Hemmens forskningsinstitut -en studie i hushållsarbete

I Sverige har vi länge varit vana vid att sällan behöva veta djupet på ett standard köksskåp eller vilka mått en kökshanddukhar. Vi tar för givet att vi kan lita på att det vi köper kommer att passa till det vi har hemma och att en produkt oftast är av den kvalitet den påstår sig vara. Men så har det såklart inte alltid varit. 1944 grundades Hemmens Forskningsinstitut där man började mäta och räkna allt som försiggick i köket på. Genom att gå mycket vetenskapligt och djupgående tillväga tog Hemmets forskningsinstitut reda på vad en hemmafru i 40-talets Sverige behövde för att skapa en funktionell hemmamiljö. Resultatet blev så småningom den första svenska köksstandarden 1950.

Bild: Nordiska museet

Initiativet kom från Sveriges socialdemokratiska kvinnoförbund och husmodersföreningar med systrarna Carin Boalt och Brita Åkerman i spetsen. De som analyserade och studerade var kemister, arkitekter, näringsforskare, sociologer och ingenjörer, för att få med så många aspekter på hushållsarbete det bara gick. Det gjordes också enkäter som fick besvaras av husmödrar både på landet och i staden. De banbrytande studierna fick även snart internationell spridning.

Det man studerade var arbetsmoment, förflyttningar, höjder på arbetsytor. Allt från hur stor plats en person behöver vid matbordet som till vilka redskap som ett kök bör innehålla. Husmoderns status förtjänade ett lyft – hon blev nu en expert på hemarbete.

Bild: HSB-arkivet

Hemmens forskningsinstitut testade köksredskap och hushållsmaskiner, studerade diskning och mätning av fysisk ansträngning under hemarbete. De gjorde även hållfasttester, som här av matporslin.

Fram till 1930-talet hade Sverige sämst bostadsstandard i Europa. Fler, bättre och billigare bostäder behövde byggas. Hemmens forskningsinstitut formulerade vad som ansågs vara god boendestandard. Genom att gå så detaljerat som möjligt tillväga skapade de regler och normer som vi genom att gå efter av när vi bygger nytt sparar både tid och resurser. 1957 ombildades Hemmens forskningsinstitut och fick namnet Statens institut för konsumentfrågor, numera Konsumentverket.

Hemmens forskningsinstitut gav ut boken ”Kök, planering, inredning” 1952. I den fanns en sammanställning av köksstudierna. Genom den förändrades höjd, längd och material på diskbänken, standard togs fram för lådor och skåp, råd gavs om fler avställningsytor och större matplatser.

Funkiskök
Bild: Byggfabriken

Numera står varken husmödrar eller husfäder böjda över diskbänken. Lådor, hyllor och skåp behöver bara undantagsvis nås med hjälp av en pall. Det kan vi tacka kvinnorna i Hemmens forskningsinstitut för! Funkisköket från oss kan du se mer om här>>

Just nu pågår en utställning på Malmö Museer som handlar om de kvinnliga formgivare som har varit med och skapat det moderna Sverige. Utställningen ”Oomph – kvinnorna som satte färg på Sverige” visas fram till 4 september. Lär mer om utställningen här>>

Bild: Malmö Museum
Bild: Malmö Museum

I SVT:s program Historieätarna, om 50-talet, passerar Hemmens Forskningsinstitut förbi. För att se programmet, klicka här>>

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

En kommentar till “Hemmens forskningsinstitut -en studie i hushållsarbete

  • 12 september 2016 kl 06:30
    Direktlänk

    Åh! Det här inlägget får mig att minnas filmen Psalmer från Köket som tar sin utgångspunkt i en studie om rationella kök på femtiotalet. Filmen är underbar, se den!! Stella i Italien

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.