Hemma hos: Ett nytt hus vill också ha vackra detaljer.

I det här hemmet har vi varit på besök förut. Eller, inte just i det här huset utan ägarnas förra hem; en liten funkispärla i Slottsstaden i Malmö. (Bland våra inspirationsbilder hittar ni bilder därifrån.) Nu har flytten gått till ett nästan nybyggt hus, som ändå har fått genomgå en renovering för att få den rätta känslan innan inflytt. För de riktigt bra detaljerna och materialen gör sig ju inte bara bra i gamla hus. Även nybyggt behöver omtanke och kvalitet.

Betonggolv behandlat med golvolja och vax, lamphållare i bakelit.De stora förändringarna i det här huset i Västra Hamnen i Malmö var att man rev ut det tråkiga övergolvet, nån slags modern parkett, och slipade, oljade och vaxade direkt på det underliggande betonggolvet med ekologiska oljor och vaxer. Resultatet? Skitsnyggt, originellt och naturligt.

Övriga detaljer som uppdaterades var samtliga dörrhandtag, som byttes till funkisdito i bakelit, och alla strömbrytare och uttag som byttes mot vår serie i bakelit med fyrkantiga ramar. I köket valde man vit bakelit för att matcha den helvita köksinredningen, i resten av huset svart bakelit för att bryta av mot de vita väggarna och hänga ihop med dörrhandtagens svarta bakelithylsor.


Köksavdelningen är en helvit modern sak, helt i compositmaterialet Corian, formgett av Jonas Lindvall. Köket, vars första exemplar alltså står här i Västra Hamnen genererade honom Elle Interiörs Designpris 2011 för bästa kök. Grattis Jonas! (Och grattis även ALT, Apokalypse Labotek, för parkettgolvet i gummi av gamla bildäck! Fint!). Helt utan överskåp, men med en väggyta ovanför diskbänken även den helt i corian, är det här ett kök som tål det mesta.


Blandaren i den helgjutna coriandiskbänken är även den helvit. Den här superenkla klassikern signerad Arne Jacobsen 1968 finns också i vårt sortiment, och går att beställa i 20 olika färger och ytbehandlingar.Sovrum med dörrhandtag bakelit och vägguttag i bakelit med fyrkantig platta.Vägguttag i vit bakelitDen fasta belysningen i hemmet består enbart av glödtrådsljus. Enkla lamphållare i bakelit är monterade i taken, och i dem svaga klara glödlampor för ett mjukt sken. I vägguttagen ovanför diskbänken och som sovrumsbelysning ovanför sängen i sovrummet sitter enkla hållare för nattlampor, som med en smal standardlampa blir en egen liten ljusinstallation.


Familjeporträtten på sin hederplats.Vardagsrummet med köket som skymtar runt hörnet. Familjeporträtten är på plats och runt hörnet från vardagsrummet skymtar det prisbelönta köket.

4 kommentarer till “Hemma hos: Ett nytt hus vill också ha vackra detaljer.

 • 30 mars 2015 kl 03:13
  Direktlänk

  Hej Mari! Den är tyvärr inte från oss utan de boendes privata lampor.

 • 12 mars 2015 kl 04:45
  Direktlänk

  Hej! Har letat efter en nattlampa där jag kan sätta i en vanlig glödlampa och hittade det här men kan inte finna någon info nån stans var jag kan köpa den. Kan jag få hjälp med det?
  Mvh Mari

 • 10 februari 2011 kl 10:40
  Direktlänk

  Hej Jack! En del oroar sig för det där, helt i onödan! Även om det är snyggt med glödtrådslampor är det såklart bättre med ett mer energisparande alternativ. De vanliga klara glödlamporna finns t.ex att få tag i som halogenlampor i vilken affär som helst. Och utvecklingen av alternativa ljuskällor går framåt med raketfart. Det finns massor med snygga alternativ i Halogen och LED t.ex. Även dimbara. Här är några exempel:
  http://plumen.com/
  http://www.nostraforma.com/en/halogen-lamps/halogen-tubular-lamps

 • 10 februari 2011 kl 08:56
  Direktlänk

  Blir skitsnyggt med lysrörslampor sen när glödtrådslamporna förbjuds inom kort! Inte…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.