Ett år i goa, gla’a Gôteborg!

I dagarna firar Byggfabriken i Göteborg ett år. Efter år av letande letande hittade vi till sist en lokal på Olivedalsgatan 19 i Linnéstan, Reginas frukt blev till Byggfabriken efter ett rejält ansiktslyft. Så varför just Linnéstaden?

Stadsdelen utgörs i stort sett av områdena Olivedal och Kommendantängen. Olivedal efter den lantgård som låg här och Kommendantängen eftersom Älvsborgsfästning hade sina betesmarker här. Djupedalsbäcken som rann ned mot Göta älv utgjorde gränsen mellan de två områdena. Längst med bäcken löpte landsvägen söderut mot Mölndal.

Linne-1890-tal
Bild: Göteborgs Stadsmuseum

Grusvägen till vänster i bild är idag Linnégatan.

År 1877 fastställdes en stadsplan för Olivedal och Kommendantsängen. Successivt blev området Linnéstaden. Planen var storslagen och Linnégatan omtalades som Göteborgs nya paradgata, bäcken lades ner i en kulvert och gatan löpte ovanpå. Borgerligheten flyttade in de pampiga våningarna längs den nya allén. Storslagna flervåningshus med små förträdgårdar kantade den nya, breda gatan som förband staden med landet söderut. Vegagatan vid Stigbergets fot bebyggdes med enklare landshövdingehus som kom att förknippas med Göteborgs arbetarkvarter. Hästdragna spårvagnar löpte längs Linnégatan redan 1902.

Runt sekelskiftet 1900 drabbades Linnéstaden av byggfeber och staden utvidgades snabbt söderut. Området var i stort sett färdigbyggt 1930. Stilmässigt var Linnéstaden dock inte någon samtida framgång. Göteborgshistorikern C.R.A. Fredberg kritiserade fränt Linnéstadens byggmästare för att i rask takt bygga arkitektoniskt snålt med smaklöst tilltagna byggnader; ”Ett litet torn där, några krumelurer här, allt i cement och plåt, voro gudi nog”. 1800-talets nystilar utgjordes av olika influenser från olika historiska perioder som arkitekterna friskt återanvände och blandade med nya material. Samtidens dom var – rörigt!

Nystilarnas spretighet ledsagas numer även av en rad nybyggnationer från 1900-talets senare hälft. Husens gamla pålverk som stod i lera hade börjat ge vika och många hus revs efterhand.

skansenkronan
Bild: Alvhem

Trots detta finns många byggnader med spännande historia i området. Uppe på Risåsen hittar vi Skansen Kronan, det gamla Göteborgs yttersta försvar mot dansken. 1600-talsskansen håller alltjämt ett vakande öga över området men har sedan länge förlorat sin auktoritet, dock får du en fin utsikt över staden. linnekyrkan Vandrar du ner för Linnégatan finns den gamla baptistkyrkan, Linnékyrkan, som ligger insprängd bland hyreshusen att besöka. Här har Byggfabriken hjälpt till med nya lampglas till deras storslagna takkronor. hagabionFortsätt ned för gatan, ta något svalkande på uteserveringen vid Viktoriaskolan/Hagabion, stadsdelens äldsta stenbyggnad, uppförd 1875-77. På andra sidan gatan ligger ett av de sista bevarade friliggande landshövdingehusen, som idag kallas Linnéterassen. sjLängre upp i kvarteret, i korsningen Sveagatan/Majorsgatan, hittar vi en av SJ:s tidigare personalbostäder från 1899 ritat av Hans Hedlund. Idag förklarat som byggnadsminne. korsettfabrikenSlutligen, missa inte Korsettfabriken på Kastellgatan, ett typexempel på 1800-talets omsorgsfullt utformade och centrala fabriksbyggnader, som nästan ser ut att hänga på Risåsens sluttning.

Sedan Linnéstan uppfördes har Göteborg vuxit åt alla håll och stadsdelen anses nu utgöra en central del av staden och är också en av de mest omtyckta. Närheten till Slottskogen, myllret av butiker, restauranger och barer gör att det alltid är liv och rörelse i Linnéstaden. Även på vår gata i stan hittar vi en rad restauranger, kaféer och butiker som fyller gatan med liv. Det är i denna dynamiska, traditionella såväl som utmanande miljö vi trivs som bäst.

För att läsa mer om stilhistoria:

http://www.byggfabriken.com/renoveringshjalpen/index.php/tjugotal-stilhistoria/

http://www.byggfabriken.com/renoveringshjalpen/index.php/sekelskifte/

Spara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.