En gjutningshistoria

Våra dörrhandtag ligger oss väldigt varmt om hjärtat och det ligger en hel del jobb i att sandgjuta efter alla konstens regler enligt gammal tradition. Detaljerna måste bli precis rätt i både utseende och kvalitet innan de landar i våra butiker. Slutresultatet blir en liten slant dyrare men känslan och upplevelsen desto bättre. För att inte tala om hur de kommer att åldras med värdighet och bara bli vackrare med lite patina! Vi har tagit fram en liten broschyr eller bilderbok if you will om vårt mest älskade klassiska dörrhandtag, Trycke Pärlrand.

 

parlrand Kort sagt går det till såhär:

En gjutflaska (så kallas den del som bildar själva lådan som rymmer hela paketet med gjutsand och gjutmodeller) med gjutmodeller tillverkas. Gjutmodellerna är exakta modeller av hur den färdiga formen ska se ut. Flaskan och gjutmodellen är delbara på mitten.

gjutflaskan

formtillverkning_01Gjutflaskan läggs sedan med delningsytan neråt i gjutsand som packas hårt så att gjutmodellen inte kan röra sig. Modellen pudras med släppmedel så att den inte ska fastna i sanden.

formtillverkning_02När flaskan är hårt packad med sand vänder man på alltihop och lägger på flaskans och modellens andra hälft.

formtillverkning_03

Även andra halvan pudras med släppmedel och fixeras med gjutsand.

formtillverkning_04

Nästa steg är att öppna upp ett hål där den smälta metallen kan ta sig in. Efter det tas modellen försiktigt ut ur flaskan och den man ska gjuta har bildats. Därefter sätter man ihop flaskan igen efter att ha gjort ett litet hål för luft att ta sig ut, stänger noga och sätter en tyngd på toppen för att fixera hela paketet. Formen är nu färdig för gjutning.gjutning_01gjutning_02

Den smälta metallen hälls ner i formen genom hålet så att den fyller ut alla håligheter i formen. Mässing är en legering av koppar och zink. När gjutningen är klar delar man på formen och plockar ut den gjutna delen.urplockning

När den gjutna delen separerats, slipats från eventuella ojämnheter och försetts med pinne för att fästa trähylsan och den svarvade ändknoppen och fått hål för roddarpinne och stoppskruv är den klar. Sist finslipas och poleras den för hand.ytbehandling

Om handtaget ska vara förnicklat utförs det genom en elektrokemisk process där mässingen får ett mycket tunt lager av nickel. Detta görs genom att den gjutna delen sänks ner i ett bad med en jonlösning med nickel som när man kopplar ström till lägger sig i ett tunt lager på metallen.

tryckets_delar

Till sist ska böjen monteras ihop med ett svarvat trägrepp, en svarvad ändknopp av mässing och svarvad rosett av mässing samt en roddarpinne för att bli ett färdigt Pärlrandstrycke.

Vill du läsa hela foldern kan du hämta den i våra butiker eller

Här kan du hämta hem hela foldern som en stor bild (klicka på bilden):
Gjutbroschyr_byggfabriken

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.