Hemma hos – funkisdrömmar i Malmö

Trots en del hårdhänta renoveringar i många av de andra lägenheterna i huset under 90-talet har denna funkistvåa i Malmö från 1937 fått behålla de flesta av sina originaldetaljer i form av dörrar, dörrfoder och snickerier. Originalbeslag som dörrtrycken, fönstervred, garderobslås och toalettvred finns också bevarade. De beslag som inte fanns kvar ersattes lätt av nya i originalstil från Byggfabriken. Vi fick möjlighet att hälsa på i detta personliga och kreativa hem en solig höstdag när ljuset strålade in genom fönsterna från tre väderstreck.

Taket i hallen målades i en grågrön kulör och fick en rad seriekopplade vita fotlamphållare med vit, tvinnad textilkabel längs hela halltaket. För att dölja uttag och stickpropp i mitten av taket sitter en takkopp  i gummi.

badrumsskåpMedicinskåpet av trä med glasruta i 20-talsstil är målat med linoljefärg i bensvart kulör och har en förnicklad knopp.


De flesta av möblerna i hemmet är köpta på loppisar och har renoverats och fått lite ny färg, enstaka designklassiker tittar även fram på sina ställen. Även många av lamporna är loppisfynd som utrustats med nya textilkablar. De gamla undergolven i gran togs fram och målades vita med linoljefärg som gör att de slits vackert med tiden utan att färgen flagnar.

vardagsrumAlla strömbrytare har bytts ut till svarta i bakelit som bättre passar till originalstilen för lägenheten. Alla dörrar och snickerier är också målade med linoljefärg. På dörren till toaletten sitter en namnskylt med svart pannå och visar vägen. Stolarna med fällbara säten var på väg att slängas när en kyrka i området skulle renoveras, men här passar de bra att sitta på i hallen när man vill knyta skorna.

garderob
Garderoben är målad med linoljefärg i kulören pärlgrå och har fått knopparna Ribershus i mellanstorleken. På väggen skymtar från även en ventilkätting med tyngd från ventilen.fönsterFönsterna har behållits i original. På utsidan har de dock förstärkts med ett tredje glas, men på insidan finns de gamla bågarna och fönstervreden kvar. Den lilla fönsterhållaren som kikar fram bakom gungstolen är ett nytillskott i originalstil.
lampa frankfurtKonsten på väggen har ägaren av lägenheten fått, köpt och bytt till sig av vänner och bekanta. Från skåpet kikar bordslampan Frankfurt fram.vardagsrum
KökI köket hänger taklampan Köln i svart ovanför matbordet.

kökDen gamla kirurgvagnen får numera fungera som serveringsvagn och är även den ett fynd från en av den gångna sommarens loppisar.

2 kommentarer till “Hemma hos – funkisdrömmar i Malmö

 • 8 december 2014 kl 01:08
  Direktlänk

  Hej Sarah!
  Nejdå, de finns kvar i vårt sortiment. Vi hade lite strul med hemsidan igår men nu ska det vara löst. Hoppas du hittar dem nu! 646-101 är artikelnumret för den lilla modellen.

 • 7 december 2014 kl 02:03
  Direktlänk

  Jag vill beställa namnskyltar (samma som på toalettdörren oavn) men hittar dem inte längre på hemsidan! Är de slut?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.