De långväga kyrkobesökarna övernattade i kyrkstugan

Det är valborgshelg och grönskan har ännu inte nått Norrbotten och kyrkstaden i Norrfjärden.

Att försumma kyrkobesöken gick inte för sig förr i tiden. Bodde man långt från kyrkan, behövde man visserligen inte besöka den alltför ofta, men då och då, och framförallt vid kyrkhelger, gällde det att vara på plats. Runt kyrkorna i de norr- och västerbottniska länen, byggdes kyrkstäder upp där församlingens familjer kunde övernatta. Varje familj hade sin stuga (kammare) som ofta gick i arv i generationer. Begreppet kan tyckas förvirrande, ty på bilden ovan ses en kyrkstuga och i denna stuga finns flera kammare och varje kammare är i sig en kyrkstuga.

Denna kyrkstuga uppfördes i samband med att Norrfjärdens kyrka, ritad av Torben Grut, stod klar 1913. Byggmästare var min morfars far och hans kammare har vi fortfarande kvar. Byggnaden är i två våningar och innehåller 8 kyrkstugor. Jag älskar trapphuset och särskilt den övre hallen som är målad i olika färger. Panelen är ömsom stående, ömsom liggande. De elektriska ledningarna har inte bytts ut sedan elektrifieringen och atmosfären är därför helt speciell.

In till varje kyrkstuga sitter en klassisk gammal fyllningsdörr med fyra speglar. Dörrarna är målade, men jag tror att det är åtskilliga år sedan. Den liggande panelen är omålad och har mörknat något.

I vår kyrkstuga har inte mycket ändrats sedan 1913, men här syns de två främsta nytillskotten: diskbänken och det grönblå skåp som mamma ropade in på auktion i mitten av femtiotalet. Tvättmedlet, en förpackning Surf, är också av nyare datum, precis som en del hushållsattiraljer.

Diskbänken är belagd med en linoleummatta och där står en kokplatta som är bra att ha om man behöver värma lite mat eller koka kaffe. Linoleummattan var lätt att torka av och fick nytt liv var gång den fernissades.

Min mormor, som tillsammans med sin man, övertagit kyrkstugan efter sin svärfar, gjorde några lättare reparationer i mitten på 50-talet. Nya tapeter, istället för de gamla, murriga, sattes upp och vedspisen målades med silverfärg.

Hennes tapeter sitter fortfarande uppe och är vackert blekta. På köksbordet ligger en ny vaxduk som är min mammas bidrag tillsammans med den kaffeservis som står på bordet. Den gamla vaxduken ligger dock kvar inunder så ingen större skada är skedd.

Mot väggen står innanfönstren lutade och på hatthyllan hänger två klänningar som min mormor stickade på 40-talet till sina yngsta döttrar. Utdragssoffan som skymtar i förgrunden är den ena av rummets två sovplatser.

I samma veva som mormor tapetserade om, lät hon också lägga in en linoleummatta som hon köpt på Abel Lundmans affär som låg strax intill. Mattan täcker inte hela golvet, bara dess mitt. På golvet ligger naturligtvis också trasmattor och de täcker skarven mellan det målade golvet och korkmattan.

3 kommentarer till “De långväga kyrkobesökarna övernattade i kyrkstugan

 • 12 juli 2015 kl 09:56
  Direktlänk

  Som svar till Kurt Johansson fråga angående vilka eller vilken som var med och byggde kyrkstuga nr 12 så har jag uppgifter om det.

  Hör av dig till mig om du vill veta mer.

  Mvh Hans W

  Svara
 • 12 maj 2011 kl 01:24
  Direktlänk

  Bra saker ni har, jag har funderingar på att piffa till vårt radhus från 50-talet och återskapa det som en gång fanns.

  Svara
  • 13 maj 2011 kl 12:33
   Direktlänk

   Det tycker jag att du skall göra! I sortimentet finns det en hel del som kan vara till hjälp om du skall återställa ert hem.

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.