Ett paradkök i funkisstil!

Funkiskök

I våras byggde vi det här underbara köket i Malmö. Ett riktigt paradkök i genuin funkisstil, med alla moderna funktioner (och lite till). Lägenheten köket är beläget i genomgick en större renovering, från trött nedgången samtidstil till en modern färgglad tappning av husets orignalstil, tidigt 1950-tal. Köket byggdes i originalstil i husets ljusaste rum, mot gården med balkong, och har gott om plats för matlagning och gäster.

Kök funkis med redalådor
Kökets överskåp har en nedre sektion som är något grundare än de övre skåpen. En typisk genomtänkt funkisdetalj som gör mycket för att göra köket levande  trots sina raka former. Det är sådan här detaljer som lätt missas i moderna funkistolkningar där det ofta bara blir slätt och tråkigt.

Redalådor i undre sektionen
I den nedre sektionen en rad så kallade ”redalådor”, glaslådor för torrvaror nära till hands.

Serveringsgång i björk
Garderobssektionen med björkdörrar är original och får i renoverat utförande nytt liv som serveringsgång. Golvet är Byggfabrikens klinkergolv Barcelona.

Serveringsvagn
En serveringsvagn i rostfritt stål samlar maskiner och verktyg.

Sitthörna
Och så en liten sitthörna att slå sig ner i medan potatisen kokar.

Detalj av överskåpen De vackra mässingsknopparna är funkisoriginal som åter funnit sin plats i ett stilenligt kök. Till hösten kommer de i nyproduktion i Byggfabrikens sortiment! Uppdatering; nu är den här: Knoppen Ribershus!

Kyl och frys i ett 50-talskökFör att smälta in i kökets stil är kyl och frys vita med raka linjer. En Stringhylla passar perfekt till!

Montering av funkiskök

Nybyggt funkiskök med färgglad ugn
Trodde du att genuint byggda stilenliga kök var ett minne blott? Då trodde du fel. Byggfabriken bygger kök i originalstil och originalkvalitet som håller lika länge som huset självt. Läs mer om våra måttbyggda kök här >>

22 kommentarer till “Ett paradkök i funkisstil!

 • Pingback: www.ipkcenter.com

 • 17 november 2015 kl 02:31
  Direktlänk

  Hej!

  Vi bor i en lägenhet från 1936 och de tidigare ägarna har rivit ut originalköket, vars stil vi inom snar framtid vill försöka återskapa genom att låta Byggfabriken bygga oss ett nytt kök. Häromdagen kom installation av diskmaskin på tal och även om vitvaror inte är ert område så tänkte jag ändå höra om ni vet något om svårigheter med t.ex. vattenledningar i såhär gamla hus? Tacksam för svar, då jag inte riktigt vet var jag ska vända mig annars.

  Vänligen
  Linnea

 • 11 maj 2015 kl 02:19
  Direktlänk

  Hej Stina! Handtagen på kylen och frysen är inte från oss. Om du har integrerad kyl och frys rekommenderar jag att du väljer beslag med genomgående skruv för att vara säker på att skruven inte äter sig runt i träet och gör att beslaget släpper med tiden.

 • 7 maj 2015 kl 07:55
  Direktlänk

  Hej, undrar var beslagen på kyl och frys finns. Har precis fått uppmonterat ett nytt kök med integrerad kyl/frys. Har Ticka beslag och Uno67. Misstänker att Uno67 inte fixar tunga kylskåpsdörrar eller frysdörren (eller kan jag ha fel?) och blev väldigt förtjust av de som ni har på kylen och frysen här,.

  MVH/Stina

 • 4 mars 2014 kl 08:18
  Direktlänk

  Hej!
  jag undrar vad det är för vit färg på luckorna. Är det vit-vit eller någon bruten nyans?
  mvh
  Amalia

 • 11 maj 2013 kl 05:54
  Direktlänk

  Tack vare ” Byggfabriken” lät vi vår plats byggda orginalkök sitta kvar och rustade upp det. Super butik för mitt retro hus =)

 • Pingback: Byggfabriken – bloggen | Jag, en loppista!

 • 13 januari 2013 kl 02:05
  Direktlänk

  Vill liksom Helena veta märke på kyl/frys! Otroligt fina!

 • 10 maj 2012 kl 11:44
  Direktlänk

  Hej!

  Köket är väldigt fint. Undrar vad det är för märke på kyl/frys? Vi letar just nu efter något som passar in ett 50-tals kök.

 • Pingback: Knoppen Ribershus är här! - Byggfabriken – modern byggnadsvård: Bloggen

 • 9 november 2011 kl 03:03
  Direktlänk

  Åh så vackert! Det pirrar till ordentligt när jag ser dessa kök. Vi har ett gammalt slitet kök i vårt funkishus från 1937 som är oerhört opraktiskt med nästan inga bänkytor alls. Min man vill bygga nytt modernt men jag som älskar funkis kämpar för att åtminstonde känslan känns orginal. Drömmen vore ju ett kök från Byggfabriken, helt klart! Mer funkis åt folket!!

 • 7 juli 2011 kl 02:13
  Direktlänk

  Var kan man få tag på en så snygg serveringsvagn i rostfritt??

 • 21 juni 2011 kl 07:57
  Direktlänk

  Åååååh, vilka minnen de här bilderna ger! Min underbara gamla lägenhet, som först tillhörde min älskade mormor, hade precis ett sånt här kök! Jag flyttade därifrån efter sexton år i fjor, och så vida nya ägaren inte rivit ut allt, vilket jag starkt betvivlar, finns stommen och skåpsdörrar i original fortfarande kvar. Känner igen handtagen. Hyllan med glaskupor var flyttbar så den tog jag med som minne. Jag har mina trådrullar i den idag! 🙂

 • 20 juni 2011 kl 06:28
  Direktlänk

  Olle Engkvist var väl den störste byggmästaren här och hans kök varierar med tiden. från 40-talet följde de den standard som började växa fram hos HSB, Riksbyggen och de andra större aktörerna. Snedskåp eller raka skåp. Mitt kök är lite ovanligt och påminner om Perssons, dvs två rader och den nedre lite indragen, men med skjutluckor. Dock är väggen ovan spisen bar förutom specerifack (på klassiskt funkismanér).

 • 20 juni 2011 kl 10:37
  Direktlänk

  Vilket kök, roligt att ugnen bryter av i finaste färgen!
  Alla vitvaror borde få färg.

 • 17 juni 2011 kl 05:30
  Direktlänk

  Jösses vilket underbart fint kök! Blir glad av funkisstilen! Go Byggfabriken!

 • 17 juni 2011 kl 11:19
  Direktlänk

  Intressant! Den här typen av funkiskök är vanlig i Eric Sigfrid Perssons hus i Malmö; Riberhus, Malmgården vid Värnhem m.fl. Vilka var de största funkisbyggmästarna i Stockholm och hur såg deras kök ut?

 • 17 juni 2011 kl 10:57
  Direktlänk

  Väldigt fint! Den där typen av kök har i praktiken aldrig funnits i Stockholm (dvs två rader av överskåp, den nedre lägre och indragen).

 • 16 juni 2011 kl 08:52
  Direktlänk

  Suktar precis efter något sådant till vårt lilla 30-tals egna-hems-hus(har tittat mycket på bilder från Dans och Lis kök!). Frågan kvarstår dock – vad går ett sådant kök loss på i runda slängar? Eftersom detta är nytt kanske ni har en hyfsad mellan-tummen-och-pekfingret-uppfattning?

 • 15 juni 2011 kl 05:36
  Direktlänk

  Fantastiskt fint!
  Mina vänner har ett orginalkök som påminner mycket om det här. Nu har de fått för sig att det ska rivas ut till förmån för ett från IKEA (!!!), jag mejlar denna länk till dem omedelbart.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.