Byggnadsvårdsguide – Malmö

Våra produkter är tillverkade i material som är menade att stå emot och samarbeta med tidens tand och åldras med grace och värdighet. Frågar du oss säger vi gärna att de bara blir vackrare med lite tid och patina. Vi vill gärna ta er med för en närmare titt i några publika utrymmen där våra produkter kan beskådas i sina rätta element! Vi bjuder med er att följa med oss i Malmö!

Vi börjar turen i vår butik i Malmö på Östergatan 5, den allra första Byggfabriken som då rymde hela personalstyrkan anno 1999.

Bild: Stylt.se

Därifrån går vi bara ett kvarter bort till Drottningtorget och besöker Boule Bar och spelar ett parti med vänner och bekanta. Förutom en mysig miljö i det före detta vagnsmuseet med bevarade cementklinkergolv i original, kan du se beslag, lampor och emaljskyltar från Byggfabriken. Kanske avslutar ni med ett glas Pastis som förloraren bjuder laget runt på enligt traditionen innan vi fortsätter promenaden några kvarter söderut till Köttbaren.

Bild: Anders Möller
Bild: Anders Möller

Köttbaren är en restaurang i centrala Malmö, närmare bestämt i det nyrenoverade Kvarteret Caroli som serverar besökarna vällagade kött- och fiskrätter till lunch och middag eller en drink efter jobbet. Inredningen är mysigt rustik med gedigna material som ek, koppar och sten och lyfter du blicken mellan tuggorna kan du se gott om våra takpendlar vid namn Stjärna i taket.

köttbaren
Bild: Köttbaren

köttbaren


Vi fortsätter promenaden till restaurang Johan P på Hjulhamnsgatan 5 alldeles vid Lilla Torg i Malmös mittersta centrum, som erbjuder välsmakande fiskrätter i alla dess former. Längst in i lokalen finns även en delikatessdisk med allehanda kulinariska skatter från havet som är välbesökt av Malmös finsmakare. Restaurangen ryms i en välbevarad äldre lokal med högt i tak och stora ytor med många bevarade originaldetaljer som stuckatur i taket och cementlinker på golvet. Vid baren kan du ta en närmare titt på lampor från Byggfabriken.

resyaurangjohanp2

Väggarna har restaurerats varsamt och en gammal halvkaklad vägg med kakellist och en vackert mönstrad bård togs fram.

restaurangjohanp_byggfabriken
Bilder: Byggfabriken

Mitt i hjärtat av centrala Malmö, på Davidshalls torg ligger butiken Liebling.  Stora delar av urvalet hos Liebling är ekologiskt eller producerat med stor omsorg om tillverkare, köpare och vår miljö. Filosofin stavas långsam konsumtion och i sortimentet hittar du såväl kläder, skor och fina ting, som en mysig och inspirerande atmosfär. Där kan du titta närmare på klinkergolvet Flensburg i vitt och rött,  fotlamphållare  i porslin och köksrelingar och krokar m.m ur Byggfabrikens sortiment. Mycket av inredningen är även ritad och tillverkad av Byggfabrikens snickeri.

liebling_byggfabriken

liebling_byggfabriken

Den klassiska karosseripanelen täcker både kassadisken och här på disken framför skolagret. En smart användning av köksrelingen är att göra som här och bara vända på den, och vips har du en klädstång istället!

liebling_byggfabriken

Även vid provrummen, upp mot taket sitter karosseripanel. Fotlamphållaren sitter längs med väggarna runt hela lokalen som en girlang med sin tvinnade kabel.

 

Fortsätt söderut genom stan till Belle, en restaurang på Skolgatan nära Möllevångstorget. Interiören ser ut som en romantisk, fransk kvartersbistro i Montmartre kring förra sekelskiftet. Tidigare hette stället Belle Epoque likt den fredliga och lugna period i slutet av 1800-talet, innan första världskriget som brukar kallas La belle epoque men är nu förkortat till Belle. Där kan du beundra både pärlfranslampor, en stor kaklad vägg i kulören Baroque Blue med fris i Jet Black och väggpartier runtom i lokalen med kakel i kulörerna Jet Black och Royal Blue.

bell_byggfabriken

Den relativt nätta lokalen känns rymlig med gott om ståplats och höga pallar och bänkar längs med väggarna för maximal möjlighet till mingel. Kakel i storleken Field Tile, satta i tegelförband med ljusgrå fog i kulör Baroque Blue och fris med Albert i Jet Black och pärlfranslampor.

belle_baroqueblue_byggfabriken

belle_royalblue_byggfabriken

Menyerna är uppsatta på mässingsplattor och hänger på köksrelingar i mässing från Byggfabriken.

belle_jetblack_byggfabriken

Kakel satt i tegelförband  i kulören Jet Black.

belle_bar_byggfabriken

På väggen till höger om baren sitter kakel i storleken i kulören Royal Blue.


Belle Epoque

Belle Epoque

 


Om behovet gör sig påmint kan du välja mellan två olika, lika fina toaletter med golv i mönstret Barcelona, väggar med half tile-kakel i kulörerna Burgundy och Pavillion Green och högspolande toaletter från Byggfabriken i bästa 20-talsstil.

För att se alla ställen på karta klicka här>>

Vet du fler tips på miljöer på stan? Restauranger, butiker, museer, bibliotek, alla lokaler som är öppna för oss alla!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.