Funkis i trädgården!

Funkisbod med koppardetaljerSe då var den klar! Den här trädgårdsboden i funkisstil ritade vi till en villa i Södra Ängby i våras. För att smälta in med övrig bebyggelse byggdes boden i finfin funkisstil, med ett mjukt rundat hörn, smal stående panel på framsidan (liggande på baksidan) och tak och sockeldetaljer i koppar. Panelen är struken med järnvitriol som grånar med tiden och, precis som kopparn som ärgar, gör att boden bara kommer att bli vackrare med åren!

Mer funkis i våra trädgårdar!

Trädgårdsbod i funkisstil

5 kommentarer till “Funkis i trädgården!

 • 4 september 2011 kl 12:30
  Direktlänk

  p.s jag tror det är dörren mest som jag känner hoppar ur…

  Svara
 • 4 september 2011 kl 12:19
  Direktlänk

  Hej vad fint! Skönt att se alternativ till de man är van att se:)

  Men hur kom det sig att ni inte gjorde samma typ av fönster på båda sidor? Och hur blev det det valet av dörrpar?
  Det är som när man jobbar med typsnitt. Man brukar säga att använder man tre olika typsnitt kan de ge ett rörigt osammanhängande och även om jag älskar huset form och materialet på fasaden känns det lite som en blandning av olika stilar. Vet inte varför? Kanske är det dörren eller att fönstren är olika? Hälsn

  Svara
 • 12 juli 2011 kl 09:53
  Direktlänk

  Hej Fröken duktig! Tyvärr är det ju så att den största miljöpåverkan av kopparen är från just kulturhus/kyrkor, där kopparen används som takbeläggning på stora ytor och kopparemmissionen, som är skadlig för miljön, följer med dagvattnet ner i grundvattnet och till våra reningsverk.
  Ändå så väljer man att ersätta koppartak med koppartak på grund av dess kultuhistoriska värde.

  När det gäller koppardetaljer (taket är av papp) på små ytor som inte leder vatten, tas den minimala mängd kopparemmision som avges upp naturligt av omgivningen.
  I det här fallet har man alltså tagit 100% hänsyn till miljön och samtidigt 100% hänsyn till den kulturhistoriskt värdefulla funkismiljön där huset befinner sig.

  Ett alternativ till koppardetaljer i trädgårdar är grönmålad plåt. Det gäller dock att se till att plåten målas med giftfri och lösningsmedelfri färg, annars är man ju inte snäll mot miljön!

  Svara
 • 11 juli 2011 kl 05:59
  Direktlänk

  Hej! Att använda koppar som takbeläggning/detaljer på något annat än kulturhus/kyrkor tycker jag är direkt olämpligt. Även byggnadsvårdare bör ta sitt ansvar för vår miljö.

  Svara
 • 11 juli 2011 kl 02:57
  Direktlänk

  Oj, så flott! man anar dessutom en snygg Ängbyvilla bredvid.Så fina material ni använt vilken utmärkt panel. Jag är över lag svag för stående panel, helst karosseripanel i något ädelt träslag.

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.