Förnicklad mässing -den nya tidens material

Obehandlad mässing i mustig guldgul färg var helt dominerande som material i beslag innan sekelskiftet, sedan kom tekniken med att förnickla mässingen, och det förnicklade blev högsta mode under lång tid framåt. Även våra förnicklade beslag är alltså tillverkade i mässing, detta kan du se på äldre beslag som sitter på ställen där de används frekvent under lång tid då förnicklingen kan slitas ner och mässingen framträder undertill.

fornicklat

Genom att förnickla ett mässingsbeslag gör man att det blir motståndskraftigt mot oxidering och ger det en hårdare yta, väldigt lik silver med sin varma glans. Detta ansågs oerhört modernt i takt med att utsmyckning och imitationer av guld och ädla material började anses som gammaldags och opraktiskt framåt 1920-talet. I många hem ägnade man en hel del tid på att putsa upp mässingen medan vi idag ofta ser oxideringen som en vacker patina. Den förnicklade mässingen höll sig däremot blank och silverfärgad utan putsning.

Många tycker att det kan vara svårt att skilja mellan krom och förnicklad mässing eftersom de båda har en blank silverfärg och inte sällan förekommer bland samma typ av produkter. Men hur ser man skillnad då? Om du håller ett kromat och ett förnicklat beslag mot varandra så har det förnicklade en varmare färg medan det kromade beslaget har en kallare, blåaktig ton. Detta kan vara bra att ha med sig i bakhuvudet om beslagen ska sitta precis bredvid varandra.

förnickling

 

Grundämnet nickel har de goda egenskaperna att vara både hård och motståndskraftig mot oxidering vilket gör den till en perfekt kandidat för de beslag som tidigare tillverkades i obehandlad mässing. Men hur får man fast nickeln på mässingen? Jo, För att förnickla ett mässingsbeslag använder man sig av en elektrokemisk process där mässingen beläggs med ett tunt lager nickel i ett jonbad som med hjälp av ström gör att nickeln fastnar på beslaget och stannar där.
Efter sisådär 100 år kan förnicklingen ha slitits ned på sina ställen på t.ex. ett dörrhandtag där många händer har greppat. Möjligheten finns att upprepa förnicklingsprocessen och få ett helt nytt ytskikt på ditt gamla originalbeslag. Det kan kosta en slant och de företag som är villiga att göra det i liten skala är inte så många, men vilken känsla att kunna renovera originalet till nyskick!
För att komma till hemsidan med fler produkter i förnicklad mässing, klicka här –>

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

4 kommentarer till “Förnicklad mässing -den nya tidens material

 • 16 februari 2022 kl 11:17
  Direktlänk

  Hej! Vi funderar på att använda ett draghandtag i förnicklad mässing på utsidan av en balkongdörr. Balkongen har dock inget tak så handtaget kommer bli blött. Är det lämpligt att använda förnicklad mässing eller borde vi köra på något annat? Kommer det rosta? /D

 • 8 maj 2021 kl 09:13
  Direktlänk

  Hej!
  Går det att ta bort färg från förnicklad mässing utan att nicklet följer med? I så fall hur? Skulle det kunna fungera att lägga dem i linoljesåpa?

 • 6 augusti 2019 kl 10:48
  Direktlänk

  Hej Johanna!
  Att beslaget blivit matt beror troligtvis på att ytbehandlingen är nedsliten efter många års användning. Det hör till det naturliga åldrandet hos beslaget. Du kan prova att putsa upp med t.ex. Häxans. Det går att låta förnickla om ett beslag om ytbehandlingen om det skulle behövas men priset kan bli ganska högt om du endast har några enstaka beslag.

 • 13 juli 2019 kl 10:27
  Direktlänk

  Hej!
  Hur putsar man bäst upp förnicklade detaljer som blivit matta?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.