I bara mässingen

Byggfabriken på Pinterest; Mässing

Mässing är rena guldet för hemmet! Länge levde mässingen en lite undanskymd tillvaro, men på senare år har materialet fått ett rejält uppsving. Kul tycker vi, som nog har det största sortiment av mässingsartiklar i hela Sverige. För inte bara det mässingsfärgade är av mässing, nästan alla våra förnicklade produkter är tillverkade i mässing.

Mässing är en legering av koppar och zink, och ett material som lämpar sig väl för både gjutning och svarvning. Obehandlad mässing var helt dominerande som material i beslag innan sekelsskiftet, sedan kom tekniken med att förnickla mässingen, och just det förnicklade blev modernt en stund. Men mässingen med sin gyllene lyx never-really-goes-out-of-style!

Det finns en väldigt viktig skillnad mellan våra mässningsbeslag och andra. Alla våra mässingsfärgade beslag är nämligen obehandlade. Vad är då behandlade mässingsbeslag? Jo, de flesta tillverkare låter klarlacka sina beslag, ett dumt påfund som någon kom på nån gång på 1970-talet. Man tänkte nämligen att om man lackar beslagen behöver de inte putsas, utan håller sig blanka och fina. Men ack, medaljens baksida… Lackade mässingsbeslag slits nämligen på ett mycket fult sätt. I stället för att, som obehandlad mässing, få en fin patina med tiden, som man kan putsa blank om man vill det, slits det med tiden hål här och där på lacken, och beslagen blir fläckiga och fula. Och inte är det lätt att få bort den där lacken heller…

En del av våra mässingsgrejer låter vi själva tillverka, andra köper vi från svenska eller europeiska leverantörer. Och då måste vi specialbeställa dem så att de skickas direkt till oss utan att ta omvägen genom lackrummet! Det är vi noga med!

Jo, om du vill kan du ju läsa vårt Nyhetsbrev om mässing!

Eller, hitta massor med mässingsinspiration på vår mässingsboard på Pinterest!

 

 

Spara

Spara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.