Kakel och fog – massor av kombinationsmöjligheter

Variationsmöjligheterna är många när det gäller kakel, vare sig du väljer att hålla det enkelt vitt eller vågar dig på att gå loss med mönster och färg. Våra kakelplattor är glaserade i flera lager med för riktigt djupa kulörer med en högblank yta. När du bestämt dig huruvida det blir vitt eller någon av våra 19 andra kulörer, om du tänker sätta kvadratiska field tile eller rektangulära half tile, kan du även välja att kombinera med socklar och profilerade lister. De flesta plattor och lister finns i alla kulörer.

Eller så väljer du att hålla det enkelt och rent med kakel i Brilliant White.  För att få ett snyggt och enkelt avslut har vi avslutningsplattor med rundad kant både för field tile och half tile.

Vitkaklat badrum halftile copyOm du väljer att halvkakla badrummet kan en list som markerar gränsen mellan kakel och vägg bli riktigt fin!

Kakel kan sättas på flera sätt men de vanligaste varianterna historiskt är i tegelförband eller som syns här med raka fogar.

När du har valt vilket kakel du vill sätta kommer du till valet av fog. Vi rekommenderar gärna en mörkare, traditionell, fog som cementgrå, i alla fall om du har tänkt kakla vitt. Fogen förr var cement/kalkbaserad och hade därför kulören mellangrå/cementgrå. Det blir ju också så rackarns snyggt mot det vita!

Fundera över vad du vill framhäva i kombinationen med kaklet och fogen: En mörk fog mot en ljus platta ger ett grafiskt intryck där mönstret träder fram tydligt. Med en ljus fog och ljus platta blir effekten den motsatta, d.v.s. en jämnare yta med svaga kontraster.  Har du valt en kulör på kaklet kan det vara idé att tänka lite kring vad som tar fram kulören bäst, en mörk eller ljus fog. Bra att tänka på är att ljusgrå fog upplevs vit mot mörka plattor, och svagt grå mot ljusa plattor. Lägg alltid en så smal fog som möjligt, då får du ett enhetligt resultat i linje med originalstilen. Du hittar våra olika kulörer av fog här

Vill du följa husets originalstil och är intresserad av att läsa mer kan du göra det i avsnittet om stilhistoria för badrum på renoveringshjälpen.

 

4 kommentarer till “Kakel och fog – massor av kombinationsmöjligheter

 • 25 mars 2019 kl 01:24
  Direktlänk

  Hej Amanda!
  Golvet är det gamla originalgolvet, inte ett golv som vi har lagt. Det ser att vara ett marmorgolv av en grön marmor som skulle kunna vara kolmårdsmarmor.

 • 24 mars 2019 kl 06:39
  Direktlänk

  Hej!
  Jag undrar vad det är för golv på bilden med det vitkaklade badrummet med badkar?

 • 20 oktober 2014 kl 04:41
  Direktlänk

  Hej Samuel! Om du vill hålla dig strikt till originalstil så skulle jag välja en grå fog om jag var som du. Mörkgrå eller ljusgrå efter tycke och smak.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.