Handtag och knoppar – kökets blickfång

Härligt funkiskök från Byggfabriken med kvadratiskt kakel i Brilliant white med mörkgrå fog och fina, knoppar i förnicklad mässing med underläggsbricka.

 

Vare sig om du håller på att avsluta en köksrenovering, bygger nytt, eller bara vill byta ut köksbeslagen är alternativen många. Välj mellan knoppar eller handtag eller en kombination av de båda där du sätter knoppar på luckorna och handtag på lådorna, i mässing, porslin eller förnicklad mässing. Med beslagen kan du förstärka eller tona ner originalstilen i köket, i sekelskifte, 20-tal eller funkisstil, eller skapa nytt. Säkert är i alla fall att beslagen blir pricken över i:et i köket!

Skålhandtagen finns i tre storlekar och i både mässing och förnicklad mässing. Här syns mellanstorleken i förnicklat utförande i ett kök i tjugotalsstil där luckorna och lådorna ligger i liv med stommen. På luckorna sitter förnicklade vred. Som stänkskydd sitter vita, rektangulära kakelplattor i halftile med ljusgrå fog, satta i tegelförband.

Draghandtagen finns i tre storlekar och i både mässing och förnicklad mässing. Här syns alldeles nymonterade draghandtag och glänsande mässingshandtag i den minsta storleken. Alla våra mässingsbeslag är obehandlade vilket betyder att de kommer att oxidera med tiden och bli brunare i färgen med mattare yta, allt enligt originalstil. Det kan variera hur lång tid oxideringen tar, i ett kök kan det gå snabbt i förhållande till andra rum, eftersom man tar mycket i beslagen och ju mer man använder dem desto snabbare får de den fina oxiderade färgen!

 

4 kommentarer till “Handtag och knoppar – kökets blickfång

 • 30 mars 2015 kl 03:22
  Direktlänk

  Hej Anna!
  När det gäller höjden på arbetsbänkarna kan du anlita en snickare för att höja den på något snyggt sätt som smälter in i originalstilen. Det samma gäller för utrymmena för kyl och frys, där brukar man gå tillväga på lite olika sätt antingen att man försöker få in nya vitvaror i de gamla utrymmena eller ställer dem på en annan plats i köket och gör plats för mer förvaring istället. Jag skulle prata med några olika snickare som har erfarenhet av att renovera i originalstil och höra hur de tycker man kan få in lite modern standard på ett snyggt sätt utan att göra alltför mycket åverkan på ditt fina funkiskök!

 • 17 mars 2015 kl 11:14
  Direktlänk

  Jag flyttade in i en helt orörd (Väldigt förfallen) funkislägenhet och har bestämt mig för att bespara köket och en charmig välbehållen kornish. Men tyvärr så är både kylen och spisen på väg att gå sönder. Båda har rättare sagt faktiskt redan gått sönder och är ersatta av några exakt lika gamla som grannarna ville kasta ut. Köket är platsbyggt och inga moderna spisar är i höjd med arbetsbänkarna då mina är ca 10cm lägre än dagens moderna nya standard höjder… Och kylen+frys är väldigt mycket mindre än dagens varianter. Har ni stött på det här innan? Vad har ni gjort för att inte skada köket? Finns det bilder? Jag försökte söka mig fram på er sida men hittade inget.

 • 10 november 2014 kl 02:08
  Direktlänk

  Hej Jonas! Jag tror inte riktigt att jag förstår var du menar. Eftersom du valde handtagen utan regel så finns ju möjligheten att flytta ut handtaget några millimeter från varandra. Skulle det kunna hjälpa upp intrycket tror du?

 • 10 november 2014 kl 09:39
  Direktlänk

  Just köpt 19 snabelhandtag och 7 matchande lådhandtag. Köket är original från -53 med nyrenoverade stommar och nylackade luckor. Vi testade sätta upp snabelhandtagen (modellen utan genomgående öppningsmekanism) och kände att det blev ”lite mycket metall”… Vi märkte då att vid spegelluckorna, de som stängs i varandra utan mellanliggande regel, hamnar handtagen nära varandra och man får intryck av att det är ”mycket handtag”. Hur löste man detta tidigare?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.