Det sena 30-talets lyxfunktionalism

I Stockholm är det tveklöst Gärdet som är det område där de mer påkostade funkishusen tronar. Personligen föredrar jag den del av området som börjar vid Askrikegatan och som sedan klättrar upp mot Smedsbackens högsta topp.

När byggnationerna startade på Gärdet i Stockholm i början av 30-talet började man nere vid Valhallavägen för att sedan fortsätta norrut, upp mot den höjd som sedan länge kallats Smedsbacken. Vid Askrikegatan gjorde man dock halt och bestämde sig för att revidera den stadsplan som skapats av Arvid Stille (som vunnit den stadsplanetävling som anordnades i slutet på 20-talet).

Områdets pärla är tveklöst Askrikegatan med sina låga punkthus där samtliga har någon form av terrass i översta etaget. Lägenhetsplanerna kan sägas vara varianter på två grundplaner: antingen finns det en stor lägenhet mot parken, eller så finns det två. Huset längst till vänster har en stor frontvåning, de övriga två lite mindre. I bakkant finns mestadels tvårummare med jungfrukammare. Förutom dessa har man för det mesta klämt in en liten etta åt vardera flanken.

Ett genomgående arkitektoniskt tema vid denna gata är pelararkaderna mot parken. Så gott som samtliga hus har dessutom utbyggda hörnfönster som har en något lägre bröstning jämfört med övriga fönster. Sett från insidan blir marmorbänkarna djupa och det ryms mängder med krukväxter.

Pelargången fortsätter här runt hörnet och leder till entrén som är belägen mot ”gården”. Färgsättningen är verkligt väl avvägd och hör till de bästa i hela området.

Porten är i stål och glas och mycket smäcker och elegant. Merparten av entréerna på Gärdet har bytts ut vid renoveringar, men här och där hittar man ursprungliga pärlor som denna.

I korsningen Askrikegatan/Gillögatan ligger detta helt makalösa hus av Sture Frölén. Notera balkongerna och den påkostade porten. Frölén ritade åtskilliga hus på Gärdet och är i mitt tycke en utomordentlig arkitekt. Dock en smula bortglömd idag.

Mellan Askrikegatan och punkthusen uppe på höjden ligger Brantingsgatan. Om den är det inte mycket att orda om. Istället väljer jag att visa ett nyreparerat hus uppe på Furusundsgatan som ligger på områdets högsta punkt. I detta och grannfastigheten finns något så ovanligt som trerummare med jungfrukammare. Högst upp hittar vi en stor 6-rummare med takterrass. I foajén en stor intarsia och på samtliga våningsplan är väggarna fanerade med valnöt. Tyvärr har dörrarna i samma material. och med specialbyggda postfack, bytts ut mot moderna.

Intill Furusundsgatan ligger Smedsbacksgatan som fått namn efter höjdens ursprungliga namn. Nummer 3 är en nyreparerad fastighet som har ett verkligt elegant entréparti. Karosseripanel och en klocka!

Fasaden är nyputsad och balkongerna eleganta och riktigt välgjorda. I huset finns 1- och 2-rummare. Tvåorna har även jungfrukammare av minsta modell. Huset är ett av få som har perspektivfönster. De är utförda i ek eller ädlare träslag, men utsidan är vitmålad. I vardagsrummen är bröstningen låg. Stiligt!

Rindögatan leder från områdets nedre del upp till höjden och gör en sväng innan den övergår till Smedsbacksgatan. På gatans högra sida är husen lite lägre, på den vänstra tronar istället friliggande punkthus. Rindögatan 48 har en flott entré med karosseripanel, pelare och neonskylt!

Lite längre ned på gatan hittar vi denna eleganta entréarkad. Huset är putsat, men här är väggen i tegel för att skapa kontrast.

Tvärs över gatan (huset på förra bilden speglar sig i glasrutan) är trapphuset helt uppglasat och trapphusspiralen lyser vackert i natten. Notera det smäckra räcket och handledaren i trä.

Gatans verkliga clou och ett av områdets allra vackra hus är Rindögatan 19. Huset är praktiskt taget helt i originalskick förutom några fönster i butiksvåningen. Balkongerna är av elegantaste modell och vardagsrummens fönster utbyggda. Mot söder ligger två stora tvårummare med jungfrukammare, i bakkant två små tvåor. Samtliga med öppen spis och pelare. Förutom dessa pampiga våningar, finns även mer ordinära ettor.

I entrén hittar vi marmor i överflöd och en elegant porttelefon. Armaturerna är de ursprungliga och inne i foajén tronar ett akvarium på en kromad pelare. Detta är funktionalistisk lyx av allra ädlaste märke.

9 kommentarer till “Det sena 30-talets lyxfunktionalism

 • 23 september 2015 kl 07:13
  Direktlänk

  Mycket intressant artikel o fina foton.!

  Svara
 • 26 mars 2012 kl 02:32
  Direktlänk

  Som boende på Smedsbacksgatan 3 vill jag bara säga att det är roligt att ni tycker vårt hus är fint.
  Jodå, klockan i karosseripanelen fungerar, även om ”timarmen” är lite trött i vingen.
  Däremot varken finns eller har någonsin funnits någon karosseripanel inne i trapphuset. Detta trapphus målades 2000 i en turkosig ton, men vi planerar att måla om och – liksom vad gäller färgen på vår nyrenoverade fasad – då ta hjälp av experter för att hitta en så tidstrogen och harmonierande färg som möjligt.
  Med Vänlig hälsning
  Anita Molander
  Ordf. Brf Trängen 1

  Svara
  • 27 mars 2012 kl 01:08
   Direktlänk

   Hej! Så roligt att klockan fungerar, det har jag inte uppfattat.

   Det var jättelänge sedan jag var inne huset. Det var i mitten på 90-talet och då var trapphuset lilarosa om jag minns rätt. Uppenbarligen är det dock inte riktigt att lita på, ty jag minns att det var någon form av panel runt hissen. Kul att ni planerar att återställa trapphuset. Det är en mycket fin kåk ni har och fasadrenoveringen var verkligen inte dum.

   Lycka till!

   Svara
 • 13 september 2011 kl 06:42
  Direktlänk

  Hej ja jag tar jättegärna del av det du skrivit. Men jag hittar inte din mejladress här ovan. Min adress är: annikalu@spray.se
  Mvh
  Annika

  Svara
 • 7 september 2011 kl 09:38
  Direktlänk

  Hej Annika och Gustav, jag är stolt boende på Rindögatan 19 och har författat en byggnadsbeskrivning om huset. I den finns lite information om Sture Frölén och jag har även träffat sonen Pelle. Om ni är intresserade hör av er till mig via mejl så skickar jag den till er.
  Anna Carin

  Svara
 • 2 september 2011 kl 09:08
  Direktlänk

  Intressanta och bra blogginlägg! Tack!
  Undrar om du vet mer om Sture Frölen. Mejla mig gärna i så fall. Tack på förhand! /Annika

  Svara
  • 4 september 2011 kl 05:51
   Direktlänk

   Tyvärr vet jag inte mycket mer om Frölén. Han blev dock rät gammal och avled först 1999 och har en son i livet.

   Svara
 • 18 maj 2011 kl 08:53
  Direktlänk

  Hej Gustav.
  Snygga bilder och bra text. Fungerar klockan i karosseripanelen?

  Svara
  • 19 maj 2011 kl 12:01
   Direktlänk

   Nej, tyvärr tror jag inte det.

   För övrigt har även trapphuset karosseripanel, men någon gång på 80-talet har man målat den rosalila.

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.