Fasader i Amsterdam

En fördel med icke-schemalagd tid, är att man kan få för sig att åka till Amsterdam! Efter att ha rådfrågat lite på institutionen (för Kulturvård) om vilka museer jag absolut inte borde missa, fick jag till svar att hela staden är ett enda stort museum. Och jag får väl helt enkelt hålla med…

 

Den här gången är det faktiskt inte min kamerahållning som gör att perspektiven ser lite underliga ut, utan faktum är att husen har lite skev hållning.

Observera till exempel mittpartiet i den här huslängan…

…så man får göra vad man kan för att försöka hålla ihop väggarna! Fast helt ärligt talat så har jag nog (och förmodligen ni med) sett snyggare lösningar än den här.

Turning Torso version Amsterdam? Skämt åsido, så är (som jag förstått det) anledningen till att husen i den här staden lutar och tydligen också vrider sig (!) åt alla möjliga håll, att markförhhållandena är ganska instabila. Stora delar av Holland är ju byggt på ”konstgjord” väg, dvs man har skapat landområden där det förut bara varit hav. Därav de många kanalerna som korsar gatorna (eller är det gatorna som korsar kanalerna?) och därav en något rörligare husgrund är normalt.

Husen är förstås inte bara ovanligt sneda, utan också (enligt mig) ovanligt vackra! Sällan ser man en fasad digna av utsmyckningar som till exempel den här ovan.

En annan egenhet husen har är oerhört smala trappuppgångar. Detta har man löst med en hissanordning utanpå husen, en krok i taket, som man helt enkelt hissar upp större möbler och dylikt i…

…som man sedan tar in genom sina enorma fönster.

Man kan ganska snabbt konstatera att stadens genomsnittliga ålder på fastigheterna (åtminstone i stadskärnan) är ganska hög. Det här är den ”Gamla Kyrkan” (Oude Kerk) som har delar från 1200-1300-talet. Den ”Nya Kyrkan” (Neue Kerk) är ”bara” från 1400-talet. Ålder är som bekant ett relativt begrepp.

Oude Kerk har fantastiskt många vackra detaljer även inuti! Här har jag försökt fånga en glimt av rymden som den imponerande takhöjden skapar. Observera att detta är en höggotisk kyrka med bemålade trävalv! En kombination som åtminstone jag aldrig sett förut, det vanligaste brukar vara att valven är putsade både en och 15 gånger.

Lägg märke till kontrasten mellan stilidealen för det bemålade träet kontra det guldsmyckade kapitäl-krönet nedanför…

En fallen båge. Redo för konservering?

Hantverk anno 1756! Samt förmodade (och förhoppningsvis åtgärdade) mer nutida termit-märken…

Amsterdam är helt enkelt en stad som kryllar av vackra detaljer… (känns den igen? 🙂

…och lite mer underliga stilkombinationer…

…och sist men inte minst: cyklister! Alla cyklar överallt, så se upp mellan grachterna! (kanalstråken)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.