergolv passar linsåpan bra. Om du har en starkare lösning och behandlar någon fläck med så kan det vara en god idé att inte låta den lösningen ligga kvar på klinkern efteråt utan tvätta bort med lite vanligt, kallt vatten. Med linolja följer en risk för självantändning i trasor och annat om de får fri tillgång till syre när de ligger och torkar. Därför ska man aldrig slänga dem direkt i soptunnan utan i en stängd påse eller indränkt i vatten. När det gäller linsåpa är det inte riktigt samma sak, så med moppen kan du vara helt lugn. Skölj den ordentligt efter användning som du skulle gjort annars med och sedan kan du lugnt låta den stå och torka!

   Svara
 • 31 augusti 2015 kl 09:23
  Direktlänk

  Hej?
  Fungerar linoljesåpa på andra ytor än trä? Exempelvis plastmatta, diskbänkar, och andra ytor vid städning av hemmet?

  Svara
  • 1 september 2015 kl 03:53
   Direktlänk

   Hej Erika!
   Javisst! Linsåpa är utmärkt för all städning. Det enda du ska tänka på är att inte ha en för stark lösning när du städar ytor som är målade med linoljefärg. Håll dig till ca en kapsyl/skvätt i en hink vatten.

   Svara
 • 18 augusti 2015 kl 10:52
  Direktlänk

  Hej Jenny!
  Linsåpa är helt säkert att använda när du är gravid. Linsåpa består, precis som en ren, hantverksmässigt tillverkad tvål, enbart av förtvålad vegetabilisk olja (linolja) och vatten!

  Svara
 • 18 augusti 2015 kl 08:20
  Direktlänk

  Är det säkert att skura golven med linsåpa när man är gravid?

  Svara
 • 12 augusti 2015 kl 09:51
  Direktlänk

  Hej när man kokar slamfärg har jag läst att man skall ha i lite såpa, är det någon som vet vilken typ av såpa jag skall använda? Susanne

  Svara
 • 11 augusti 2015 kl 09:07
  Direktlänk

  Funkar linoljesåpa vid regelbunden rengöring av golv behandlade med hårdbaxolja! Hur blandar jag?

  Svara
  • 17 augusti 2015 kl 02:43
   Direktlänk

   Hej Johan!
   Ja, linsåpa fungerar ypperligt för vanlig veckostädning också. Späd då med vattnet med allra högst 10% såpa. Det räcker för att du ska få ett rent resultat och tar inte bort golvbehandlingen.

   Svara
 • 7 juni 2015 kl 08:03
  Direktlänk

  Är det en bra idé att använda linsåpa till sittlavarna i vår bastu? Rengör nu m kallt vatten, grönsåpa o borste.

  Svara
  • 22 juni 2015 kl 03:30
   Direktlänk

   Hej Josephine!
   Javisst, det låter som en bra idé. Då får ju träet lite fett på köpet så det inte torkar ut.

   Svara
 • 2 juni 2015 kl 03:32
  Direktlänk

  Hej,
  utomhusträtrall som aldrig tvättats (vet inte hur många år) som har mörknat, har lite mossbeläggning. Ska man använda linsåpa där?

  Svara
  • 22 juni 2015 kl 03:31
   Direktlänk

   Hej Marianne!
   Det kan du absolut göra. Prova dig fram till vilken spädning som passar bäst, börja ganska svagt och blanda i mer om det behövs.

   Svara
 • 10 februari 2015 kl 12:21
  Direktlänk

  Hej Kristina,
  Det låter snarare som att fogen (vilken typ av fogmassa?) har reagerat med såpan på något sätt (såpa är alkaliskt).
  Jag brukar själv skura mina ljusgrå fogar med såpvatten när de blivit smutsiga, och har aldrig upplevt några problem, snarare blir de rena och fina. Hör med plattsättaren om vad det var för typ av fog.

  Svara
 • 10 februari 2015 kl 07:25
  Direktlänk

  Vi har fogat ett badrum med natursten i antracit och vi ville behandla dem så att de håller sig smutsfria. Nu har vi skurat ett antal gånger med alkaliskt rengöringsmedel och några gånger med surt rengöringsmedel trots att naturstenen inte tål detta. Mycket av den vita beläggningen har gått att få bort men lite återstår. Det sista har vi smetat med klinkerolja, och det ser ändå hyfsat ut. Va där det för vit beläggning som linoljesåpa lämnar efter sig?

  Svara
 • 31 januari 2015 kl 05:05
  Direktlänk

  Vi gjorde något så dumt som att behandla kakelfogar med denna såpa. Det har blivit vitflammiga och vi undrar om ni har något tips på hur man kan få bort denna beläggning efter såpan?

  Svara
  • 6 februari 2015 kl 04:41
   Direktlänk

   Hej Kristina! Jag vet inte om jag riktigt förstår. Vad detta när ni skulle tvätta fogarna? Vilken färg har de? Är det såpan som inte gick att skölja bort? Vill du berätta lite mer så kan vi kanske göra lite detektivarbete tillsammans och se om vi kan lösa problemet.

   Svara
 • 26 mars 2014 kl 08:32
  Direktlänk

  Vad jag brukar göra med linolja är att låta den stå i ett fönster och sola den blir finare i färgen då, kanske går det med linsåpa också för att få den bättre

  Svara
 • 15 januari 2014 kl 12:15
  Direktlänk

  Vi lutade och vitoljade vårt hallgolv för några månader sedan och var så nöjda med resultatet. Sen tvättade vi med linsåpa enligt Byggfabrikens rekommendationer och det skulle vi aldrig ha gjort, den vita ytan försvann till stor del och golvet ser nu gult ut! Försöker desperat rädda golvet med vitsåpa och om det inte fungerar så måste golvet göras om. Riktigt besviken och förbannad på den så kallade mirakelprodukten Linsåpa.

  Svara
  • 27 januari 2014 kl 02:39
   Direktlänk

   Hej Madeleine,
   Det låter ju jättetråkigt och är inte alls den erfarenheten vi har haft. I våra butiker t.ex har vi vitoljade golv som vi såpskurar då och då, och även hemma har flera av oss på Byggfabriken gjort på samma sätt. Bilderna i renoveringshjålpen artiket om hur man behandlar furu och grangolv har två bilder som båda är tagna hemma hos Byggfabrikanter. Den vänstra bilden är ett vitoljat furugolv och den högra ett vitoljat grangolv.
   Den enda anledningen jag kan tänka mig att det har blivit fel, är att ni råkat använda varmt vatten i stället för kallt vid såpskurning. I alla instruktioner står det alltid att man ska använda KALLT vatten, risken är annars att det blir gult.

   Svara
 • 27 november 2013 kl 12:07
  Direktlänk

  Ett tips är att skura trägolv med ytskikt med ett icke giftigt rengöringsmedel gjort av en blandning av en halv deciliter milt flytande diskmedel och en hink med varmt vatten.

  Svara
 • 23 augusti 2013 kl 07:52
  Direktlänk

  Hej

  Vi precis lagt vitoljat ekparkett hemma. Så jag förstår rätt. Du rekommanderar Linsåpa för rengjörning? Hur skal vi blanda den dvs i vilket ratio mot vatten? Hur ofta får man använda såpan ? Har 3 småbarn hemma så torrmopning och dammsugning enbart är inte en verklighet för oss 🙂

  Svara
 • 14 augusti 2013 kl 09:27
  Direktlänk

  Men jag har ett avlutat och sen vitoljat golv och läste nånstans att då kan jag riskera att vitoljan försvinner om jag använder linsåpa. Stämmer det. Jag gjorde det förra sommaren och har inte blivit färdig att köpa såpa ännu så jag har inte tvättat golvet nån gång och nu är det hög tid. Tänkte köra in och köpa linsåpa men blev tveksam när jag läste det.

  Svara
 • 13 juni 2013 kl 08:34
  Direktlänk

  Vanlig såpa har anseende som mild och ofarlig. Jag har sökt igenom huset och rensat på all såpa sedan folk hittat såpa och ”hjälpt mig” städa genom att ha sånt på golv eller andra ytor, resulterande i att jag mådde så dåligt att jag inte kunde vistas i huset på flera dagar, även efter jag försökt få bort det.

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.