Inte bara ett renoveringsobjekt, utan ett långsamt framväxande hem.

1920-talsvillaI dag var vi och hälsade på i vår kollega Anders husprojekt en bit söder om Malmö. I en liten by omgiven av skånska slätter ligger denna charmiga villa som Anders föll hjälplöst för en dag i våras, och sedan dess har var och varannan helg spenderats i huset för att rädda det från sitt förfall. Och det är ingen liten uppgift. I princip allt måste renoveras, från de ruttna golven, den lossnande putsen och de på vissa håll vittrande fönsterna.

Men Anders låter sig inte skrämmas. Efter några år här på Byggfabriken känner han sig varm i kläderna och det är alltid nån vid fikabordet som man kan fråga om kalkputs, linisolering, ventilation och detaljer. Det bästa är att Anders tänker ta god tid på sig, rädda det som verkligen behövs först och sedan gå försiktigt tillväga och sätta huset i stånd till sin forna glans.

punchverandaVerandadörrarFrån husets vardagsrum kliver man ut på verandan med spröjsade fönster hela vägen runt och dubbeldörrar ut mot trädgården. De fönster som inte kan räddas ersätts med exakt likadana, måttbyggda från Byggfabriken.

MatrumTrägolv som ska isolerasTrägolven i flera rum var otillräckligt ventlilerade underifrån och hade börjat ruttna. Golven plockades upp, torpargrunden grävdes ut för luftgenomströmning och nu ska golven isoleras mellan bjälklaget och trägolven ska tillbaka, eller ersättas med likadant golv där det behövs.

OriginaltapetUnder alla tapetlager hittades en originaltapet i botten. Den går inte att rädda, men det finns ju som tur är nytryckta limfärgstapeter i gamla mönster.

Gammaldags trappaGammal trätrappaDen gamla trappan till övervåningen ska renoveras och vara kvar. Byggfabriken
På övervåningen finns ett stort rum med snedtak och balkong. Byggfabriken-teamet är nyfikna på varenda detalj. Fönsterglugg med spröjs
Till och med gluggarna i taket är spröjsade!
Kök i 50-talsstil
FunkisdörrhandtagKöket från 50-talet ligger i en utbyggnad mot gården och är något bedagat. En oväntad accentfärg; orange, tillkom antagligen på 70-talet.

Vi följer med glädje och spänning Anders arbete och kommer att rapportera mer om hur det fortskrider här i bloggen.

Önska Anders lycka till med en kommentar!

14 kommentarer till “Inte bara ett renoveringsobjekt, utan ett långsamt framväxande hem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.