Josef Frank på ArkDes

Många som känner till Josef Frank associerar honom med de färg –och detaljrika textila tryck han skapade i samarbete med Estrid Ericsson för Svenskt Tenn. Vi ser honom gärna som en av våra stora svenska formgivare och för all del, men visste du att han hade en diger karriär bakom sig i Wien, som möbelformgivare och arkitekt innan han flyttade till Sverige? Innan han blev tvungen att fly undan de antisemitiska strömningar som florerade i Europa. 1933 flyttade han tillsammans med sin svenska fru Anna till Sverige. Josef Frank längtade alltid tillbaka till att rita byggnader och hela hem men fick tyvärr inte chansen att fortsätta den delen av sin karriär i sitt nya hemland. Tankarna kring boende och stadsplanering fick aldrig bli realiserade. Vi får nöja oss med att drömma om vad det hade kunnat bli av alla de skisser och teckningar som Josef Frank fortsatte att göra under hela sin karriär.

Just nu pågår en utställning på Arkitektur och designmuseet i Stockholm (ArkDes), den mest omfattande utställningen om Josef Frank som tidigare visats. Utställningen visar hela Franks yrkesliv från när det tar sin början i 1910-talets Wien och slutar i 1960-talets Stockholm.

Bild: Matti Östling, ArkDes

Med på utställningen syns några av de möbler som Josef Frank formgav till sin allra första inredning. Hans tankar kring hemmet och inredning går att skönja redan här. När det kom till möblering och urval av möbler skulle det gärna se ut som att möblerna hade hamnat där av en slump, att hemmet hade växt fram över tid och genom tillfälligheter. Detta gick emot tidens idéer om allkonstverket där allt i hemmet var designat specifikt för huset eller lägenheten. Under tiden i Wien hade han tillsammans med Oskar Wlach inrednigsfirman Haus & Garten, grundad 1925, där allt tillverkades efter Josef Franks design. Hans fokus och ideal var en fri och generös inredning.

Bild: Arch Daily

Sitt viktigaste projekt som arkitekt gjorde Josef Frank 1929-1931 med Villa Beer utanför Wien. Till huset ritades och specialtillverkades beslag och dörrhandtag unika för just detta hus. Både golv- och takhöjd varieras efter tanken om rummens funktion.

Bild: Åke E:son Lindman

I Sverige är han även känd för att ha ritat några av landets första funkisbyggnader – fem sommarhus i Falsterbo mellan 1924 och 1936, dock alltså till största delen när han ännu inte hade lämnat Österrike. Det största, Villa Wehtje är mest känt för sitt stora, runda fönster, en idé som Frank även tagit in i flera av sina tidigare byggnader.

Trots att Josef Frank var en av de allra tidigaste modernistiska arkitekterna förhöll han sig kritisk till den bestämdhet som han såg omkring sig, han ville ha en mer tillåtande hållning där högt som lågt samsades om utrymmet. I slutet av sitt liv utvecklade han den tanken till att omfatta, inte bara rum, utan även hus och gator och hela städer som han ville skulle se ut att ha hamnat så av en slump. Han kallade detta accidentism.

Bild: Matti Östling, ArkDes

Utställningen Josef Frank – Against Design, visas på ArkDes fram till den 27 augusti. Missa inte ett besök om ni befinner er i Stockholm i sommar!

Bild: MAK

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.