Byggnadsvård i London

Malin i Stockholmsbutiken tog en tur till London – och passade så klart på att kolla in byggnadsdetaljutbudet i staden! Kring förra sekelskiftet importerades mycket av det vi ser i våra gamla byggnader från just England, därför känns formspråket lätt igen på gjutjärnselement, kakel, klinkers och sanitetsporslin. Malin berättar om sitt favoritställe och rekommenderar ett besök.

Bara tio minuters promenad från Tate Gallery, på andra sidan Themsen i Vauxhall, ligger byggnadsvårdscentret Lassco (The London Architectural Salvage and Supply Company) i ett mindre palats från 1700-talet, mitt bland alla moderna kontorshus. Redan ute vid gatan inser man att stället är värt ett besök. Här står delar av gjutjärnsstaket, gamla skyltar, statyer, mönstrat klinker huller om buller.

Inne i huset, som genomgår en total renovering, finns allt man kan drömma om och som man plötsligt tycker man behöver: lampor, knoppar och handtag, pelare med kapitäl, enorma badkar, bulliga gamla handfat och högspolande toaletter.

Mycket är återanvänt, renoverat och uppfräschat men här finns också en del beslag som är nytillverkade i gammal stil, några känner man igen från Byggfabrikens sortiment. Det enda vi saknade var egentligen färgburkar – äldre typer av färger är ju en vital del av byggnadsvården i Sverige men verkar inte alls ha samma betydelse i Storbritannien.

På hemsidan www.lassco.co.uk kan man hitta både adresser till deras andra butiker och deras enorma utbud.. Nästa gång får det nog bli bil till London. Den här gången fick vi nöja oss med några underbara små emaljerade bokstäver, som en gång suttit i något skyltfönster.

Lampor och handfatHandfat, handfat, handfat. Gammalt trippelhandfat, en dröm för den stora familjen!Blandade bokstäverGjutjärnselementhandfat och lamporViktorianska klinkers

4 kommentarer till “Byggnadsvård i London

 • Pingback: London 2012 - inte bara OS! - Byggfabriken – modern byggnadsvård: Bloggen

 • Pingback: London 2012 – inte bara OS! - Byggfabriken – modern byggnadsvård: Bloggen

 • 1 juni 2011 kl 10:44
  Direktlänk

  Där har jag varit, upptäckte av en slump eftersom jag bodde i närheten. Köpte fina viktorianska krukor men önskade också att jag haft en bil! Tips: Bonnington café vid Bonnington square på andra sidan järnvägen, mycket trevligt vegetariskt matställe som drivs av de boende i området. Obs även deras lilla lokala park/”lustgård”, hela kvarteret togs över (ockuperades, dvs squattades) efter andra världskriget och har fortfarande kvar karaktären av kollektiv självhushållning.

  Svara
 • 6 april 2011 kl 06:04
  Direktlänk

  wow, vilket härligt utbud! där kan man ju spendera en hel dag. Kul också med en blandning av möbler och byggnads/ inredningsdelar.

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.