Ett dörrhandtag värdigt en filosof

Kanske är det okänt för många att den berömde filosofen Ludwig Wittgenstein (1889-1951) gjorde ett litet gästspel som arkitekt. 1926 ritade han, tillsammans med arkitekten Paul Engelman, en villa till sin syster lady Margret Stoneborugh-Wittgenstein i Wien i Österrike.

Ludwig Wittgenstein och dörrhandtag "Wittgenstein"Villan, som kommit att benämnas ”haus Wittgenstein” har många speciella detaljer, bland annat det här dörrhandtaget som är ritat av Ludwig särkilt till detta hus. Det är ett dörrhandtag med ett ganska speciellt utseende, assymetriskt formgett med olika utseende på de båda delarna. Dörrhandtagen placerades högt upp, nästan i axelhöjd, på husets höga innerdörrar i stål och glas.

Haus Wittgenstein stod övergivet mellan år 1972-1975, och under den tiden försvann originalhandtagen från huset. Numera bebos huset av Bulgariska ambassadens kulturinstitut som har återställt huset till dess forna glans.

Herr Wittgenstein hade tankar om det mesta, så även om design. Så här skriver han om sin designfilosofi i sin dagbok 24/10 1931:

”Hemligheten med att dimensionera en fåtölj eller ett hus är att uppfattningen om föremålet förändras.
Korta den här och den förefaller att vara en förlängning av denna del,
förläng den och den förefaller att vara en fullständigt oavhängig del.
Gör den kraftigare och den förefaller att stödja någonting annat,
gör den klenare och den förefaller fogad till den andra, etc.
Egentligen är det inte den gradvisa längdskillnaden det kommer an på,
utan en kvalitativ skillnad i uppfattningen.”

Såklart har vi Wittgensteins dörrhandtag i vårt sortiment!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.