Inte bara ett renoveringsobjekt, utan ett långsamt framväxande hem; Del 2, Badrummet.

1920-talskakel

Anders 1920-talshus på den skånska slätten får långsamt tillbaka sin ursprungliga charm. Läs del 1 här.

Rum för rum, så var vi framme vid det 60-talsrenoverade badrummet med sitt karakteristiska vita kvadratiska kakel, kaklat till brösthöjd med rundade kanter i avsluten. På golvet en matt kvadratisk klinker i spräckligt utförande, och på väggen den ohotade vita globlampan ovan plåtskåpet med svängbar spegel. En tidsanda infälld i vår gamla jugendvilla. Enkelt och snyggt, prövat av tiden, men med tynande rostiga avloppsstammar och vattenledningar som hinder för fortsatt överlevnad.

Bila golvRivet badrum

Med hyrd bilningsmaskin mejslade vi oss igenom väggar och golv, för att på allvar söka efter de djupt dolda avloppsrören. Efter lager med cement, och ”kliande” isolering så stötte vi på det typiska utfyllnadsmaterial som man så ofta finner i gamla hus: Vem har inte stött på gamla skor, porslinskross, tegel och annat byggskräp som användes för att fylla upp håligheter. Vilken parallell men samtidig kontrast till dagens tankar kring återvinning.

Gammaldags kakel

I vårt fall så stötte vi på den gamla murstocken, blandad med sand och till min glada förvåning resterna av vad vi tror är det gamla badrummet! Som ansvarig för Byggfabrikens victorianska kakel- och klinkersortiment kunde jag snabbt konstatera att det gissningsvis 80-90-åriga slitna men vackra kaklet till stor del överensstämmer med Byggfabrikens kakel i kulör Jet Black och Brilliant White, dock i andra proportioner. Den krackelerade ljusblå kakelprofilen sånär identisk med Byggfabriken listprofil ”Albert”, jämför tex ”Aqua source – Albert”.

Jag undrar hur det såg ut? Fanns här en gång kanske en högspolande toalett och kromade badrumsbeslag som jag dagligen jobbar med?

En alternativ idé som slog mig är att det kan vara rester av en fint dekorerad hall eller entré, eller möjligtvis en fint dekorerad spis/kakelugn. Kakel kunde förr i världen sättas utanför badrummet i miljöer där pengar och prestige fanns. Tveksamt dock om mitt lilla hus rymde något av dessa…

Före och efterbilder kommer så småningom.

På återseende!

Anders, Byggfabriken Malmö

6 kommentarer till “Inte bara ett renoveringsobjekt, utan ett långsamt framväxande hem; Del 2, Badrummet.

 • 10 mars 2014 kl 06:22
  Direktlänk

  Var hittar jag kakel med rundade kanter i avsluten? Finns sådana att hitta numera? Jag vill inte ha rundade passbitar.

 • 14 december 2012 kl 01:47
  Direktlänk

  Hej Sigrid

  Vi valde moderna PEX-rör(plast). Hade jag haft synlig rördragning så hade valet fallit på kopparrör, men då vi väljer att fälla in rören så såg jag bara fördelar i att använda moderna plaströr.

  //Anders

 • 14 december 2012 kl 12:47
  Direktlänk

  Läser med stort intresse om er badrumsrenovering.
  Undrar vilken typ av vattenledning ni kommer att
  välja. Har förstått att det inte är helt oproblematiskt med kopparledningar. Järnrör
  sägs vara bättre, men få rörmontörer vill åta
  sig ett sådant jobb.
  Tänker själv försöka börja förvandla supersunkig
  30-tals toalett till duschrum i ett timmerhus från
  1870. Byggarhälsningar från Sigrid i Arboga

 • 11 maj 2012 kl 01:55
  Direktlänk

  Ni har verkligen en hel del arbete framför er, jag kommer säkerligen avundas resultatet i slutändan men sannerligen inte allt jobb och slit 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.