Byggnadsvårdsguide – Stockholm

Våra produkter är tillverkade i material som är menade att stå emot tidens tand och åldras med grace och värdighet. Frågar du oss säger vi gärna att de bara blir vackrare med lite tid och patina! Vi vill gärna ta er med för en närmare titt i några publika utrymmen där våra produkter kan beskådas i sina rätta element! Turen går denna gång till Stockholm.

Vår rundtur börjar i Byggfabrikens tjusiga och rymliga butik i Vasastan. Efter en titt i butiken beger vi oss bara ett kvarter bort till Deli Lennart & Bror på Birger Jarlsgatan som drivs av Fritiof och Rasmus, två entusiastiska kompisar med en passion för bra kött.  Det beskrivs som ett härligt ställe som inte bara är grymma på kött utan också har stans bästa låtlista! På lunchen serveras olika korvar i baguette med surkål och tomatsås, annars kan du handla kvalitetskött, sitta ner och ta en öl och lite charkuterier. På golvet i den mysiga lokalen ligger klinkergolvet York i svartvitt från Byggfabriken.

lennart_o_bror_byggfabriken

_MG_0025
Bilder: Byggfabriken

Vi fortsätter i sydostlig riktning och hittar på Sturegatan Restaurang Proviant. Denna gemytliga bistro använder helst råvaror från svenska odlare och bönder så långt det är möjligt och gör detta med bravur i form av svensk husmanskost och franska rätter! Även här är det populära klinkermönstret York som pryder golvet, här med en bård av kvadrater i kulörerna buff och black varvade med en mönstrad liten kvadrat kallad Gordon.

klinker_restaurangproviant_byggfabriken
Bild: Byggfabriken

Fortsätt mot Humlegården och Restaurang Kommendören dyker upp på Kommendörsgatan. De kallar sig gärna för en kvarterskrog med stort hjärta och det kan en hel del människor i området tänka sig att hålla med om!komendören_byggfabriken

Miljön skulle kunna beskrivas som New York inspirerad med möbler i mörkt trä, vita kakelväggar och bås. Ungefär som en skandinavisk variant på en franskinspirerad New York-bistro. Kaklet från Byggfabriken tål att tittas på lite extra med sina svängda plattor och friser runt hörnen. Ett exklusivt kakel med massor av speciallösningar för alla vinklar och vrår som beställs efter förfrågan. Riktigt tjusigt!

sibyllans_tehandel
Bild: Byggfabriken

Hos Sibyllans Tehandel på Sibyllegatan 35 kan du botanisera bland alla lyxiga tesorter medan du slår ett öga på det mönstrade klinkergolvet från Byggfabriken. Mönstret heter Arundel i färgerna red, buff och green. Alltsedan 1916 har flanörer i myllret kring Östermalmstorg kunnat njuta färskt te och nymalt kaffe i den både charmiga och välfyllda lilla handelsbutiken med eget rosteri.

Fortfarande på Östermalm korsar vi Birger Jarlsgatan, vidare mot Restaurang Prinsen på Mäster Samuelsgatan. Här har den legat sedan 1897 och med sin gedigna och varma atmosfär varit ett andra hem för Stockholms gedigna arsenal av kulturarbetare, konstnärer, affärs -och mediafolk. Det är inte alltid så lätt att som kund föreställa sig hur t.ex. ett klinkergolv kommer att se ut i större skala men här får man verkligen sitt lystmäte. På golvet ligger klinker av mönstret Edinburgh från Byggfabriken med mönstrade plattan Gladstone på sina ställen längs med gångstråken.

prinsen_dekor_byggfabriken

prinsen_klinker_byggfabriken
Bilder: Byggfabriken

Vi fortsätter en bit till mot Mood-gallerian där vi hittar Restaurang Vigårda. De gör snabbmat av hög kvalité i form av diverse hamburgare samtidigt som du kan njuta av deras svartvita klinker i mönstret York från Byggfabriken. Speciellt fint är att man har valt att göra samma fris kring pelaren som runt hela hela golvet mot väggarna.

Bild: Vigårda och Byggfabriken

Om vi följer Mäster Samuelsgatan kommer vi så småningom fram till  den livliga Stockholms central. Då kan vi passa på att gå in och få en stunds lugn och ro på Restaurang Luzette. Lokalen är från 1871 och dessutom kulturmärkt. Golv och väggar har behållits intakta från den ursprungliga stationslokalen och resten av interiören består till största delen av svenska material som kalksten, granit, mässing, marmor och trä. Lokalen för tankarna till klassiska restauranger i äldre centralstationer såsom Le Train Bleu på Gare du Lyon (Paris) och Oyster Bar på Grand Central Station (New York). Här kan du sitta ner och njuta av miljön och speciellt av lamporna vid namn Luzette från Byggfabriken.

Luzettelamporna såg för första gången dagens ljus i början av 1900-talet och har suttit i flera vänthallar runt om i Sverige sedan 1900-talets början. Det har tidigare hängt liknande i stora vänthallen på Centralen.

luzette
Bild: Byggfabriken
luzette
Bild: Restaurang Luzette

Efter att ha vilat benen fortsätter vår tur upp mot Söders höjder. På Mariatorget 2 låg tidigare Oaxen Skafferi. Dock stängde de igen för att ersättas av krogveteranerna Rune och Fabian Kalf-Hansen som tog över lokalen och gjorde den till restaurang istället med samma namn. De serverar snabbmat med tonvikt på det nordiska med starkt fokus på ekologisk mat. Väggarna med kakel i kulören Victorian Green har behållits men lokalen ser nu lite annorlunda ut. Så kan det gå!

Bild: Byggfabriken
Bild: Byggfabriken

Oaxen med sina köttdelikatesser ovan och nedan ser vi hur lokalen ser ut nu med sina nya invånare i full färd med att sätta samman diverse ekologiska läckerheter.

kalf o hansen
Bild: Stockholm Food

Vårt sista stopp gör vi hos Bar Central på Skånegatan med utsikt över Nytorget. Här kan du ta dig en närmare titt på mässingskrokarna från oss samtidigt som du njuter av den originella och annars strama och rätlinjiga inredningen med mörkgröna väggar och spånskivor som för tankarna till någon slags härlig mix av 60-tal och tidigt 1900-tal. Trots att lokalen är väl tilltagen och sväljer många gäster lyckas den genom de små avgränsningarna ändå få till en intim känsla. Köket erbjuder mat av centraleuropeisk karaktär.

barcentral_byggfabriken
Bild: Byggfabriken

Även de snurrbara krokarna i mässing under bardisken kommer från Byggfabriken.

Trötta i fötterna beger vi oss hemåt med ryggsäckarna fulla av intryck.  Tack för att ni ville följa med!

För att se var alla ställen ligger på en karta, klicka här>>

Vet du fler tips på miljöer på stan? Restauranger, butiker, museer, bibliotek, alla lokaler som är öppna för oss alla!

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.