Känn historiens vingslag hos Sidenväveriet

I takt med att snön smälte bort och våren kastade sig in i spelet begav vi oss till Stockholm och K.A. Almgrens Sidenväveri för kulörinspiration. Väveriet är den textilfabrik som varit verksam längst i Sverige, 1833-1974. Under storhetstiden fanns det ca 80 st väverier på Söder som då var en förort till Stockholm. Detta är det enda som överlevde in på andra halvan av 1900-talet.

vävstol_sidenväveriet_byggfabriken
I nedre vänstra hörnet på bilden syns ett jaquardtyg som är på gång. På en dag hinner väverskan ca 1 meter.

Än idag handvävs sidentyger på de gamla jaquardvävstolarna, som stått på plats sedan huset byggdes.
inslag_sidenväveriet_byggfabriken

Den bevarade vävsalen har kvar vävstolar och redskap sedan den togs i bruk 1862.

Väveriet fungerade under sin storhetstid som en bruksort, dvs att de arbetande även bodde på fabriksområdet. Många stannade kvar hela sitt yrkesverksamma liv eftersom det var ett förhållandevis skonsamt kroppsarbete där det var viktigt att händer och fingrar behölls mjuka och smidiga. Det var Skandinaviens största kvinnoarbetsplats några decennier under 1800-talet.

hålkort_sidenväveriet_byggfabriken
Hålkorten sitter i långa kedjor, översatt till hål från originalmönsterskissen och justerar varpen efter hur mönstret ska löpa på det färdiga tyget.

Allt ner till minsta lilla trådrest har bevarats från när fabriken stängde igen 1974, t.ex. finns en bok bevarad som innehåller alla anställda från 1833 fram till att fabriken slog igen portarna. Den utgör en del i en informationsrikedom kring hur man levde och arbetade i textilindustrin under industrialismen. Sedan 1991 har det varit möjligt att besöka väveriet sedan det gjorts om till museum. Kvarteret som utgör väveriet är Stockholms enda helt bevarade industriminne.

rosa_sidenväveriet_byggfabriken
Vackert sliten vägg med färg som patinerats av år. Om dessa väggar kunde tala! Lägg gärna också märke till det munblåsta glaset i skåpsluckan.

rosa vägg_sidenväveriet_byggfabrikenPå väggarna i vävsalen syns en vacker, dovt, rosa kulör som suttit där sedan 1920-talet. Tillsammans med Sidenväveriet tog vi fram en kulör för vår ekologiska väggfärg från Auro, precis som den som sitter på dessa väggar. Vi valde att kalla den för just Sidenväveriet.sidentråd_sidenväveriet_byggfabriken

Om du vill besöka K.A Almgrens Sidenväveri kan du göra det på Repslagargatan 15A i hjärtat av Söder i Stockholm. Klicka här för att komma till Sidenväveriets hemsida.

burkar_sidenvaveriet_byggfabrikenFör att komma direkt till färgen i webbutiken, klicka här>>

 

 

 

En kommentar till “Känn historiens vingslag hos Sidenväveriet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.