Färgsättning – funkiskulörer

Om du trodde att fondväggen var ett nytt påfund sprunget ur 1990-talet får du tänka om. Idén med väggar i olika kulörer härstammar från en tid längre bak i historien än så. Än en gång får vi se tillbaka på modernismens alla nya idéer.

arkm-1962-101-0846-arkdes
Bild: Arkdes

Vi blir ofta lurade att tro att funkisen inte var speciellt färgrik p.g.a. att de fotografier vi ser från tiden är svartvita. Men Stockholmsutställningen år 1930 var tvärtom djärvt färgsatt och för första gången användes färg för att betona arkitekturen. Jämför den svartvita bilden ovan med färgbilden här nedan, båda från utställningen.

Stockholmsutställningen-arkdes
Bild: Arkdes

Inte för att som tidigare för att försköna, uppgradera och ge ett intryck av ett ädlare material. I och med modernismen så var denna tid förbi. Arkitektens behov att dekorera fick nu sitt uttryck i att använda färg för att betona och framhäva detaljer i arkitekturen. Inga regler för färg fanns längre och en stor lekfullhet fick sitt utlopp i färgsättningen istället för i själva arkitekturen, som nu skulle hållas ren och rät. Allt enligt Le Corbusiers anda om att förena, framhäva och föra samman.

Le Corbusier

Den här miljön, signerad Le Corbusier, har verkligen tagit ut svängarna och varenda detalj i arkitekturen framhävs med sin egen kulör i för den tiden helt nya kombinationer och bröt med alla normer kring vilka kulörer som passar var. Detta var helt nytt. Och visst är det klatschigt med det rosa golvet och den gula färgen i taket som följer med ner på den bakre väggen!

le corbusier
Bild: ArchDaily.com

Denna färgsättning visade sig dock vara aningen för kaxig för svenskarna, men relativt mycket av modernismens tankar anammades under 40 och 50-talet även här på hemmaplan. Det kan vi t.ex. skönja i offentliga byggnader från denna tid i form av detaljer i arkitekturen som pelare, tak och väggar i trapphus med avvikande kulör. I privata hem målades taket i samma kulör som väggarna för att uppnå en mysig kupolkänsla och fondväggar i starkare färger var omåttligt populärt.

De senaste åren verkar den ljusa och fräscha trenden på väg ut till fördel för modigare och friare färgval och placeringar. Kanske att vi får se lite silverfärgsmålade radiatorer och tak målade i annan kulör än vitt igen!

Le Corbusier
Bild: Historyofinteriordesign.com

I Byggfabrikens sortiment finns massor med detaljer i funkisstil som passar utmärkt ihop med ett mer färgglatt liv. Många av våra kakelkulörer har en fast förankring i funkisens färgglada badrum i gröna, turkos och blå toner. Våra väggfärger från Auro har även de sina rötter i funkisens tradition. Även våra linoljefärger har många kulörer som återfinns i originalmiljöer och där vi även låtit ta fram kulörer efter äldre förlagor som Debergagrön och Ljus Oliv.

 

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.