Grafisk design: Pan Am

Pan Am City GuidesJust nu går den amerikanska teveserien Pan Am på apparaten och oavsett om man hänger med i intrigerna eller ej är serien en fröjd för ögat för alla retroälskare som tidigare dreglade över inredningarna och outfitsen i Mad Men. Och det var verklighetens Mad Men som fick i uppdrag att på slutet av 1950-talet skapa en ny look för Pan American World Airlines, ett banbrytande genomgående koncept som skulle genomsyra allt från dräkter till porslin och grafiskt material. Mer om detta kan du se i den eminenta dokumentären Art & Copy, om reklamvärldens pionjärer. Här ovan ser vi Pan Am’s City Guides i grafisk design av George Tschumi på tidigt 1960-tal.

Pan Am posters
Tycka vad man vill om reklam, men när den omger oss hela tiden hjälper det ju något när den är så här vackert utformad! Pan Am var redan innan den massiva omgöringen inte så tokiga på att göra vackra posters, eller vad sägs om de här ovan, visst får de en att drömma långväga resedrömmar?

Pan Am posters 1971Pan Am posters 1971Pan Am posters 1971Pan Am posters 1971Pan Am posters 1971Pan Am posters 1971
1971 kom så den här sparsmakade designen. Postern försöker fånga stämningen av just sin plats, därav kanske den dunkla, nästan taggiga, förgrunden till Eastern Europe. Snyggt, tycker jag!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.