Ett Byggfabrikenkök i yrkeskvinnornas hus på Gärdet!

Oj ett så fint kök! Ett kök som har plats för precis allt, samtidigt som det passar in i huset utan att ta för mycket plats. Köket är ett helt nytt Byggfabrikenkök, måttbyggt och noga utformat för att passa in i huset och lägenheten. Huset som det här köket är byggt i är nämligen inte vilket hus som helst! Det är yrkeskvinnornas hus på Gärdet som byggdes som ett kollektivhus av Yrkeskvinnornas klubb och stod färdigt 1939. Intressant historia om huset kan ni läsa på bostadsföreningens hemsida, http://www.ykhuset.se/ och på Rävjägarens blogg.

Yrkeskvinnornas hus byggdes alltså med funkistidens nya ideal i åtanke, och i detta huset i synnerhet den yrkesarbetande kvinnan. Vardagens bestyr, som kunde vara svåra att hinna med, skulle avhjälpas med service av olika slag tillhandahållna till ett rimligt pris. T.ex fanns här en restaurang i bottenplan som kunde skicka upp hela måltider, eller kompletteringar till den egna maten, genom mathiss i trapphuset. Det fanns även ett dagis som kunde nyttjas även kvällstid.

De mindre lägenheterna var inte direkt avsedda att laga några större middagar i, eller, ja, knappt några middagar alls. Kokvrån i just den här lägenheten var dessutom förskräckligt upphackad genom att man genom åren bytt delar, för att få in en för stor kyl, mer förvaring och diverse ”förbättringar” som såg trötta ut.

Lägenhetsinnehavaren i den här lägenheten fick tänka till ordenligt för att få plats med alla funktioner ett kök kräver i vår tid, samtidigt som känslan och lättheten bevarades. Tillsammans med Byggfabrikens snickare bollades ideér, och tillslut kom man fram till den bästa lösningen. Nu i efterhand ser det ju så självklart ut, men det krävs en hel del eftertanke och erfarenhet för att få till det!

T.ex så revs den lilla väggen som avgränsade kokvrån. Detta betyder dock inte att köket breder ut sig i rummet, utan det behåller sin storlek och proportioner men ger perfekt plats till en arbetsyta med en bänkkyl och en bänkfrys inunder. Överskåpens indragning i den nedre sektionen, en typisk funkisdetalj, skapar både luft och liv.

Materialen är genomgående massiva, och beslag och detaljer är likadana som vid tiden för husets bygge! Får det här köket bara vara i fred, och få lite omvårdnad nån gång då och då, kommer det att stå kvar lika länge som huset själv!

3 kommentarer till “Ett Byggfabrikenkök i yrkeskvinnornas hus på Gärdet!

 • 3 juni 2019 kl 01:16
  Direktlänk

  Hej Anna!
  Precis, det är en kolfilterfläkt. Reglagen sitter undertill på fläkten och resten av fläkten är monterad inuti skåpet ovanför.

 • 18 maj 2019 kl 09:39
  Direktlänk

  Wow vad fint! Hur är egentligen fläkten konstruerad? Är det en kolfilterfläkt och sitter i så fall reglaget innanför skåpluckorna? Vi är i färd med att höja ett kök på en gata intill, och ska i samma installera en fläkt för att slippa allt matos. Men frågan är hur vi gör den osynlig. Detta såg ut att vara en smart lösning.

 • 28 mars 2013 kl 11:43
  Direktlänk

  Snyggt! Riktigt mycket Byggfabriken!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.