Gammaldags julpynt

Gammaldags julgran med traditionellt julpynt

Var hittar man riktigt gammaldags julsaker, julpynt och juldekorationer? Jo, på Byggfabriken såklart! Vi har utökat vårt julsortiment och med ljus och lykta letat upp klassiskt gammaldags julpynt för att kunna skapa en riktigt gammaldags julstämning. Som vanligt har vi allt det där som man tycker borde finnas, men som inte är så lätt att hitta när man väl börjar leta. T.ex  gammaldags julgransljushållare i pressad plåt! Dessa vackra små hållare har kottmönstrade klämmor och är ledade vid fästet så att man kan justera in ljuset att stå rakt i granen trots sina yviga grenar. Och det är ju viktigt så att det inte börjar brinna. För hur trevligt det än är med levande ljus i granen är det än viktigare att såväl gran som hus inte brinner upp, så hantera ljusen med största försiktighet!

Gammaldags julgransljushållareSällskapsspel hör julen tillEn gammaldags gran kräver sina attribut. Julgransljushållare med julgransljus (eller för inbitna modernister; en elljusslinga med hållare i bakelit), platta glitterremsor (även kallade Lametta), flaggirlanger med svenska flaggan, polkagriskäppar och röda julgranskulor. Övrigt pynt bör enligt min åsikt vara handgjort och/eller ätbart. Det måste finnas en poäng med traditionen julgransplundring också!

Bordsdekoration med julgransljusBordsdekoration med julgransljusEtt tips är att använda julgransljusen i mindre bordsdekorationer. En kvist granris med ljushållare och julgransljus mitt på bordet skapar en riktigt julig stämning!

Julbonad "Skogens jul"Julfris i papper med dansande barn
En annan gammaldags juldekoration som jag verkligen gillar är pappersbonaderna med gamla klassiska julmotiv. Vi har valt ut de allra finaste till vårt sortiment! Skogens jul med Tomten och Nissarna som matar djuren vinterskogen, barnen som ser Tomten komma med julklappar och familjen samlad i julförberedelser kring brasan i vardagsrummet. Julfrisen med barnmotiv i bästa 1920-talsstil med dansande barn är också verkligen fin! Den är hela 88 cm lång, så med några stycken kan man skapa en bård som löper längst en hel vägg. (jag upptäckte att det bästa sättet att fästa julbonader på är att spraya bonadens baksida med spraylim, den mjuka sorten som gör bonaden flyttbar, vänta nån minut och sedan klistra upp den på väggen. På en normalt målad vägg blir det inte några märken alls när man tar bort den, men prova på en oöm yta först för säkerhets skull).

Pappersrad LuciaPappersraderna kan skapa julstämning lite varstans. På bordet, på byrån eller i fönsterkarmen. De riktigt gammaldags motiven är granar och Jultomtar, och de mer moderna (och modernt enligt Byggfabrikenmått är 1920-1940-tal) är Lucia med Tomtenissar, pepparkaksbockar och de lite mindre domherre-raderna.

Julgirlang KattAv någon anledning har jag blivit lite kär i girlangen med katter! Inte för att jag är en katt-människa, men den är så härligt gammaldags den där katten, som går och bär på en julpudding och har en rosett kring halsen. Tio ganska stora katter på tre meter snöre gör sig mycket fint som fönstergirlang!

Snart är det advent. Då ska vi montera oss en Herrnhut-stjärna. Mer om det snart!

3 kommentarer till “Gammaldags julpynt

 • 5 december 2019 kl 04:42
  Direktlänk

  Jag söker gammaldags glitter som man satte runt varje julgrans glödlampa.
  det ser ut som om glas fiber fast man kan dra ut till bollar och allt möjligt Och det var väldigt fin effekt.
  Är det någonting ni kan hjälpa mig med?

  Svara
 • 1 november 2012 kl 10:34
  Direktlänk

  Hej
  Jag är stor beundrare av gammaldags julpynt,minns speciellt fåglar gjorda av metall med sidensvans.Har sökt efter dom men inte hittat.Har du någon sådan eller känner du någon som kanske har i sina skrymslen?Jag köper dom gärna.
  Hälsar Ann-Christin

  Svara
 • 20 januari 2012 kl 11:25
  Direktlänk

  Hej!

  Jättekul att se att ni satsar på gammaldags julpynt. Kattgirlangen är toppenkul!! Själv har jag turen att äga en massa gammalt äkta välbevarat julpynt, kulor, bonader mm från mamma och mormor. Kan tipsa om att man förr inte använde lametta. Den är sentida. Man använde blylamell som svartnade med åren och försvann ur handeln då bly är farligt. När jag var liten, född 56, hade vi sån i granen. Men det finns riktigt tung lamell utan bly hos den tyska julbutikskedjan Käte Wohlfart. Köpte det på julmarknad i Lubeck och den är nästan exakt som den gammaldags typen, så det kanske ni kan ta in.

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.